Marhaszövettel készült el a legújabb mesterséges szív

A párizsi illetőségű cég megvalósította minden orvosi kelléket és mesterséges testrészgyártó álmát: olyan tartós, működő és effektív műszívet állított elő, amely nem rég zöld utat kapott emberi tesztelésre!

A Carmat nevű cég részben marhaszövetből, többségében mesterséges anyagokból állította elő az emberi felhasználásra is alkalmasnak tűnő műszívet. Rövidesen végzetes szívelégtelenségben szenvedő önkénteseken is tesztelni fogják ezt a szervet, amelyet szoftverek, szenzorok és mikroelektronika vezérel. Az ehhez szükséges áramot két külső lítium-ionos akkumulátor szolgáltatja.

Most 15 év fejlesztés után érte el azt a készenléti állapotot a szív, hogy több országban embereken is tesztelhetőnek nyilvánították. Belgium, Lengyelország, Szaud-Arábia és Szlovénia egyes szívsebészeti központjai vesznek részt a tesztelésben. Ezeknek a dolgozói és orvosai speciális képzést kaptak, a páciensek pedig folyamatos megfigyelés alatt állnak majd Dr. Piet Jansen, a Carmat orvostudományi igazgatója szerint.

Azt is elmondta, hogy Franciaországban nem engedélyezték még az emberi tesztfázist, ott további állat teszteket igényeltek, amit a Carmat jelenleg is végez.

Nem ezek az első mesterséges szívek, az igaz, de a Carmat designja teljesen újszerű. Az új szív külseje például, mely a vérrel és más szövetekkel érintkezik, marha-szövetből áll az eddigi műanyag helyett, amely eddig komoly problémákat, például gennyesedést és vérrögképződést okozott.


Dr. Josef Rogers, a Duke University tanára és szívátültető és mechanikus vérkeringés programjának vezetője elmondta:

“Az, ahogy beépítették a biológiai felületeket a vérrel találkozó helyekre, hatalmas dolog. Ha ezt jól valósítják meg, ez átírja a játékszabályokat.”

Arra is felhívta a figyelmet, hogy így nem kell majd véralvadás-csökkentőt szedni a pácienseknek. Ez az első mesterséges szív, ami marhaszövetet tartalmaz (elsősorban a szívet körülvevő részekből származót). Eddig csak vérpumpák csöveinek belsejében használtak csak biológiai szöveteket.

A szív alakú doboz – minden, csak nem az, amire várnál, avagy hogy vásárol magának egy veterán rocker saját, különbejáratú szellemjárást:? Stephen King zseniális fia, Joe Hill elsöprő bemutatkozó regénye

Egy amerikai professzor és szívtranszplantációs szakember, Dr. Lynne Warner Stevenson elmondta: csak az USA-ban emberek ezreinek van sürgősen szüksége új szívre.

“Becsléseink szerint, ha elegendő donor szívünk lenne, 100.000 és 150.000 közöttre tehető azoknak a száma az Egyesült Államokban, akik szívelégtelenségén segítene ez. Az átültetés a legjobb – de mindössze 2000 felnőtt szívünk van, így ez hatalmas probléma.”

Vannak lehetőségek persze a donor-szív érkezéséig: például a SynCardia által készített mesterséges szív ideiglenes beültetése. Ha a baj a páciens szívével részleges sérülés vagy betegség eredménye, akkor a betegnek beépítenek valami műszert, ami segít a legyengült szervnek. Ezek a mechanikus pumpák régtől fogva felbecsülhetetlen segítséget jelentenek az érintetteknek.

Egy teljesen mesterséges, tetszőleges számban előállítható szív elmondhatatlan értéket képviselne, de mielőtt még a Carmat szívében a megmentőt tisztelnénk, le kell futnia az emberi tesztfázisnak. Stevenson felhívja a figyelmet: az ilyen jellegű orvosi műszervek története során számtalanszor hitték azt, hogy végre van egy olyan beültethető jószág, ami nem okoz se gennyesedést, se véralvadást – de eddig mindegyik okozott.

Dr. Jansen becslése alapján eleinte nagyjából 200.000 dollárért tudnák előállítani a szívet, ha beválik a tesztelés folyamán, és leghamarabb 2014 végén kerülne piacra.

A Carmat szívnek két kamrája van, mindkettőt egy membrán vágja ketté, melynek a vérrel érintkező részén található marhaszövet. A másik oldalán pedig poliuretán van, amely a miniatűr motoros és hidraulikus pumparendszerrel érintkezik,  és a membrán formáját változtatja. Annak mozgása az, ami a vért a testbe löki. A beépített elektronika és szoftver igazítja a véráram sebességét. A páciensek többféleképp is viselhetik az áramforrást, egyáltalán nem zavaró módon az övön például.

A szív érfalait is marhaszövettel borították be. Ezeket a Carmat társalapítója és tudományos igazgatója, Dr. Alain Carpentier, az érsebészet és szív-ér úttörő jelentőségű mestere tervezte. Ilyen pót-ereket évtizedek óta alkalmaznak ugyan, de a marha-szövet, amit kémiailag kezelnek előtte, hogy steril és biológiai szempontból befogadható legyen, minőségi ugrás.

Az egyetlen kérdés, hogy valóban képes lesz-e azt hozni a Carmat szíve, amit elvárnak tőle: hogy legalább öt éven át működjön páciensben. Dr. Jansen szerint ezt csak egy módon lehet kideríteni: klinikai, empirikus módon, beültetve egy emberbe.

Stevenson optimista a készülékkel kapcsolatban, ő ilyen innovációk lépcsőfokaiban látja az utat a tényleges fejlődésre és életek tízezreinek jobbá tételére, megmentésére.

Mások nem ilyen derűlátók. Van, akit az állati szövet jelenléte undorodásra késztet, megint mások az emberi test elgépiesedésének első nagy lépcsőfokát látják a Carmat szívében.

forrás: nytimes

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?