Kína űrszondát küld a Hold túlsó oldalára

Chang’e 4 névre keresztelte el a kínai űrkutatás azt a küldetést, amely keretein belül legkésőbb 2020-ig szondát küldenének a Hold sötét oldalára. Ami elég merész misszió, hiszen ez kimondottan összetett és komplikált feladat.

Kína 2007-től kezdve igyekszik az élen járni az űrkutatásban. Több szondát állítottak Hold-körüli pályára , és 2013-ban sikerült véghezvinni, hogy a Chang’e 3 nevű űrszonda biztonságban leszálljon a Holdon. Ezzel Kína lett a harmadik olyan ország, amelynek sikerült űrjárművet eljuttatnia a holdfelszínre.

chang-e-3-rover-moon

Korábban voltak híresztelések, miszerint 2017-ben embert is küldenének az űrbe, ám úgy tűnik, ez későbbre fog csúszni – legalábbis eddig még nem erősítették meg ezt a tényt. Sőt, ha komolyan vehetjük a feltevéseket, holdbázist is létrehoznának égi kísérőnk távolabbi felén.

2017 viszont így sem lesz unalmas a kínai űrprogram számára, mert ekkorra terveznek egy űrhajós nélküli hajót, ami a Holdon landolva geológiai mintákat venne, majd visszahozná őket a Földre, további kutatások céljából.

Ha így haladnak, valóban űr-nagyhatalommá válhatnak, ezzel segítve előre a tudományt és az űrhajózást is.

Facebook hozzászólások

cjcore

"Az írás egyfajta önhipnózis, amelynek során gyakori a teljes érzelmi újraátélés, és olyan félelmek kelnek életre, amelyekről azt hittük, rég meghaltak." - Stephen King

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?