Ne gondolkodj, engedelmeskedj: Ray Nelson

Philip K. Dick gyermekkori barátja, ismerte a beat korszak legnagyobbjait, műveiben pedig különös ötleteket és konteókat dolgozott fel. Ő nem más, mint Ray Nelson. A Galaktika 327-ben most legismertebb novelláját, „Reggel nyolckor”– t olvashatjátok.

Ray Faraday Nelson science fictionnel való szerelme korán kezdődött, már középiskolában a sci-fi fandom aktív tagja volt. Később, egyetemei évei alatt négy évet Párizsban töltött, ahol a 60-as évek olyan nagy irodalmi alakjaival találkozott, mint Allen Ginsberg, Boris Vian, William Burroughs, Jean-Paul Satre, Simone de Beauvoir, továbbá Michael Moorcockkal együtt azon dolgozott, hogy az akkor betiltott Henry James könyveket csempészték ki Franciaországból.

156761

A PKD-val közösen írt regény

Irodalmi karrierjét a „Oltsd le az eget”- tel kezdte (magyarul a Galaktika 129-ben olvasható), a későbbiekben pedig több ismertebb SFF magazinban publikált. Novellákon kívül Nelson eddig 7 regényt is írt. A legelsőt gyermekkori barátjával, Philip K. Dickkel közösen, ez volt a The Ganymede Takeover (1967). A könyv egy idegenfaj invázióját meséli el, ami ellen csak egy maroknyi ember veheti fel a küzdelmet. Élete fő művének az 1975-ben megjelent regényét, a Blake’s Progresst tartják, amiben William Blake angol romantikus költő időutazását követhetjük nyomon. Utolsó műveit a 90-es évek elején írta, azóta nem publikált a zsánerben. Az íráson felül foglalkozott az induló szerzők felkarolásával, tanításával. 1970-ben például szervezett egy írói workshopot San Franciscóban, amin olyan írók is részt vettek, mint Anne Rice.

7f274b46a2bd7af497d7e2bc89261fe1

Mondo poster Carpenter filmjéhez

Legismertebb írása a „Reggel nyolckor”, ami a The Magazine of Fantasy and Science Fictionben jelent meg 1963-ban. A történet röviden, egy frappáns fordulattal a végén mutatja be, milyen az, amikor idegenlények közénk beépülve teljesen átveszik az emberiség feletti irányítást. ’63 óta Nelson írása szép karriert futott be. 1986-ban Bill Wray-jel közösen képregényként dolgozták fel a „Reggel nyolckor”- t, ami „Nada” címen jelent meg az Alien Encounters-ban, 1988-ban pedig John Carpenter a novella alapján írta meg az Elpusztíthatatlanok (They Live) forgatókönyvét. A sci-fi horror főhőse Nada (Roddy Piper), aki a gazdasági válság következtében munkanélkülivé válik. Míg próbálja életét rendbe tenni, egy világméretű összeesküvés nyomaira bukkan. Kezébe kerül egy napszemüveg, aminek köszönhetően képes meglátni a média mögötti valóságot. Nada látva az idegenek befolyását, elhatározza, hogy felébreszti az emberiséget és végez az idegenekkel.

Ha szeretsz összeesküvés-elméletekről olvasni, te is félsz a földönkívüliek befolyásától, akkor semmiképpen se lapozd át Ray Nelson novelláját!

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?