Modern héroszok: Behálózva

A Pókember egyike a világ legnépszerűbb szuperhőseinek. A vörös-kék ruhát viselő hálószövő a Marvel emblematikus figurájává vált, és rengeteg róla mintázott termék készült már el. Szuperhősöket bemutató cikksorozatunk vele zárul.

 

A Pókembert Stan Lee és Steve Ditko alkották meg. Lee szeretett volna egy olyan szuperhőst létrehozni, akivel a tinik is azonosulhatnak. Nagy hatással volt rá a népszerű ponyvahős, Pók, és egy falon mászó nyolclábú. A szerkesztők eleinte kétséggel fogadták az ötletet, de Pókember sikere hamar megváltoztatta a véleményüket.

Tobey Maguire, mint Pókember.

A Pókember először az Amazing Fantasy utolsó számában szerepelt 1962-ben, mely jobban fogyott, mint a korábbiak. Ez ösztönözte az alkotókat arra, hogy belevágjanak A csodálatos Pókember sorozatba 1963-ban, mely hamar a legnépszerűbb sorozataik egyike lett. Ennek a népszerűségnek az oka, hogy a korábbi, túlságosan is hősies szereplőikkel ellentétben Pókember is megküzdött a mindennapok problémáival.

Az ifjú Peter Benjamin Parkert egy sugárfertőzött pók harapása változtatta szuperhőssé. Képessé vált megérezni a veszélyt, mászni a falon és egy kis kémia segítségével még hálót szőni is megtanult. Teste fejlettebbé vált, és magasabbra bírt ugrani társainál. A pókmotívum többször is előjött még a képregények lapjain (pl. a pókok egyik ellensége, a skorpió is megjelenik), és talán a Pókember ellenségei a legváltozatosabbak. Az állatokról mintázott ellenfeleken kívül más pókképességűek, mitológiai teremtmények megszemélyesítői és maffiavezérek is megtalálhatók.

Az indiai Pókember.

Nagybátyja elvesztése után tanulja meg, hogy “a nagy erő nagy felelősséggel jár”. Azzal, hogy Pókember életét választotta, szinte teljesen feladta Peter Parkert. Gyakran kellett hiányoznia az óráiról, lehetséges kapcsolatait kellett ellehetetlenítenie (Mary Jane Watsonnal való házassága is éppen emiatt alakult rosszul) és szerettei kerültek veszélybe, sőt néhány barátja később ellene fordult (pl. Harry Osborn).

Ami viszont kiemelendő, az a Mary Jane előtti barátnőjének, Gwen Stacynek a halála. Gwen akkor halt meg, amikor Pókember megütközött a Zöld Manóval. A Zöld Manó – aki kiderítette, hogy Pókember valójában Peter Parker – elrabolta Gwent és ledobta a Brooklyn-hídról. A hirtelen megállás hatására életét vesztette, így amikor Pókember felhúzta a hálójával a lányt, az már halott volt. A hálószövő ezért majdnem végzett a Zöld Manóval haragjában, de végül nem volt képes megadni neki a kegyelemdöfést. Ezután a Manót saját röpdeszkája nyársalta fel. A korábbi Pókember-filmek első részében is felbukkant ez a jelenet, és a rajzfilmsorozatok közül az egyikben is, csak ott Mary Jane volt az elragadott hölgy.

A fekete Pókember sok rajongó szerint rossz ötlet volt, mivel túlságosan is emlékeztetett Batmanre. Később a ruha átkerült Eddy Brockra, így megszületett Pókember legnépszerűbb ellensége: Venom.

Pókember sosem tette túl magát teljesen Gwen halálán, éppen ezért sok rajongó gondolja úgy, hogy nem Mary Jane, hanem Gwen volt Pókember valódi szerelme. Gwen Stacy halála azért mérföldkő a sorozat – és a képregények – történelmében is, mert ez volt az első alkalom, hogy egy szuperhős hibázott, és nem tudta megmenteni a szerelmét. A hirtelen, minden felvezetés nélkül bekövetkezett halál példátlan volt. Sokan innen számítják a képregények Ezüstkorának végét.

Andrew Garfield, mint Pókember.

Ma már Pókember kinőtte a képregények hasábjait. Videojátékok, rajzfilmsorozatok és élőszereplős filmek és filmsorozatok tucatjai készültek már róla, nem is beszélve a párhuzamos képregény sorozatokról és alternatív univerzumokról, melyekben felbukkant. Reméljük, hogy a jövőben is sok hálót fog még szőni, és úgy szedi össze a rosszfiúkat, akár a legyeket.

Pókembert imitáló cosplayesek:

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?