Kiválasztottak: Anakin Skywalker

A Star Wars világnak is megvan a maga kiválasztottja. De ennek a kiválasztottnak a sorsa a legtragikusabb hőstörténetek közé tartozik. Ő Anakin Skywalker, és a kiválasztottakról szóló cikksorozatunk vele kezdődik.

 

Anakin Skywalker története azért számít kimagaslónak a kiválasztott-történetek közül, mert ő elbukik, és megtapasztalja a gonoszságot is. A kiválasztott a legtöbb esetben csak a leghősiesebb szereplő lehet, és szinte sosem hibázik. Anakinról mindannyian tudhatjuk, hogy nem így tesz. Éppen az emberi természet gyengeségei és a jedi rend hibái miatt válik belőle Darth Vader, a legismertebb Sith Lord. De lássuk, hogyan is jut el a hős a bukásig?

A gyermek Anakin Skywalker.

Anakin közel negyvenkét évvel a yavini csata előtt született; gyermekkora legnagyobb részét édesanyjával, Shmi Skywalkerrel töltötte. A midichlorianok által nemzett gyermek – utólagosan kiderült, hogy Darth Plagueis kísérletének hatására született Anakin – Watto rabszolgájaként élte mindennapjait. Mivel az Erő erősen átjárta, az erőérzékenységre utaló jelek is hamar megmutatkoztak nála remek reflexek, koraérettség, elképesztő gépészeti és pilótaérzék formájában. Nagy álmokat dédelgetett, melyek közül a legnagyobbat Qui-Gon Jinn váltotta valóra, mikor elnyerte Wattotól a fiút.

Anakin tehetsége a jedi tanítványok között is megmutatkozott, és éppen ezért volt problémás diák. Obi-Wan Kenobi alatti tanonckodása alatt rengetegszer szidták meg, de mivel Anakin tisztában volt saját képességeivel, ezért őt is elérte a padawanokra jellemző túlzott magabiztosság és büszkeség. A fénykard forgatásához értett a legkimagaslóbban, melyet annyira jól kezelt, hogy a padawanok között ő számított a legképzettebb vívónak. Anakin az V. forma mindkét ágának mesterévé vált, de leginkább a djem so, azaz az agresszív, kezdeményezőbb ágba képezte tovább magát, miután Dooku lemetszette az egyik kezét. Ez az eset mutatta meg neki, hogy még sokat kell tanulnia, ha jedi lovaggá akar válni. Évekkel később, miután már mesteri szintre fejlesztette a djem sót, képes volt legyőzni Dookut.

Anakin és Dooku harca.

Aki esetleg kétségbe vonná, hogy ez mekkora teljesítmény, annak leírom, hogy Dooku olyan profi párbajozó volt, hogy csak Windu és Yoda minősültek méltó ellenfélnek a számára. Az ő stílusa, a makashi kifejezetten kard-kard elleni küzdelemre összpontosított, melyet csak kevés jedi ismert, vagy űzött profi szinten akkoriban. Az eleganciára, precizitásra és sebességre összpontosító harcmodort a kezdeményező, brutális djem so fölülmúlta, pláne mivel Anakin úgy ismerte az V. formát, mint előtte senki más. És egy húszas évei elején járó fiatalemberről beszélünk, nem egy sokat megélt öreg harcosról!

Mi miatt bukott el? Lényegében a jedi rend hibái miatt.

Darth Vader és Palpatine

 Anakin túlkoros volt, ami azt jelenti, hogy már számtalan érzelmi behatás érte őt, és kialakult az önálló gondolkodásmódja és érzelmi világa. A jedik azért szokták a felső korhatárt négy éves korhoz kötni, mert ha onnantól képzik ki a fiatal növendékeket, akkor hatással tudnak lenni a gondolkodásmódjukra is. A cél természetesen az irányíthatóvá nevelés, és ennek érdekében az érzelmi életet is megpróbálják befolyásolni a mesterek. A szerelmet azért tiltják, mert kötődéshez vezet, függéshez, amit ők a kapzsisággal azonosítanak, és azt pedig a sötét oldal egyik lehetséges végletével.

Anakin és Padmé kapcsolata tragikus véget ér.

Anakin ennek ellenére szerelmes lett Padméba, és érzelmeit meg sem próbálta leplezni. Más érzések is a hatalmukba kerítették. Édesanyja halála után lemészárolta azokat a buckalakókat, akik elfogták és halálra kínozták az anyját. Még Yoda is hallotta az Erőn keresztül Qui-Gon hangját, aki rákiabál a fiúra, hogy „Ne!”, és érezte, ahogy gyötri Anakint a kín. A klónháború alatt pedig gyakran kénytelen volt végignézni ártatlanok és saját bajtársai halálát is, melyek szintén hatást gyakoroltak a személyiségére. Néha a haragjához folyamodott, mely szintén tilos a jediknek. Az ő esetében bőven beszélhetünk szociopata jellemzőkről is, melyek bőven kifejlődhettek benne gyermekkori és kamaszkori sérelmek hatására. És persze ott volt az az ember, aki betöltötte a kedves nagybácsi szerepét az életében: Palpatine, azaz Darth Sidious.

Palpatine hamar rájött, hogy micsoda Anakin, és igyekezett úgy befolyásolni őt, hogy később saját magától váljon Darth Vaderré, melyet sikeresen el is ért. Anakin álmai nem múltak el a jedi kiképzése véget értével; mindig is többre vágyott, melyet egy átlagos jedi kaphatott. Ezen vágyak közé tartozott a Padméval való boldog élet is, és Palpatine ezt használta ki. A kiképzésével nem vesződött, azt inkább a jedikre hagyta, de arra ügyelt, hogy a kiválasztott rá jobban hallgasson, mint bölcs mentoraira. Míg a jedik fegyelmezték, addig ő kedveskedett Anakinnak. Ha kijelentették, hogy téved, Palpatine egyet értett vele, így támogatva az egóját. És amikor Palpatine elhintette előtte a mézesmadzagot, bele sem gondolt, hogy át akarják verni, hiába próbálta Obi-Wan elgondolkodtatni korábban, hogy „Itt valami nincs rendben”.

Anakin és Obi-Wan párbaja a Mustafaron. A két jedi kapcsolatában rengeteg feszültség volt. Anakin padawan korában gyakran hitte azt, hogy Obi-Wan féltékeny rá, majd ő maga lett féltékeny, mikor Palpatine megemlítette neki, hogy Obi-Wan állítólag viszonyt folytat Pedméval. A két barát ellenséggé válása szinte elkerülhetetlen.

A szerelem tiltása pedig egy olyan törvény, mely több jedinél is gondot okozott korábban. Revan és Bastila házasságát sem nézték jó szemmel, és a renden belül csak Ki-Adi Mundinak volt engedélye nősülni, arra hivatkozva, hogy a fajtája túlzottan ritka. Anakin számára pedig nagyon sokat jelentett a Padméval kötött házassága, és frusztrálta, hogy nem szeretheti mindig és mindenhol, és hogy más párokkal ellentétben titkolóznia kell. De a jedi rendnek más problémái is akadtak. Az emberek bizalma igencsak megrendült a jedikben már jóval azelőtt is, hogy megkezdődött volna a jedik kiirtása. A klónháború ugyanis bebizonyította, hogy a jedik nem pártatlanok, és valójában nem a béke őrei, hanem a Köztársaság „kutyái”. Ez rengeteg rosszmájú pletykának adott alapot, melyet a Birodalom felhasznált, majd tényként állított be. Yoda maga is megerősítette A Sith-ek bosszúja könyvváltozatában, hogy a jedi rend pusztulása részben az ő hibája is, mert nem akarta megváltoztatni a hagyományokat. A jedik elfogult, régimódi dogmái és tanai már nem váltak élhetővé a modern korban, és csak ellenségeskedéshez, széthúzáshoz vezettek, még a renden belül is. Több jedi hagyta el a rendet, hogy saját szakállára vehesse fel a harcot a szeparatistákkal, vagy hogy harcoljon korábbi mesterei ellen.

Vader leszámol egykori mesterével.

Anakint túlságosan is magával sodorta az Erő sötét oldala. Féktelen dühe és tombolása miatt nem tudott tisztán gondolkodni, mely ahhoz vezetett, hogy hirtelen haragjában rátámadott Padméra. Ezt kihasználva volt képes Obi-Wan legyőzni őt a Mustafaron, mert Anakin nem vette észre, hogy – ahogy mestere fogalmazott – „vert helyzetben van”. Akkor válik teljessé a bukása, amikor rákerül a Darth Vader ruha. Ez az ember mindenét elvesztette. Felesége és minden barátja halott, emiatt saját magát is gyűlöli, testileg pedig korlátozott maradt egész életére. Ahogy a Sötét Nagyúr című regényben is írta James Luceno, Vader sosem lesz majd képes az Erő villámának megidézésére, de elég néhány jó helyre lőtt villámnyaláb, és már meg is halt. Kijelenthetjük, hogy hiába mélyedt el a sötét oldalban, Vader ereje nem sokkal nőtt. Nem mintha túl sok értelme lett volna, hiszen így is felülmúlta a legtöbb jedit, akivel megütközött. Egyetlen jedi volt, aki képes volt legyőzni őt: a saját fia, Luke.

Luke az apja ellen. A párbaj azért is érdekes, mert Vader több szempontból is Obi-Wannal való csatáját vívja meg újra. Luke fénykardja hasonlít Obi-Wanéra, valamint Luke Kenobi stílusában védekezik Vader támadásai ellen, és ugyanúgy elugrik Vader csapása elől, ahogy azt a jedi mester is tette.

Luke győzelme azt jelképezi, hogy Vader visszakapta a reményt. Az egyetlen embert, akit talán újra szerethet, és aki legszeretettebb társától származik. Rajta keresztül jutott el oda, hogy végül beteljesítse a jóslatot, és az Uralkodó elpusztításával egyensúlyt hozzon az Erőbe. Sajnos nem tudott felépülni a szerzett sérülésekből, de a végzetét beteljesítette. Anakin története a legérdekesebb hőseposzok közé tartozik, mivel nem csak a hős felemelkedéséről és bukásáról szól, de egyben arról is, hogyan talál vissza a hős a helyes ösvényre.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?