Kelj fel és járj (robotlábakkal)

Elég régóta foglalkoztatja már az embert, hogy hogyan tudná növelni az emberi test képességeinek határait. Erre lett az egyik válasz az exoskeleton ötlete.

Az első próbálkozás, hogy egy olyan külső vázat alkossunk, ami segíti az embert a járásban vagy nehéz tárgyak emelésében, az orosz származású Nicholas Yagn nevéhez fűződik 1890-bőn. A gép még kezdetleges volt és emberi erőre volt szükség, hogy energiát generáljon. Majd a szerkezet első modernkori továbbgondolása a hidegháború alatt az Egyesült Államok és a General Electrics közreműködéséből született, és a Hardiman nevet kapta.


Azóta sokat fejlődött a technológia, de az exoskeletonok még mindig csak prototípus szintig jutnak el. A két legnagyobb probléma az energiaforrás, és egy olyan rugalmas, ám kemény anyag hiánya, ami a szerkezet vázául szolgálhatna. Mindezek ellenére a kísérletek biztatóak, nem régiben maga Barack Obama amerikai elnök jelentette be – ami könnyen lehet egy szimpla vicc is tőle – hogy már építik a mi világunk működő Vasember páncéljait. De egy darabig még biztos, hogy nem fogunk se repülni, se repulsor sugarakat lőni, ám már képesek lehetünk nehezebb terheket megemelni, és csökkenteni a fáradságot azáltal, hogy a gép átveszi a nehezét.


Ám nem csak a harcászatban lenne előny ez a technológia. A szerkezet képes lenne visszaadni a járni nem tudó embereknek a mozgás szabadságát. Ezen dolgozik a Brazil Nicolelis kutatócsapat is, és terveik szerint az idei labdarúgó világbajnokságon már képesek lesznek bemutatni az eredményüket. Jelenleg kilenc kerekesszékes, 20 és 40 év közötti férfi és nő vesz részt a programban, melynek során megtanulják használni a gépeket és közülük három kiválasztott vehet részt a vb megnyitóján, egy pedig elvégezheti a kezdőrúgást.


A tervezési folyamat a nemzetközi Walk Again projekt részeként jöhetett létre és fő tervezője a müncheni műszaki egyetemen dolgozó Gordon Cheng volt. Az exoskeleton fő erőssége, hogy egy sisakon keresztül képes az agyhullámok érzékelésére és továbbítására. Így a használójának csak gondolnia kell, és már mozog is a lába, mintha csak egészséges lenne. Az energiaellátást a háton lévő táska biztosítja – ha teljesen fel van töltve, akkor akár 2 óra folyamatos használatot.


A szerkezet a biztonsági előírásoknak megfelelően több teszten is átesett, és gondtalanul vette az akadályokat. További védelemért több hidraulikát is beleépítettek, amik képesek egyensúlyban tartani a gépeket, mindemellett számos légzsákkal ellátták, ha mégis megtörténne az esés.
Az egyetlen veszélyforrás az lehet, hogy a stadionban lévő több ezer ember mobilkészülékéből származó elektromos jel megzavarhatja a szerkezetet, de a tesztek biztatóak, és minden jel arra mutat, hogy nem lesz ezzel sem probléma.

Tehát Vasember páncél még nem készül, de a most bemutatásra kerülő Tom Cruise filmben, A holnap határában látható exoskeletonok már talán nem is annyira távoliak. Bár az emberiség sajnos hajlamos az erőszakra, az igazi előnyei ezeknek az áttöréseknek nem a harcászatban keresendőek, hanem a mindennapokban. Nem csak a lebénult betegeknek tud segíteni, de a tűzoltóknak, építkezőkne, és sok olyan fizikai munkásnak is, akiknek nagy súlyokat kell cipelniük nap mint nap.

forrás: www.neurogadget.com

Calildur

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?