Ondřej Neff az Irodalom Éjszakáján

 

irodaloméjszakajakiemelt

Március utolsó éjszakája idén is az irodalomé, az impozáns programsorozat keretein belül 22 ország írói 22 helyszínen mutatkoznak be a Katona József Színház színészeinek segítségével. Nagyon megörültünk, amikor megtudtuk, hogy ezen a szép tavaszi estén a Sötétség című, 2015 őszén kiadónk gondozásában megjelent cseh társadalmi disztópia is helyt kapott a válogatásban, ebből Fullajtár Andrea fog felolvasni a Földalatti Vasúti Múzeumban, a Deák téren.

A 2016 március 31-én 19 és 23 óra között megrendezésre kerülő esemény nem titkolt célja az, hogy formabontó stílusban hozza közelebb a világirodalmat az érdeklődők számára. Ezúttal a Katona József Színház neves színészei szólaltatják meg az irodalmi műveket igazán különleges, budapesti helyszíneken.

c_jan_rasch

Az Irodalom Éjszakáján olyan izgalmas „városkép“-szövegekkel találkozhat az érdeklődő, amelyek elsősorban nem a helyszínek topográfiájára és történelmére fókuszálnak, hanem a városban élő emberek kibeszéletlen, eltemetett történeteit mesélik el.” – írja Nagy Gabriella a Litera főszerkesztője és az Irodalom Éjszakája kurátora, aki kiemeli, hogy az általa kiválasztott szövegrészletek többnyire olyan sorskérdéseket feszegetnek, amelyek alapvető kérdések egy bármely világrészen élő ember számára. A szövegekben fontos szerephez jutnak az elfojtott félelmek, sötét vágyak és a történelmi traumák. A modernkori civilizáció tapasztalata sokszor nyomasztó, olykor abszurd, de ugyanakkor fájdalmasan szép. Nagy hangsúlyozza, hogy a program célja azt felfedezni, hogy származástól, hittől és tradícióktól függetlenül mindannyian esendők vagyunk, a világ pedig a közös hazánk, amelyben élünk, s amit folyamatosan alakítunk.

Neff Sötétsége a Földalatti Múzeumban

Ondřej Neff 1945-ben született, író, publicista, jelenleg Prágában él. Angolból fordít, számos fotográfiai kézikönyv és az 1999-ben indított digitális fotográfiával foglalkozó portál, a digineff.cz szerzője, a Digitális Fotó Intézet alapító tagja. 1996 óta internetes napilapot vezet Neviditelný pes (Láthatatlan kutya) néven. A 70-es évek végén kezdett publikálni, Sötétség című regénye 1998-ban jelent meg először Csehországban, magyar fordítása a 2003-ban újradolgozott kiadás alapján készült, Barna Otília munkája, a regény tavaly jelent meg kiadónk gondozásában. Neff hátborzongató társadalmi disztópiája arra kíváncsi, hogy vajon mi történne világunkkal, ha egy természeti katasztrófa következtében az emberiség elveszítené legfőbb technikai szövetségesét. A regényben egyszeriben minden áramforrás elérhetetlenné válik, ami pillanatok alatt gyökeresen átrendezi társadalmunk alapvető hierarchiáját. A cseh szerző közép-kelet-európai szemüvegén keresztül e monumentális, groteszk, drámai freskó jeleneteiben egy új középkor nem feltétlenül kézzelfogható sötétsége tárul elénk.

Balról jobbra: Barna Otília, Ondřej Neff, Svoboda Róbert és Németh Attila az októberi könyvbemutatón.

Balról jobbra: Barna Otília, Ondřej Neff, Svoboda Róbert és Németh Attila az októberi könyvbemutatón.

A monumentális, tíz év eseményeit felölelő regényből Fullajtár Andrea fog felolvasni a Földalatti Vasúti Múzeumban, ami az idén 120 éves millenniumi földalatti vasút egyik eredeti alagútszakaszában működik, amelyből a 2-es metró építésekor terelték el a forgalmat. A benne található 19-es, 1-es vagy 81-es pályaszámú egykori vasúti kocsi egyikében kerül sor a felolvasásra.

Fontos információk

  • a rendezvényen való részvétel ingyenes, nincs előzetes regisztráció
  • a felolvasások este 7-kor kezdődnek
  • minden helyszínen nyolcszor fogják felolvasni ugyanazt az irodalmi részletet (félóránként), az utolsó felolvasás mindenhol egységesen 22.30-kor kezdődik
  • az Irodalom Éjszakája tulajdonképpen egy irodalmi séta, ahol egymáshoz közel eső helyszíneket lehet végigjárni és belehallgatni a környező országok kortárs irodalmába

Hasznos linkek

 

Fotó: Csata Judit

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?