Mi történne, ha leállna a Föld forgása?

Néha mindenki eljátszik a gondolattal, hogy “mi lenne, ha”.

Persze vannak népszerű témák – mint például a lottóötös megnyerése, vagy intim kapcsolat egy világsztárral. De bizony olyan ábrándozók is akadnak, akik ennél sokkal extrémebb dolgokon elmélkednek. Például azon, hogy mi lenne a Földön, ha az anyabolygónk azonnali hatállyal megszűnne forogni a tengelye körül. Az alábbi videó készítői közel tíz percben választ adnak erre a rendkívül égető kérdésre.

A film készítői szerint a leginkább említésre méltó következmények az alábbiak:

– Mindenki azonnal elrepülne, mégpedig jó gyorsan. Aki az egyenlítő körül tartózkodik, az 465 méteres másodpercenkénti sebességgel (1674 km/óra), aki például San Francisco környékén, az “csak” 368 métert tenne meg egy szekundum alatt (1325 km/óra). Ezzel lepipálnánk a kereskedelmi légitársaságok repülőgépeinek utazási sebességét. Biztos halál.

– Akik már a levegőben vannak, mondjuk egy repülőgépen, vagy éppen a sarkok körül tartózkodnak, egy kicsit tovább élhetnének – de nem sokkal.

– Ugyanis pillanatokon belül gigantikus erejű viharok söpörnének végig a bolygón.

– A szél nagyobb erővel száguldana a felszín közelében, mint egy atombomba lökéshulláma, minek következtében azonnal tüzek gyulladnának szerte a bolygón.

– Egyúttal a szél a legkülönfélébb helyeken leamortizálná a földkérget.

– Az óceánokon gigantikus cunami hullám vonulna végig. Minden víz a sarkok felé tartana.

– A bolygónk közepén forgó fémmag is leállna.

– A forgás nélkül megszűnne a Föld védelmező mágneses mezeje. A Nap radioaktív sugarai azonnal megölnének mindent, aki vagy ami még életben maradt.

– Ha még ezek után is lenne túlélő, velük végezne a két eltérő félteke. A Föld egyik felét ugyanis folyamatos napsütés érné, amitől valóságos pokollá válna, a másik fele pedig megfagyna.

Ezt így együtt semmi sem élné túl. Olyannyira, hogy ebből a katasztrófából a földi élet soha nem tudna magához térni és újra sarjadni.

Ezért tisztelettel arra kérünk minden földlakót és földönkívülit, hogy ha lát valahol a bolygón egy gigantikus kéziféket, mindannyiunk érdekében ne húzza meg! Köszönjük.

“Egyik pillanatról a másikra történt: 2027-ben a Nap eltűnt az égről. Helyén egy vörös törpecsillag ontja rőt fényét a Föld világos oldalára,  míg a halott és fagyott sötét oldal fölött sosem látott csillagképek ragyognak. Az Ugrásnak nevezett jelenség oka ismeretlen, az emberi civilizáció beleremeg a sokkba: a napos oldali országokat menekültek milliói árasztják el, a világgazdaság összeomlik, az emberiség a túlélésért küzd.”

Brandon Hackett: Isten gépei

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

2 hozzászólás

 1. benyo47 szerint:

  Szerencsére nem úgy megy a dolog… 🙂
  Elég nehéz lenne ellopni azt az impulzusmomentumot, amit az Ősnaptól kapott.
  A Holddal való egymásra hatás már más ügy, de egy darabig az is eltart….
  Lehet jópofa következményeket kiszámolni, csak éppen nem érdemes…

 2. solymosgyu szerint:

  De lehet. A földönkivulek sokrétuek.

Vélemény, hozzászólás?