Időutazás a Booktion!-nel

Sokan biztosan Vissza a jövőbe maratonnal ünnepelték Marty McFly megérkezésének napját, de ha az SF rajongó igazán szemfüles, akkor egyéb programokat is találhat ilyen különleges dátumok megünneplésére. Például egy beszélgetős estet. Október 20-án a Booktion! eseménysorozat Marty tiszteletére egy kis időutazásra invitálta a programkeresőket. Az eseményen a Galaktika is jelen volt.

Hogy mi is a Booktion!, mi a célja és egyáltalán miért jött létre, azt szervezője, Rudolf Panka foglalta össze nekünk:

A Booktion! 2013 márciusában indult útjára, egyszerre Szentendrén és Budapesten. Az olvasást sokan magányos és passzív folyamatnak tartják, de én szerettem volna bebizonyítani, hogy lehet igazi közösségi élmény, illetve interaktív szórakozás is. Már az esemény neve is ezt fejezi ki: az angol ‘book’ és ‘action’ szavakból alkottam meg. A havonta kétszer, két helyszínen megrendezésre kerülő alkalmakon mindig egy konkrét témát vagy szerzőt a középpontba állítva, újra és újra átéljük, hogy az irodalmi szövegeket közösségben is lehet fogyasztani, feldolgozni, szétszedni, majd újra összerakni – vagy akár továbbírni, kibeszélni és lerajzolni. A Booktion! segít észrevetetni, hogyan hív játékra és párbeszédre az irodalom, és akinek van kedve bekapcsolódni ebbe a játékba és beszélgetésbe, az egészen másképpen fog tekinteni utána az olvasásra.

Panka célkitűzéséhez hűen már két és fél éve vannak estek havi két alkalommal, amelyekre egyre több és több ember látogat el. Nem volt ez másként az október 20-i eseményen se: nagy számban voltunk jelen. Az e havi téma az időutazás volt, amelybe nem csak könyvek, hanem filmek és képregények is belefértek. Így az este főtémája nem (csak) a Vissza a jövőbe volt, hanem maga az időutazás koncepciója.

A Booktion! a már kialakult hagyományokat követve indult. A résztvevők bemutatkoztak, kedvenc könyvükről vagy legutóbbi olvasmányélményükről számoltak be. A bemutatkozó kör után következtek a fenti leírásban említett játékos feladatok. Az első feladatot Madách Az ember tragédiája kapcsán kaptuk: ha részt vennél egy múltbeli utazáson, kit választanál kalauzodnak? A kiválasztott vezető lehetett élő, holt vagy fiktív személy is.

Rövid, kiscsoportos megbeszélés után egy fiktív konferencián találtuk magunkat, ahol azt kellett megvitatnunk, hogy a titokban megépített időgépet használjuk-e vagy sem? A tudományos célokon át egészen az időparadoxonig rengeteg pro és kontra elhangzott a témában, így talán ez a feladat volt az este legkomolyabbja és legérdekesebbje is. A vitába még az is izgalmat vitt, hogy a résztvevők nem maguk dönthették el, hogy melyik oldal mellett érvelnek, hanem véletlenszerűen kihúzott lapok alapján dőlt el a képviselés kérdése. Aki zöld lapot kapott, annak az időutazás mellett kellett érvelnie, akinél pedig piros volt, annak elleneznie kellett az időgép használatát.

A következő feladatban idézeteket kaptunk az időutazással kapcsolatban, melyekben az összegyűltek közös pontokat kerestek (persze az időutazáson kívül). A rövid szövegekhez kapcsolódóan felmerült a kérdés, hogy kinek mi is az időutazás a saját életében.

Az est lezárásaként kisorsolásra kerültek a Galaktika által felajánlott könyvek és még megbeszélésre került egy rövid kérdés: ha lenne időgép, a múltba vagy jövőbe utaznál vele inkább?

 2015-10-20 19.08.44
A résztvevők időutazás tematikájú könyveket nyerhettek

A Booktion! remek hangulatban telt, rengeteg érdekes gondolat hangzott el és persze sok nevetésben volt részünk. Akár sci-fis téma van terítéken, akár más, vagy csak szeretnénk magunkból kibeszélni valamelyik olvasmányunkat, megéri ellátogatni a Booktionra! A jó hangulat és a jó beszélgetőpartner garantált.

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?