Lámpagyújtogatók: kultúr sci-fi az életről

Noha április 22-től a hazai mozikban is megtekinthető lesz a Lámpagyújtogatók című magyar sci-fi film, az alkotók elsősorban mégsem az emberiségnek szánják.

A kultúra terjesztése nem egyszerű dolog manapság, ezért a Lámpagyújtogatók alkotói egy jópofa és ironikus médiahackkel igyekeznek felhívni a figyelmet alkotásukra. Mégpedig azzal, hogy ez a film valójában egy űrüzenet, kifejezetten az Androméda-ködbe. A készítők ezt az üzenetet egy rakétába építve juttatják el a világűrbe a Föld napján, közép-európai idő szerint 19 órakor.

“Egy forró nyári délután kaptunk egy telefonhívást, miszerint honfitársaink jeleket vettek a világűrből és hogy erre válaszolva filmet kellene készítenünk magunkról emberekről, egy távoli galaxis idegen civilizációja számára. Mivel a nemzetközi űrügynökségek meglehetősen borsos áron dolgoznak, saját erőből el is kell mindezt juttatnunk Andromédába” – mondja el a film előzményeivel kapcsolatban a rendező, Százados Miklós.

Az idegen galaxisból érkező megbízás alapján a műfaj tekintetében szabad kezet kaptak az alkotók. “A Földön az emberek önmaguknak általában szórakoztató játékfilmeket készítenek; szerencsés esetben kapnak hozzá néhány százmillió forintos állami támogatást, azt használják fel a gyártáshoz. A magamfajta függetlenfilmes orvos-rendező kultúr sci-finek nevezi el a produktumot, amelyet az andromédiaiaknak készít, mint célközönségnek, és amelyre állami támogatást nem kap” -, mondja el a rendező, aki féltucat barátját kérte meg, hogy segítsenek, amiben tudnak. Százados Miklós hozzáteszi: nagyon sok szellemi muníciót kaptak azoktól az embertársaktól is, akik megszólalnak a filmben és a küldetést megismerve az első kérésre álltak rendelkezésre.

Az emberiség első filmes csillagközi üzenetét az “1.000.042 Lámpagyújtogató napja” elnevezésű eseményen, április 22-én 19 órától a WestEnd City Centerben lövik ki egy távoli galaxisba. Az érdeklődők a Cinema City országos mozihálózatában, illetve az eseményhez csatlakozó összes hazai moziban közösen tekinthetik meg a Lámpagyújtogatókat. A szervezők ígérik: mindez egyszeri és megismételhetetlen közösségi élmény lesz.

Lámpagyújtogatók

A film bemutat bennünket, embereket, illetve azt az időszakot öleli fel, amely az üzenet vételétől a rakéta kilövéséig tart. Negyvenkét ismert és elismert, különböző területeken sikereket elért embert kérdeztek meg a földi élet nagy kérdéseiről, az általuk adott válaszok pedig sűrű szövésű tartalommá álltak össze.

“A tartalom mögött a figyelmes szemlélődő számára gyönyörűen kirajzolódik az ember a maga szépségében, egyszerűségében, törékenységében és szerethetőségében” – mondja el Százados Miklós rendező, aki bevallja, már nagyon várja az andromédiai filmkritikusok visszajelzését, még akkor is, ha ez minden bizonnyal hosszú évekbe telik még.

Az alkotók bíznak benne, hogy a hazai mozik közönsége nem veszi zokon, hogy ennek a filmnek kivételesen nem ők jelentik a célcsoportját, mert ettől még számukra is tanulságos és élvezetes kikapcsolódást jelenthet a megtekintése.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?