Jelentés egy kutatóközpont belsejéből: ilyen fotókat még nem láttál!

A korai űrprogramok elődei kétségkívül azok a művek voltak, melyek alkotóikkal együtt mertek nagyot álmodni. Legyen az irodalom, filmművészet vagy fotográfia.

Az űr megismerése azonban kettévált, míg a science-fiction tovább álmodozott, addig a tudomány leragadt a Földön. Művészetet és tudományt az érme két ellentétes oldalaként szokták említeni, holott a kettő egymástól nem is áll annyira távol. Ennek bizonyítására tett kísérletet egy Portugál fotós, Edgar Martins, aki nem mindennapi lehetőséget kapott. Betekintést nyert az Európai Űrügynökség kutatóközpontjaiba, ami csak nagyon keveseknek adatik meg. Más nagyobb szervezeteknél – mint a NASA vagy a CERN – sem volt ehhez fogható kísérlet.

Martins terve az volt, hogy a tömegeknek elérhetővé tegye művészi formában a laboratóriumokat és azok dolgozóinak mindennapjait. Inspirálja a művészeket és tudósokat a két oldal közelítésére, hogy megmutassa, milyen hatással vannak a kultúránkra és a társadalmunkra nézve. Fontosnak véli a párbeszéd kialakulását a felek közt, inspirálva ezzel az élet minden területét, legyen az művészi, társadalmi, tudományos, vagy akár hétköznapi jellegű. Bizakodik benne, hogy az űr felfedezésének egy újabb aranykora előtt állunk, aminek véleménye szerint a legnagyobb mozgatóereje az egyénekben rejlik.

Akik el szeretnének látogatni a kiállítására, ahol Edgar Martins mind a 86 képe megtekinthető, azoknak mától érdemes Londonba látogatniuk. A kiállítás neve The Rehearsal of Space & The Poetic Impossibility to Manage the Infinite, ami körülbelül annyit jelent, hogy A végtelen irányításának űrbéli és költői lehetetlen próbája. Egészen május elsejéig tekinthetik meg a látogatók. Akik pedig nem tudnak személyesen odautazni, íme néhány ízelítő kép a fotós munkáiból.

Forrás:www.dailymail.co.uk

Calildur

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?