Minek nevezzelek: Bizarr névadás a science fictionben

Ha már sci fi és ha ha már-okról, de-kről és galaktikus instragramról beszélünk, a tudományos fantasztikum világában fokozott figyelemmel kell kísérnünk a névadás szertartását. A science fiction szerzők ugyanis nem sokban különböznek a középkori és az újkori személynév tendenciáktól. Ezek a kiber selfie-k nemcsak a cselekményt segíthetik elő, hanem sztereotípiákra is rávilágíthatnak. És nagyon úgy tűnik, hogy a népszerű magyar science fiction írók előszeretettel ostorozzák a szegény latin gringókat, ellenben például a japánokat kifejezetten bírják.

Hogy honnan alakulnak ki ezek bolygóközi eufemizmusok szerzője válogatja. Nemere István például előszeretettel alkalmaz y-t gonosz szereplőinél. Kérdés, mennyire tudatosan regisztrálta írásaiban az általános tévhitet, hogy az emlékezetünkben örökké gonosz régi nemes családok neve végződött magyarosított üpszilonnal. Ezek a mihaszna gentryk pedig főképp spanyol származásúak, László Endre Corinta Morenoja például lábujjkörömyni hosszal veri Leoncio Côrrea de Almeidat is.

Ezzel szemben viszont a pozitív főhős sokszor egy sötét kis fekete lyukból jött, se hazája, se szemfedője és ha mégis van, az fehérek közt európai. Nemerénél Lars Benero, Letta, Trin és Bart mind sápadtbőrű és esélyesen északi. László Endrénél pedig jellemző a l-i-o-a betűk és a nőiség társítása. Könyvei tele vannak olyan nevekkel, mint Ilola, Aino és Leonida. Vajon mit szólna a 2014-től hivatalosan is adható Ozora és a Balzsam keresztnevekhez?
Bár, nem biztos, hogy szükségük van a magyar keresztnevek jegyzékére, szerencsétlen névválasztásban hazai sci fi íróink is remekelnek. Egészen Nemere István Epilájától a Hícsi-sorozat Robinette Broadheadéig. A hős kincsvadász pedig oldalán Gelle-Klara Moynlinnal erősíti a darwin-díjas nevek listáját, de sajnos bimbódzó románcuk tarzan-szerű mélytorok romantikája nem tart ki a sorozat végéig. Az örök gonosz név versenyében előkelő helyen végez Mánia Mutter az Abarat-sorozatból és ugyaninnen a humpry bogart-os jó-rossz fiú Pajkos János is megragadja az olvasó fantáziáját. De Clive Barker legmegragadóbb névválasztása maga Haplatán Cuki, a csirkevári tinilány. Viszont a Pörgés íróját sem kell félteni, főhőse Tyler Dupree megemelte a női olvasók számat az Én a nő és még egy fő (You, Me and Dupree) nyomán, karöltve a snow crashes Hiro Protagonisttal, aki a Ha/ver (Kick/Ass) stáblistáját is kenterbe vágja. Ámbár az abszolút kedvenc azért mégis Madics György John Goldja marad, akit ásványnév mániája egészen a mai poptrashig repített.
Ti milyen darwin-díjas science fiction neveket javasoltok?

S. Sárdi Margit Személynevek a jövőben című írása nyomán

Fenyvesi Fruzsina

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. Toronylako szerint:

    Lelkes amatőrként semmit sem bízok a véletlenre. Keresztnév adatbázis + vezetéknév adatbázis + Google. Ha nincs találat/túl sok találat avagy se híresség, se közszereplő, se történelmi személy, akkor lehet használni. Egyébként pedig második keresztnév, becenév stb, pl: Lance William Fuller, “Fagyhatár” Mathias, Jack Stonewall, Gregory Pestman, Matvei Frolov. Még nem kockáztattam saját név generálásával, mert lehet, hogy hülyén hangzik 😀

Vélemény, hozzászólás?