Interjú a Cool Gear Steampunkkal!

A Tavaszi MondoConon nem csak steampunkos előadásokkal kedveskedik a MondoCon csapata a látogatóknak, hanem az ékszerkészítés rejtelmeibe is belekóstolhatnak.

Ismerkedjünk meg a két mentor egyikével, aki a résztvevőket segíti majd a workshop során! Vörös Zoltánnal, a Cool Gear Steampunk tulajdonosával és kézművesével beszélgettünk.

Mióta foglalkozol ékszerkészítéssel? Honnan indult a dolog?

Több mint 3 éve dolgozok a steampunk iparban, de nagy szó lenne rám az „ékszerész”. Egyszer talán meglesz ez a szakmám, de egyelőre csak zsigerből alkotok olyan ékszerféléket, amik engem is lenyűgöznek. Talán ez a spontaneitás a titok. Szeretem az óraművek világát, ebben nőttem fel, így nekem a látványuk természetes és az a steampunk stílus egyik alapköve. Emiatt is lehet, hogy van hozzá érzékem, és mikor megláttam 3 éve egy kirakatban az első steampunk hatású (elég gagyi) ékszerféleséget, rájöttem: meg tudnám én is. Sőt, jobbat. Egyszerűen hittem magamban, aztán jöttek a pozitív visszajelzések és most itt vagyok…

Milyen technikákat szeretsz használni?
Sokat meditálok és tűnődöm… Alkotásnál epoxy ragasztóval dolgoztam nagyon sokáig, de az utóbbi időben a forrasztás szerelmese lettem. Nagyon nehéz szépen dolgozni vele. De varrok, marok, gyúrok, sütök, bármi!

cool gear 1

Erős része a munkádnak a steampunk vonal, csak ékszerek szintjén folytál bele a dologba, vagy amúgy is nagy rajongó vagy?

Hazudnék, ha fannak tartanám magam. Az ékszerek útján ismertem meg a stílus velejét, és meglehetősen bele is szerettem közben, de csak annyira, amennyire egy hippi lelkű ember beleszerethet a viktoriánus kor szépségeibe. Vagyis nincs steampunk hétköznapi viseletem, nem is akarok. De imádom az egészet úgy, ahogy van.

Mit gondolsz, mi pontosan a steampunk? Számodra mit jelent?

A steampunk egy stílus. Egy stílus, aminek saját hangulata alakult ki, és a kettő már egyet jelent. Viktoriánus korabeli ruhák, eszközök, modern újragondolásban, egy olyan fantasy világ, ahol csak a gőz maradt, mint erőforrás, és erre alapult minden. Gőz, mechanika, olajfolt. Imádom. Számomra egy kis meneküléstjelent a mai műanyag világból, és csodásnak érzem, így hivatásnak is tekintem ezt a stílust, mert így segíthetek a rajongóknak ebbe a világba átcsogtani azt a világot… Ezért élek.

Te hogyan építenél fel egy steampunk világot?

Fogós kérdés… Az én világomban nem frakkban járnának az emberek, minden stílus meglenne, mint ma, de koszosabb lenne a munkagépektől, mindenkinek lenne gyári melója, gőz lenne mindenhol. Ösztönösen együtt élnének a mechanikával, vagyis látnák a világ működését, hisz az orruk előtt történne, nem egy mikrochippben. De a nagy kedvenceim a steampunk maya sámánok volnának. Én is az akarnék lenni!

Érdekel a cosplay? Szoktál cosplay jellegű darabokat készíteni? Esetleg te is cosplayeltél már?

Csak annyira érdekel, hogy én vagyok a Mondocon cosplayversenyének fő zsűrije.
Megrendelés függő, alkotok-e olyan darabot, amit CP-hez is lehet használni, de nem rendeltek még CP kiegészítőt, maximum fotózásra vannak bérbe adható kellékeim, amiket erre a célra alkottam. A munkásságom komolysága nem is az általános Cosplay szintjén van. Azért vagyok része ennek a fantasztikus verseny világának, mert régen, még a Steampunk korszakom előtt, versenyeztem, és többször nyertem is. Sajnos ma már nem tudok, hisz hihetetlen idő kell egy ütős CP elkészítéséhez, és nem engedhetem meg magamnak ezt a luxust. De attól még továbbra is vannak terveim és álmaim, amiket egyszer meg akarok valósítani!

Ha ki kéne emelned egy darabot az ékszereid közül, amelyik a legsikeresebb, melyik lenne az, és miért?

Alapvetően nem az ékszereimre, hanem a modding, az átalakított alkotásimra vagyok büszke, de ha ékszer családot kell megnevezni, a hölgyek által igen kiemelkedett, és lassan már védjeggyé vált, szárnyas kulcsos medál. Sokan már unják, de ha nem csinálom, tízszer annyian szomorkodnak a pultomnál… A vásárlókért pedig mindent!

cool gear 2

A szárnyasok közül pedig kiemelkedik egy, amit Királynőnek hívok. Az a büszkeségem.

cool gear 3

Ez a darab azonos azzal, amit a legjobbnak ítélsz te is? Ha nem, akkor melyikbe fektetted eddig a legtöbb energiát?

Jóég, annyi ékszer annyiféleképpen készül el, hogy lehet egyes darabokhoz képest a Királynő még egyszerű is. Abban a családban a legjobb, igen, de a legtöbb időt nem az ékszerkészítésbe, hanem a nagyobb megrendelésekbe öltem, ami akár 3 hónapig is elhúzódhat. Laptop átalakítás, vagy akár Fluxus-kondenzátor falióra.

cool gear 4

Mennyire nehéz érvényesülni a hazai piacon? Milyen itthon egy átlagos kézműves élete?

Nem könnyű. Azt is mondhatnánk: nehéz. Az emberek 95%-a tökéletesen meg van elégedve a tömeggyártott műanyag mindenséggel, amit bárhol megkaphat, a komplexebb munkákat pedig nagyon sokan megcsodálják ugyan, de nem költenének rá. Ez egy réteg szubkultúrája, csak akkor maradhatsz fent, ha sokáig, kitartóan tudsz kínálni minőségi termékeket, elérhető áron. Ez sokszor nem kifizetődő, csak ha hozzátesszük a szakma iránti elhivatottságot is. Anélkül valójában nem is ér semmit az egész.

Minden kézműves ezt éli meg. Ha megérné, mindenki ezt csinálná. Csak a kitartóak maradnak fent. De ha az vagy, akkor minden akadály átléphető.  A lényeg, hogy magabiztos legyél.

Milyen jövőbeli projektjeid vannak? Készülsz valami nagy dobásra?

A jövő még ködbe burkolódzik. Nagyon sok belső átalakítás vár rám, és sok mindent akarok még fejleszteni. Amit ebből a közönség látni fog és nagy durranás lesz, az a hivatalos weblapom elindítása, és a webshop beüzemelése.

Örülök, hogy ez a stílus megadta ezt nekem, és hálás vagyok azoknak az embereknek, akik vásárlóként, vagy akár csak egy jó szóval előrébb gördítettek akkor, amikor nem hittem magamban. Az ő segítségük volt számomra az igazán nagy dobás.

cool gear 5

A Cool Gear Steampunk facebook oldala.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?