így tette meg az első métereket a Mars felé a Curiosity

A szombati start után mintegy háromnegyed óráig lélegzetvisszafojtva várták a NASA szakemberei és szerte a világon az űrkutatás iránt érdeklődő emberek, hogy rendben elindul-e a Mars felé a Curiosity. A látvány pazar volt, az eddigi legnagyobb marsjáró szépen eltávolodott a hordozórendszer második fokozatától.


Itt a legfrissebb, decemberi Galaktika magazin DVD-melléklettel is!

Ne késlekedjen, legyen Öné az Erik a Viking DVD! A dvd-s változatot kérje az újságárusoktól!

A Curiosity leválik az utolsó fokozatról (NASA). A filmen 30 másodperctől látható a hordozóeszköz második, Centaur nevű fokozatára szerelt kamera képe. A Curiosityt rejtő leszállópanel lassan forogva elindul a Mars felé, ahová 2012 augusztusában érkezik meg
Örvény című könyvünket rendeld meg a képre kattintva!

PÁLYÁZAT!!!

Galaktika magazin logótervező pályázatról bővebben itt olvashatsz!

Előzmények:

A start utáni 32 perc 48 másodpercig keringett a Curiosity a Föld körüli parkolópályán, majd ismét bekapcsolódott a második fokozat (Centaur) hajtóműve, és közel 8 percen keresztül üzemelt. Ez hazai időben 16.42-kor állt le, és ezzel a tervezett bolygóközi pályára került a rendszer. A hajtómű kikapcsolása után 3 perc 43 másodperccel a Curiosity levált a második fokozatról, és innen kezdve önállóan folytatta útját a Mars felé. A következő időszakban ellenőrzik az űrszonda állapotát és pályáját, de a start körüli események ezzel rendben lezárultak. Megkezdődött a Marshoz vezető hosszú út, amely 2012 augusztusában ér véget, egy még izgalmasabb landolással.


A start:

A terveknek megfelelően16.02-kor startolt a Curiosity. A kétfokozatú ATLAS V541 hordozórakéta szilárd hajtóanyagú külső segédrakétái a start után 1 perc 52 másodperccel kiégtek és leváltak, majd az óceánba hullottak. Az első fokozat hajtóműve 4 perc 20 másodperccel a start után állt le, majd ez a fokozat is levált és az Atlanti-óceánba hullott.

Forrás: AFP

Az Atlas hordozórakéta második fokozatának hajtóműve 158 kilométer magasságban lépett működésbe, és 7 percen keresztül üzemelve Föld körüli elnyúlt parkolópályára állította a rendszert. Ekkor a légellenállástól korábban védő orrkúp már nem borította az egység tetejét.

Kövess bennünket a facebookon is!

forrás: origo.hu/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?