Közelgő videojáték-adaptációk

Átok ül a videojáték feldolgozásokon. Az elmúlt nagyjából fél évben rengetegen foglalkoztak különböző játék adaptációkkal. Kivesézték, megbeszélték, leírták, elmondták véleményüket; alig akadt olyan weboldal, ahol ne akadtunk volna bele ilyen jellegű cikkekbe. Nos, kimondottan aktuális a téma. Nem szeretnék fölösleges szócséplésekbe bocsátkozni, hiszen a témával mi is behatóbban foglalkoztunk, kétszer is.

Egyvalamiben azonban mindenki egyetérthet: tényleg el van átkozva a műfaj. A játékfejlesztő cégek egyébként is borzasztó gazdasági- és reklámmodelleket használnak, a felhasználók kezébe pedig legtöbbször félkész, hibás, bóvli termék kerül (tisztelet a kivételnek). Ez egy másik hosszú téma lehetne, de ebbe most ne menjünk bele részletesen. A fent említett problémákat lehetne orvosolni, legalábbis enyhíteni egy-egy elképesztő adaptációval, de úgy tűnik, minden esetben félreértelmezik az igényeket, és valami borzalmat tuszkolnak le a naiv nézők torkán, akik blaszfémiát kiáltanak kétségbeesésükben.

Azonban a játékos társadalom mindezek ellenére optimista. Mindezen megpróbáltatások után is képesek vagyunk pozitívan látni a jövőt. „A következőből majd tanulnak, az sokkal jobb lesz”.

Nézzük is meg mik lesznek azok a videojáték alapú mozifilmek, amelyek a jövőben érkeznek a vásznakra. A cikkben felsorolt címeket egyelőre ne kezeljük száz százalék biztosan, hiszen ezek a projektek felettébb illékonyak. Néhány adaptációnak egyelőre hivatalos megerősítése sincs még.

Assassin’s Creed 2

Igaz, az első rész még csak most jött ki, de a Ubisoft már bejelentette a folytatást, szintén Michael Fassbender főszereplésével. Innen üzenném a készítőknek, hogy egyáltalán nem jó az ösvény, amin járnak. Láthatták mivé vált maga a játékszéria, de ha évente filmekkel ostromolják a mára instabillá vált rajongói tábort, pár esztendőn belül a franchise áshatja is a saját sírját. Vagy az is lehet, valami elképesztőt, és maradandót alkotnak. Majd kiderül.

ac gif

Bioshock

A Bioshock széria noir hangulatát, a rejtelmességét, atmoszféráját közel lehetetlen lenne rekonstruálni, pláne egy nagyjából másfél órás film keretén belül. A mondanivalóról, az élményről, és a kő kemény témákról már nem is beszélve. Kemény dió lenne, az már biztos. 2014-ben a Sony bejegyzett egy Bioshock movie nevű domaint, de hivatalos megerősítés egyelőre még nem érkezett.

Borderlands

Ez már nem lehet annyira nehéz falat. Végy egy Mad Max szerű világot, tedd tele akciójelenetekkel, adj hozzá némi ClapTrapet, és Handsome Jacket és kész is a Borderlands mozi. A Lionsgate stúdió ügyködik a dolgon. Reméljük, nem viszik túlzásba, és kapunk majd egy remek, és látványos akciófilmet.

Call Of Duty Cinematic Universe

Ez itt már a vég? Ha azt nézzük, mennyi pénz kerül az Activision zsebébe minden COD rész után, érthető húzásnak vélhetjük a népszerű(tlen) lövölde kiterjesztését a nagy vásznakra. Inkább az a furcsa, hogy eddig még nem láttunk egyetlen Call Of Duty filmet sem. Egyelőre biztosat még nem tudunk, de a fejlesztők előbb-utóbb szemünk elé tárnak majd egy adrenalinnal túlfűtött háborút propagáló mozit. Ebben biztosak lehetünk.

Dante’s Inferno

A méltatlanul elfeledett játék talán kaphat egy méltó élőszereplős feldolgozást. A 2010-ben kiadott azonos című anime kifejezetten jól sikerült, de nagyszabású terveknek köszönhetően hamarosan mozivászonra is felkerül az Isteni színjáték sötét hangvételű újraértelmezése.

Deus ex

A „talán már sosem készül el” frázis itt merőben igaznak bizonyulhat. Eredetileg 2002-re tervezték volna a Deus Ex című cyberpunk alkotás mozis változatát, aztán kicsúsztatták 2006-ra, és most úgy áll a dolog, hogy a filmet rendező Scott Derrickson (Poltergeist, Sinister, Doctor Strange) egyéb elfoglaltságai miatt nem foglalkozik a Deus Ex-szel.

Devil May Cry

Még 2011-ben a Screen Gems nevű cég (Resident Evil sorozat) bejelentette terveit a remek japán hack’n’slash játék, a Devil May Cry jövőjét illetően. A tervnek eddig sem írója, sem rendezője nincsen, pedig szívesen megnéznénk Dantét a nagy vásznon, miképp kaszabolja halomra a démonokat.

The Division

A Ubisoft nem bír a fenekén maradni. A Division cseppet sem gördülékeny indulása, a számtalan bug, a csalók térhódítása, az indokolatlan kihívások elé állító játékmenet egyáltalán nem ragadtatta el a rajongókat. 2016 vége felé azért rengeteget javítottak a játékon, kiadták a Survival nevű dlc-t hozzá, és úgy tűnik, kezd helyreállni az egész Division. Épp ideje volt alig fél év alatt ráncba szedni az amúgy ígéretes programot. Tehát jöhet belőle a mozifilm. Az alap történet kifejezetten passzolna valamiféle katasztrófafilm/thriller hibridhez, de akár hangulatos akciófilm is kisülhetne belőle. Sőt, nevünk is van már a Divisionhöz, méghozzá Jake Gyllenhaal, aki már dolgozott Ubisoft filmen, bár azt szeretnénk mindannyian elfelejteni. jó kezekben akár még fantasztikus film is lehetne a Divisionből.

jake_gyllenhaal_the_division

Far Cry

Uwe Boll már egyszer meggyalázta a címet sajátos ízlésvilágával, de a Ubisoft szeretné kellemesebb irányba terelni a Far Cry moziról alkotott képünket. Ezúttal sokkal magasabb hatásfokú kreatívokkal szándékozik a filmen dolgozni, ami valljuk be: sosem árt.

Firewatch

2016 egyik legjobb indie játékáról van szó. A hangulata, története több, mint zseniális. Rövidsége egyáltalán nem jelentett gondot, a pár óra alatt végigjátszható Firewatch minden mozzanatában maradandót alkotott. Bármikor megnéznénk egy hozzá méltó thrillert a moziban is.

Gears Of War

A Microsoft exkluzív címeként ismert Gears of War tökéletes SF-háborús filmmatéria. Ehhez nincs mit hozzáfűzni, látni akarjuk Marcus Fenixet sáskákat aprítani, és kész.

Ghost Recon

Eddig a pillanatig bele sem gondoltam, hogy a Ubisoft mennyi jövőbeli adaptációt dédelget. Kezdem úgy érezni, hogy majd a mennyiség a minőség rovására fog menni. Minden esetre a Ghost Recon film valószínűleg Michael Bay rendezésében fog érkezni. Nos, majd meglátjuk.

God Of War

Még egy példa a „sose készül el” effektusra. A God of War első része után szerettek volna egy filmet produkálni, még 2005-ben, de azóta mindenki kiszállt a projektből, akinek köze lett volna hozzá. Állítólag Kratos eredettörténetét vennék alapul, és egy 150 millió dolláros büdzsé is van rá, de egyelőre senki nem rohan, hogy elkészítse a filmet.

god of war

Half-life

Mindenki kedvenc tudósa, Gordon Freeman alig várja, hogy vászonra kerüljön. A játékosok mindinkább egy Half-life 3-nak örülnének, de azt urunk, s mindenható megváltónk, Gabe Newell, a Valve fejese nem tervezi. A Half-life mozit azonban J.J Abrams nagyon szívesen megrendezné. Vajon ebből lesz valami?

Halo

2007-ben, két év agyalás után Peter Jackson végül dobta a Halo megfilmesítését, de egyes legendák még szólnak arról, miszerint valaha még elkészül a film. Hacsak nem ragad meg a fejlesztési pokolban… újra.

Heavy Rain

A Playstation exkluzív Heavy Rain egyébként is kimondottan filmszerű, így nem lenne annyira nehéz vászonra vinni a sztorit. 2013-ban felbérelték David Milchet (Deadwood), hogy írja meg a forgatókönyvet. Azóta nem hallottunk a film felől.

The Last Of Us

Korábban is hallhattunk már afelől, hogy elkészítik filmes változatát az utóbbi évek legjobb poszt-apokaliptikus játékának, a The Last Of Usnak, de valahol sajnos mindig megakad a projekt. A játékot is író Neil Druckmann lenne a film forgatókönyvírója is, aki beismerte, hogy egyelőre kreatív válságban van a munkaterv, így nem nagyon halad előre a dolog.

Mass Effect

2012 óta dolgoznak a szkripten, de a Legendary Pictures igazgatója szerint hatalmas fába vágták a fejszéjüket. A Mass Effect világa annyira komplexnek bizonyult, hogy még mindig nem sikerült elfogadható forgatókönyvet kreálni belőle.

mass-effect-trilogy-standard-edition_pdp_3840x2160_en_ww

Metal Gear Solid

Nagyjából tíz éve próbálják összehozni a Metal Gear Solid filmet. Hollywoodban hatalmas népszerűségnek örvendhet a cím, hiszen ez idő alatt számos híresség szerette volna valamilyen formában részét képezni Hideo Kojima mesterművének filmre vitelében. Említették Christian Balet, Avi Aradot, Quentin Tarantinot, és Paul Thomas Andersont, mint lehetséges készítők, azonban most úgy néz ki, hogy a The Kings of Summert és a Kong: Skull Islandet is jegyző Jordan Vogt-Roberts kerül a rendezői székbe, és a Monsters: Dark Continentet író Jay Basu veszi kezébe a forgatókönyvet. Egyszer csak lesz ebből is valami.

Metro 2033

A könyvből adaptált videojátékot végre nagyvászonra adaptálják. A Metro 2033 forgatókönyvét F. Scott Frasier írja. Hangulatát tekintve a Mad Maxhez, és az Éhezők viadalához hasonlítják. Reméljük, hűen ábrázolják majd a baljós orosz metróalagutakat.

Portal

J.J. Abrams a Half-life mellett másik Valve játékból is szeretne filmalkotást készíteni. Ez pedig a méltán népszerű Portal lenne. Folyamatos megbeszéléseket tart a rendező az illetékesekkel, és elmondása szerint nagyon reméli, hogy hamarosan hivatalosan is bejelentésre kerül a Portal film.

Splinter Cell

Tom Hardy, mint Sam Fisher? Köszönjük, jöhet. A Ubisoft éppen új rendezőt keres a nagy történelmű lopakodós játék, a Splinter Cell mozis változatához, de talán már meg is találta Joseph Kahn személyében.

Thief

Egyelőre semmi biztosat nem tudni a Thief mozis változatának részleteiről, csupán annyit, hogy valamikor biztosan elkészül. A kiváló lopakodós fantasy játék 2014-ben kapott egy hanyag újragondolást, amit úgy látszik a készítők is szeretnének elfelejteni. A film inkább a korábbi Thief részekből fog ötletet meríteni.

Tomb Raider

Angelina Jolie főszereplésével már láthattunk Tomb Raider mozit, és bár minden erőnkkel azon vagyunk, hogy elfelejtsük, valamiért mindig belebotlunk. Általában a top 10 legrosszabb játékadaptációk között szokták felhánytorgatni a múlt eme sötét foltját. Azonban úgy tűnik, újra feldolgozzák Lara Croft történetét. Dátumunk is van a premierre: 2018, március 16. A főszerepet Alicia Vikander (Ex Machina) viszi, mint fiatal Lara Croft.

vikander lara croft

Uncharted

2008 óta van tervbe véve egy Uncharted mozi. Mark Wahlberg és Chris Pratt nevét is felemlegették Nathan Drake szerepére, de a megerősítés még várat magára. Ha minden igaz, még idén láthatunk/hallhatunk valami konkrétumot is. A film írója, John Carnahan szerint a nyitó jelenet már kész, és eszméletlen jó lett.

Warcraft 2

Duncan Jones trilógiát tervezett a Warcraft filmekből, de még nincs arra utaló konkrét jel, hogy el is készül az orkok és emberek háborújának második felvonása.

Watch Dogs

Természetesen a Ubisoft nem mehet el a Watch Dogs mellett sem. Még 2014-ben bejelentették a vászonra vitelét, írót is kapott a projekt Paul Wernick és Rhett Reese (Zombieland) személyében. Azóta csend honol.

The Witcher

Riviai Geralt történetét kár is lenne kihagyni a felhozatalból. 2015-ben kaptunk bejelentést, miszerint a játékokból és Andrzej Sapkowski köteteiből készítenek majd egy igazi Witcher filmet. Tomasz Baginszki került a rendezői székbe, és Thania St. John írja majd a forgatókönyvet. Reméljük, minél hamarabb megtudhatunk valamit a készülő mozifilmről.

mikkelsen witcher

Rajongói kép, melyen Mads Mikkelsen alakítaná Geraltot.

Ezek lennének tehát a fontosabb videojáték adaptációk, melyek még egyelőre váratnak magukra, de előbb-utóbb a vászonra kerülnek. Hogy melyik töri meg – ha egyáltalán valamelyik megtöri – az évezredes átkot, nem tudni, de nagyon reméljük, hogy valamikor szemünk elé tárnak egy ütős játék adaptációt, amit majd emlegethetünk hosszú éveken át. És nem azért, mert annyira borzasztó lett.

Facebook hozzászólások

cjcore

"Az írás egyfajta önhipnózis, amelynek során gyakori a teljes érzelmi újraátélés, és olyan félelmek kelnek életre, amelyekről azt hittük, rég meghaltak." - Stephen King

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?