Mein Kampf – a föld alatt

„Hiszem, Hogy egy napon ismét találkozunk A Vas Égbolt alatt.”  Ígérte a Laibach, az első Iron Sky film egyik betétdalában. Nos, Hölgyeim és Uraim, ez a pillanat most úgy tűnik eljött. A projekt 2015. január 2-án elérte a bűvös 500 000 dollárt az indiegogo.com-on, igaz, a készítők további támogatásra buzdítanak.

Az előzmények

Azoknak, akik nem emlékeznek Timo Vuorensola Iron Sky című sci-fijére, azoknak itt egy kis összefoglaló:

A nácik a világháború után a Holdra menekültek, és onnét folytatták sötét terveik szövögetését. Most persze vissza akarnának térni a Földre, hogy a szeretet jegyében a világbéke áldását hozzák el – mindezt a horogkereszt jelképével felvértezve teszik. Persze, valójában egészen mást terveznek: a Götterdämmerung (Az istenek alkonya –  egy Wagner opera címe) nevezetű hatalmas, háborús gépezetük segítségével leigázni a bolygót. Ám ahhoz, hogy a hatalmas masinát beindítsák, földi technológiára is szükségük van, ezért a Földre küldenek egy kisebb csapatot, köztük Renate Richtert (Julia Dietze), aki lassan ráeszmél, hogy a neki tanított, és az általa oly nagy becsben tartott eszmék bizony nem állják meg a helyüket. Később karöltve egy afroamerikai űrhajóssal, James Washingtonnal (Christopher Kirby), aki a Holdra szállásakor először találkozott a nácikkal, és szembesült azok kegyetlenségével és tényleges terveivel, Renate megkísérli a lehetetlent: leállítani az inváziót és megmenteni az emberiséget

A film zárása kifejezetten pesszimistára sikeredett, ami egy szatíra esetében egészen különleges. Az Iron Sky görbe tükröt kíván mutatni jelen világunknak, mégis azzal zárja az egészet, hogy a Föld nem megmenthető, legfeljebb csak az emberiség egy része. Jó kérdés, hogy vajon a film alkotói tényleg ennyire sötéten látják-e a jövőt. Ahogy Julia Dietze (Renate Richter) a hvg.hu-nak tett interjújában megfogalmazta: ,,…szóval, mint a szentírásbeli bárkán a vészből menekülők, a Holdon lévő túlélők egy új és jobb, egy megtisztult nemzedék lehetőségét hordozzák. Azt hiszem, itt és most, a Földön, nyakig ülünk a szószban, fordulóponthoz értünk. Leromboljuk a környezetünket, inog a gazdasági szerkezet, tele vagyunk problémás, feszült és háborús gócokkal (Görögország, Portugália, Spanyolország, Irak, Irán, Szíria stb.), de Európa sem találja önmagát, depresszióba zuhant. Ráadásul mindenkinek van egy nagy adag nukleáris bombája, őrült fegyverzete – bármi megtörténhet. Akár egy óra alatt leradírozhatjuk magunkat. A kérdés az, hogy teszünk-e ellene valamit? Az emberek képesek az önpusztításra, de képesek arra is, hogy megálljt parancsoljanak a vég felé rohanásnak. Szívből remélem, az Iron Sky-ból nemcsak az akciójelenetek érnek célba, hanem ez a mögöttes üzenet is. Miszerint nincs jelentősége a bőrszínnek, annak, hogy ki miben hisz, vallásban vagy ideológiában, egyedül a bolygó, az emberi élet számít. Szeretnünk, tisztelnünk és elfogadnunk kell egymást. Mi ezt szórakoztatóan és befogadhatóan tesszük a filmben.”

A második fejezet: Iron Sky – The Coming Race

Bár a kritikák szerint az első film mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a készítők úgy határoztak, mégis folytatják steampunkos, alternatív történelmes, Laibach-indulós meséjüket.

A történet szerint húsz küzdelmes év telt el az első Iron Sky film eseményei óta. A nukleáris világégés után az emberiség utolsó mentsvára a nácik főbázisa lett a Holdon, ám most mégis visszatérnének a Földre, ugyanis az a hír járja, hogy a kopár, sivár földek mélyén rejtezik egy erő, mely megmentőjük, de egyben elpusztítójuk is lehet. Ezért az első film egyik főellensége egy felderítő csapat élén elvezeti hőseinket egy kalandra, az Üreges Föld szívébe. Hogy megmenthessék az emberiséget, meg kell találniuk, és le kell győzniük egy ősöreg alakváltó gyíkfajt, a Vril-t, és dínókból álló seregüket.

A vril kifejezést Edward Bulwer-Lytton találta ki, 1871-es fantasztikus regényében. A történetben, egy utazó özönvíz előtti civilizációra bukkan a föld alatt. Az angyalokhoz hasonló lények (Vril-ya) utópikus civilizációját az ún. vril-energia működteti. A könyvet követően a vril kifejezést többször használták (esetenként német) titkos társaságokkal kapocslatban.

Az egyik első promó poszter a Vril szimbólummal:

Azonban, ahogy belecsöppennek ebbe a Jules Verne-i világba, gyorsan szembesülnek azzal, hogy valami nagyon nincs rendjén. Ugyanis a nukleáris katasztrófa után a dolgok rendje megváltozott a Földön. Maguk, a mélyben elejtőzött nácik is gyíkemberekké fejlődtek és most várják a megfelelő alkalmat; talán éppen egy atomháborút, hogy végre előbújhassanak.

A speciális effektekért ezúttal az Oscar díjas VFX cég, a Pixomondo lesz a felelős. (Ők alkották meg Scorsese Hugojának mesebeli világát, valamint a Trónok Harcának sárkányait.) A készítők őrült sztorit és elképesztő látványvilágot ígérnek. Ahogy hőseink a Vas Égboltból alászállnak az Üreges Földbe, útjukat temérdek dinoszaurusz és idegen lény keresztezi majd. ,,Az új Iron Sky mintha magával, Indiana Jonesszal indulna szafarizni a Jurassic Parkba” – írták az alkotók az indiegogo.com-on.

A szereplőkről

Jó hír, hogy az első film legtöbb ikonikus karaktere a folytatásban is vissza fog térni, jók és rosszak egyaránt. (Ezt mondjuk nem tudom, hogy fogják kivitelezni, tekintve, hogy elég rendesen megnyirbálták őket, de majd kiderül.) Akik biztosan benne lesznek a második filmben:

Udo Kier (Wolfgang Kortzfleisch, a Hold Moon Führer ), Julia Dietze (Renate Richter), Stephanie Paul (az Egyesült Államok elnöke). Új arcok is fel fognak tűnni a második film során, például Tom Green (mint egy Steve Jobs által inspirált kultuszvezető)

A készítők továbbra is egészen agyament dolgokat eszeltek ki a folytatásra. Ott van például az előzetesben látott, T-Rex hátán lovagló Hitler

…vagy épp egy másik ízelítőben feltűnt gépfegyveres Jézus Krisztus.

„Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert.
– Máté 10:34

(Mondjuk, nekem ezután volt egy kis Tarantinós Saturday Night Live érzetem, de ez legyen az én bajom… https://www.youtube.com/watch?v=mqISX2o0a4A)

És igen: nem csalás, nem ámítás: Vlagyimir Putyin lesz a második film egyik ’főgonosza’ (?). A készítők össze is dobtak neki egy kis karakter videót, amit alant lehet megtekinteni. Figyelem, ez a győzelmi tánc fölöttébb megkapó! (Nesze neked kortárs művészet…)

A rendező, Timo Vuorensola nemrégiben bejelentette, hogy az adománygyűjtő kampány lejárta előtti, utolsó nyolc órában indítanak egy The Last Push Google Hangout-ot az alkotókkal és több szereplővel, ami január 5-én, éjjel 1-kor veszi kezdetét (GMT). (Itt lehet becsatlakozni: https://plus.google.com/events/cpuucl7mikb45tipb33uh0stskk) Ám azok se keseredjenek el, akik ebben nem tudnak részt venni, mert a beszélgetést YouTube live stream-en, illetve Twitter-en vagy a Facebook-on is lehet követni.

Szóval itt tartunk most: a pénz összegyűlt és így az alkotók reményei szerint talán 2016-ra be is fejeződhet a forgatás. És addig? Nos, (csak a rend kedvéért) addig is hallgassunk egy kis Laibach-ot. (A rendező, Timo Vuorensola már a blogján is megerősítette, hogy a második rész zenéjét szintén a legendás szlovén banda fogja szerezni).

Szóljon hát az “Under the Iron Sky”:

Bósa Diána

Kapcsolódó linkek:

http://www.ironsky.net/; https://www.facebook.com/ironsky; https://www.indiegogo.com/projects/iron-sky-the-coming-race–2; http://blog.starwreck.com/; https://www.youtube.com/channel/UCVWM3HFqgT1lWD0ertDQApA; http://www.imdb.com/title/tt1034314/?ref_=ttsnd_snd_tt; http://www.imdb.com/title/tt3038708/?ref_=nv_sr_2; http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Sky; http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika; http://talesfromtheblog.blog.hu/2014/11/01/a_nacik_meg_mindig_a_holdon_vannak#more6855137; http://talesfromtheblog.blog.hu/2014/12/10/ujabb_iron_sky_elozetes_most_jezus_gepfegyverezik; http://geekz.blog.hu/2012/05/25/iron_sky_2; http://filmdroid.blog.hu/2012/06/08/iron_sky_2014; http://hvg.hu/kultura/20131009_Hitler_es_a_nacizmus_nem_valasz_semmire/

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?