Lehet, hogy többé nem szorulsz le az ágyról?

Okosautó technológia a hálószobában.

Te is egy térrablóval élsz együtt? Egy olyan emberrel osztod meg az ágyad, akivel végigharcolod az éjszakát, hogy újra meg újra visszahódítsd a matrac neked járó felét?

Akkor a te álmodat is teljesíti az okos ágy. A legönzőbb alvót is a “saját sávjában”, azaz a saját térfelén tartja, méghozzá egész éjjel.

Vicces, de valahol logikus, hogy az ötlet, egy autógyártótól érkezett, az ötlet alapja egy okosautó technológia. A legtöbb Ford-modellben már elérhető Sávtartó Asszisztens folyamatosan figyeli a jármű előtti útszakaszt és finom, de érezhető kormányzási nyomatékkal segít a vezetőnek visszatérni a forgalmi sávba – hatásosan egészítve ki ezzel a többi, szintén kamerával működő rendszereket, amelyek megakadályozzák, hogy az autó véletlenül kisodródjon a sávból.

Ezek a technológiák adták az ötletet a “ Sávtartó Ágyhoz”, ami nyomásérzékelőkkel azonosítja, ha valaki elhagyja a matracon a saját térfelét, és ilyenkor egy futószalag segítségével finoman visszaviszi őt oda, ahol feküdnie kellene.

A probléma nem tűnik komolynak, pedig valójában nagy gond. Több tanulmány is kimutatta már, hogy a kapcsolatban élő emberek negyede jobban aludna egyedül. Együtt alvás közben sokszor a párok egyik felének kevesebb hely jut az ágyban, mint egy kisgyermeknek a saját ágyában. Ha pedig valaki huzamosabb időn át kialvatlan marad, nagyobb eséllyel sérül meg vagy szenved balesetet otthon, a munkahelyén vagy az országúton.

Minden lény, így az ember is alvás közben nagyon kiszolgáltatott, ezért arra vagyunk programozva, hogy azonnal felébredjünk, ha ilyenkor valaki vagy valami megérint minket. Amikor az ágyban a társunk áthúzódik a mi oldalunkra, működésbe lép ez az ösztön, és megzavarja az álmunkat, miközben a másik békésen szunyókál Akár kapcsolatok is tönkremehetnek emiatt.

Sajnos még csak prototípusként létezik az ágy , amely a Ford-találmányok sorozat részeként született. Ezek a találmányok az autóipari tapasztalatok segítségével oldanak meg mindennapos  problémákat.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...