Justice League Dark: Van-e helye Batmannek a varázslók háborújában?

A DC sok szempontból el van maradva vetélytársától, a Marveltől. A Marvel filmjei ugyanis sokkal népszerűbbek a mozikban, ráadásul a Netflixen fejlesztett Defenders-féle irányvonal is elég csúnyán eltángálja mind a Gothamet, mind pedig a CW-s Arrowverse sorozatait. Egy téren viszont egyedülálló a DC és verhetetlen, már ha a feldolgozásokat nézzük, ez pedig az animációs filmek világa. Itt olyan bravúrokat sikerült végrehajtaniuk a készítőknek, mint a Justice League The New 52 változatának értelmes megfilmesítése, de jól sikerült adaptációkat kapott a méltán híres Killing Joke, a Flashpoint Paradoxot is élvezhetően hozták tető alá, az Assault on Arkham esetében láthattuk, milyen menő is igazából a Suicide Squad, a Gods and Monsters pedig megmutatta Supermanék sötétebb oldalát.

jld-2

Ezt a sötétebb irányvonalat viszi tovább a Justice League Dark is, amelynek története szerint Batman csapatot gyűjt, mivel egyik napról a másikra az emberek elkezdik egymást gyilkolászni. Persze minden kezdet nehéz, így Gotham állandóan morcos megmentője nehezen fogadja el, hogy itt bizony mágiáról van szó. Amikor azonban Deadman megszállja őt, azonnal John Constantine keresésére indul. Így összeáll egy csapat, hiszen érkezik még a fedélzetre Zatanna, a varázslónő mellett Etrigan, a démon és kénytelen-kelletlen feltűnik még néha Swamp Thing is, hogy segítsen. Nem a megszokott felállás ez tehát, főleg, ha a Justice League csapatát emlegeti az ember, hiszen mindenki Supermanhez, Wonder Womanhez és a többi, jól ismert karakterekhez van szokva. Itt azonban olyan problémáról van szó, amivel a “mainstream hősök” nem bírnak el. Superman például használhatatlan, ha mágussal találkozik. Ez a nagy gyengesége.

jld-5

A Suicide Squad elég esetlenül vezette be a mágiát a DC-filmek világába, a Justice League Dark azonban jól megbirkózik a feladattal. Az új szereplők nagyon szórakoztatóak, főleg, hogy sikerült megnyerni szinkronhangnak Matt Ryant, aki az NBC-féle Constantine sorozatban játszotta a ballonkabátos mágust. A pórul járt Etrigan szintén viszi a hátán a történetet, ahogy Deadmannel is egész jól lehet azonosulni. Egyedül Batman lehet az, aki kilóg a társaságból, ellenben azt kell, hogy mondjuk, hogy még ő is elfér egész jól a Justice League Darkban. Batman ugyanis a DC egyik legdarkosabb hőse. A beszólásai mindig ülnek, meg a fintorai és elhallgatásai is, amikor nem tetszik neki valami vagy valaki.

jld-3

A DC mindig híres volt arról, hogy nagyon menő főgonoszai vannak, a Marvelnek talán ez az egyik legnagyobb hiányossága velük szemben. Thanost vagy Ultront nem lehet egy lapon emlegetni Jokerrel, Bane-nel, Harley Quinnel, Méregcsókkal, vagy épp az antihős Macskanővel. A Justice League esetében nyilvánvalóan mágus lett az ellenség is, és habár a DC eddigi animációs filmjeiben Shazamon kívül túl sok varázslatot nem láthattunk, ennek a filmnek nagyon jól állt a misztikus másvilág, minden keménységével együtt.

Merthogy durvulás az van a Justice League Dark 75 percében jócskán, a Killing Joke után ez a második olyan DC-s animációs film, amely R besorolást kapott. A Justice League filmek közül pedig az első a sorban, amelyet felnőtteknek ajánlanak. Itt meg is bukik az az állítás, hogy minden mese gyerekeknek szól, hiszen a filmben hullanak a fejek, lábak mindenfelé, és irtózatos pusztítást rendeznek le a különféle démonok és varázslók. Ez az irányvonal egyébként megvan a DC mozifilmjeiben is, tessék csak erősen támaszkodni rá, mert az ilyesmivel lehet igazán megnyerni a nézőket.

jld-4

A Justice League Dark jól eltalálta, hogy mivel hozhatna még újítást az animációs DC-filmek világába. Hiszen láttuk már Supermant Zod gyermeként, Batmant vámpírként, a Flash-t időutazni, a Justice League-et alámerülni Atlantisz városába, azt is, ahogy Doomsday elpusztítja Supermant. A szó szoros értelmében vett misztikus világ azonban itt debütált. A mozifilmek esetében már nem fogják helyretenni azt, ahogy a Suicide Squad elszúrta a mágia bevezetését. Ellenben ezek az animációs filmek még vigaszt jelenthetnek a közönségnek, tessék csak őket kikölcsönözni!

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?