Ki a király az interneten?

Ma már a net olyan fontos szolgáltatás, mint az áram vagy a víz. Pedig ha belegondolunk, az általunk internetként emlegetett világháló alig több mint huszonöt éves. 1991-ben Tim Berners-Lee vezetésével a CERN bejelenti a World Wide Web-et. 1992-ben írják le először azt, hogy szörfözni a neten. 1994-ben jelennek meg az első bannerek, és ekkor küldik szét az első spamet. 1997-ben kitör  böngészőháború a Netscape és a Microsoft között. Ekkortájt indult be úgy igazán az internet forradalom.

Ki emlékszik a Netscape böngészőre, az Altavistára, az AOL-re vagy a Lycosra? Néhány évvel ezelőtt ezek a cégek uralták a netet, ma már csak az idősebb generáció emlékezik rájuk. Ekkor kellett megtanulnunk, hogy a való világban egy nagy cég évtizedekig uralhatja a piacot, de az interneten a legnagyobbak is eltűnhetnek néhány év után.

Egy srác, aki igazi adat geek-nek tartja magát, rajong az adatok vizualizációjáért. Legújabb videójában bemutatja, hogy 1996 óta kik voltak, és ma kik az internet királyai. A rangsor felállítása egyszerű: mekkora látogatottságot értek el a cégek egy hónap alatt. Érdemes figyelni, hogy az évek alatt hogy nőtt a havi elérés. Az elején még néhány millióval is be lehetett kerülni a TOP 10-be, de az AOL már akkor is százmilliós elérést produkált. 2010 nyarától a legnagyobbak közé már csak milliárdos látogatottsággal lehet bejutni.

Ezek után ki mer fogadást kötni arra, kik lesznek 5 vagy 10 év múlva a net urai?

Facebook hozzászólások

You may also like...