Interjú az Aquila Házával!

Steampunkosok előnyben! A 2015-ös Tavaszi MondoConon most a steampunk szerelmeseinek is bőven lesz látnivaló.

Szombat délután a Kultúr Kornerben a fogaskerekeké lesz a főszerep! És nem csupán előadásokkal kedveskednek majd az odalátogatóknak, a szerencsésebbek részt vehetnek egy ékszerkészítő gyorstalpalón is!

Holló-Vaskóné Mészáros Mártával, az Aquila Háza tulajodonosával és kézművesével beszélgettünk.

Mióta foglalkozol ékszerkészítéssel? Honnan indult a dolog?

Meglepő lehet, de 6 évestől 23 éves koromig három pár fülbevalóm volt összesen, ezek sem egyszerre, hanem egymás után. Aztán a páromtól kaptam egy lógós bizsu fülbevalót, amit nagy meglepetésemre bírt a fülem. Ekkor elkezdtem összeszerelős ékszereket gyártani. Aztán 2010 januárjában, a dübörgő vizsgaidőszak végén egy esti netes keresgélés kapcsán valahogy belebotlottam a drótékszerekbe. Ez a világ pedig kérlelhetetlenül maga alá temetett.

 Milyen technikákat szeretsz használni?

A drótékszer-készítést nagyon szeretem, nem hiszem, hogy valaha teljesen el fogom hagyni. Hatalmas szabadságot ad ez a technika. Csak tekergeted a drótot, a végén pedig lesz belőle valami olyan, amire nem is számítottál volna. Ellazít, kikapcsolja az agyamat.

Ezen kívül készítek ötvös ékszereket is. Vannak olyan ötletek, amikhez egyszerűen nem elég a drót. Egyszerűbb, szebb és jobban kivitelezhetőbb lemezből. Ezeket valamivel nehezebb csinálni. Pihentebb agy kell hozzá, meg kell tervezni és sokkal több utómunkát igényel. Ráadásul a szomszédaim sem örülnek, ha az éjszaka közepén állok neki fúrni meg fűrészelni.

aquila1

Erős része a munkádnak a steampunk vonal, csak ékszerek szintjén folytál bele a dologba, vagy amúgy is nagy rajongó vagy?

Szeretem a steampunkot, de sajnos jóval ritkábban tudok ebben a stílusban alkotni, mint szeretném. Általában ugyanis alapanyag hiánnyal küzdök.

Mit gondolsz, mi pontosan a steampunk? Számodra mit jelent?

A steampunk nekem olyan dolgok egyesítése, amik valahol mindig is meghatározták a lényemet. A  stílus szülőanyja a XIX. század a maga eleganciájával és az emberiségalkotás iránti vágyával. A tündérmesék romantikája ötvözve a fejlődés iránti vággyal.

Te hogyan építenél fel egy steampunk világot?

Hát, lássuk. Nem igazán vagyok jó az ilyesmiben.  Nekem inkább képek jelennek meg a fejemben, mint valami konkrét egység. Lennének benne hatalmas szoknyát viselő nők és öltönyös úriemberek, mert az kell. Menetrend szerinti léghajó járatok, több tíz emelet magasan járó városi vonathálózatok. Könyvtárak, ahol a köteteket robotkarok szállítják az olvasókhoz.

aquila2

Ha ki kéne emelned egy darabot az ékszereid közül, amelyik a legsikeresebb, melyik lenne az és miért?

Az a kérdés, hogy mit értünk sikeres alatt. A facebookos like-ok szerint van egy újabb fülbevaló mintám, ami magas értékelést kapott, hamar el is kelt, de mivel ez a kép sokkal szebb lett az átlagnál, ezért nem biztos, hogy élőben is ilyen lenne a fogadtatás.
A Tükör kulcsa nevű ékszeremet volt az, amit szinte mindenki, fiúk és lányok is elsőre kiszúrták, mikor elmentek a pultom előtt, de kellett neki egy fél év, mire elkelt.

 

Ez a darab azonos azzal, amit a legjobbnak ítélsz te is? Ha nem, akkor melyikbe fektetted eddig a legtöbb energiát?

Nem igazán mondanám. Szerintem a színei miatt aratott annyira (ezüst és kék), de messze nem a legszebben kivitelezett munkám. Én inkább a LADY sorozatomat emelném ki. Teljesen saját ötlet, a drótékszerek készítése ötvöződik benne a lemezékszerekével. Ráadásul, az eredetije egy sokkal nagyobb forrasztással készült medál, amivel olyan 2 hét munkám volt.

aquila3

Mennyire nehéz érvényesülni a hazai piacon? Milyen itthon egy átlagos kézműves élete?

Több mint két éve árusítom az ékszereimet, de még mindig szükségem van egy teljes állásra mellette. Ha nincs tőkéd, nagyon nehéz egyik pillanatról a másikra azzal foglalkozni, amit igazán szeretnél. Bár ezt elmondhatnám szinte minden szakmára. Egy magyar kézművesnek rengeteg időbe, energiába és pénzbe telik megteremteni azt a közönséget és ismertséget, ami el is tartja őt. Az embernek bizonyos szinten versenyeznie kell a többi kézművessel és a nagytételben gyártott, olcsó ékszerekkel. Kézművesként élni és dolgozni felszabadító és csodálatos érzés, viszont messze nem egyszerű. Sok-sok évbe és rengeteg munkába telik, mire az ember igazán érvényesülni tud. Ráadásul sokszor látom, hogy egyes kézművesek lejjebb adnak a minőségen, hogy olcsóbbak lehessenek és így nőjön a forgalmuk, vagy jóval drágábban csak a külföldi piacra dolgoznak.

 Milyen jövőbeli projektjeid vannak? Készülsz valami nagy dobásra?

Van olyan húsz körüli komolyabb tervem papíron, ezeket szeretném majd még idén megvalósítani. Ezek nagyrésze két sorozat darabjait fogja alkotni. Ezek mellett pedig újabb típusú könyvjelzőket, illetve ezüst ékszereket szeretnék még idén piacra dobni. Az igazán nagy dobás, legalábbis reményeim szerint, a Hölgy sorozat egyik darabja lesz. Ezt egy komolyabb ötvösmunkának szánom, remélem, sikerül is megvalósítanom. Már csak időt kell találnom ezekre valahogy…

Az Aquila Házának facebook oldala.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?