PlayIT és PlayIT Plus, melyik a jobb?

Idén is megrendezésre került Budapesten a PlayIT, ami immáron félévente jelentkezik országszerte, és nem csak Budapesten, hanem más városokban is, ráadásul hamarosan külföldre is megérkezik az esemény.

A rendezvény helyszíne ezúttal a kissé talán nehézkesen megközelíthető Hungexpo-ba került, de a külön buszoknak hála az odajutás nem volt olyan vészes, mint egyébként.

A PlayIT a geekek találkozóhelye, de idén a Mozdulj Gamer kampány keretein belül a sportok is beférkőzték magukat a konzolok és a PC-k közé. Lehetőségünk volt gördeszkázni, rollerezni, sőt, még pankráción is részt vehettünk, ez utóbbin viszont csak nézőként. Ezeken kívül még katonai akadálypályán is kipróbálhatták magukat a vállalkozó szelleműek, illetve csocsózni és pingpongozni is mehettek azok, akik semmiképp sem akarnak elszabadulni az asztaltól.

play it 4

A rendezvénynek két része volt, a nappali és az esti. A két PlayIT programjai igazából annyiban nem különböztek egymástól, mint beharangozták. Volt szó kifejezetten szexi cosplayer csajokról a 18+-os részén, de körülbelül kettő vagy három lengén öltözött lánnyal lehetett találkozni az egész eseményen.  A játékok nagy része is maradt ugyanaz, ebből csak azt lehet leszűrni, hogy nincs elég felnőtt játék ahhoz, hogy ez a zsáner megtöltsön egy pavilont.

play it 3

A nappali PlayIT-en hömpölyögtek az emberek. Apró kisfiúk és kislányok szaladgáltak Minecraft-kardokkal és verekedtek a konzolok felett, hogy kipróbálhassák az új játékokat. Ezzel szemben a PlayIT PLUS-on mindig volt üres gép, és különösen nagyobb konfrontációk nélkül lehuppanhatott az ember egy-egy játékhoz, és akár fél órákat is játszhatott, mielőtt valaki mögé állt volna, hogy szeretne ő is sorra kerülni. Mi, galaktikások, egy rögtönzött lan party-t csaptunk a Counter Strike Global Offenzíven, aztán még elmentünk fél órát játszani az új Battlefield 1-gyel, hogy aztán felváltva csapkodhassuk egymást a tavalyi Mortal Kombatban, és mindezt úgy, hogy sehol sem kellett sorban állni, vagy a hátunk mögé nézni, hogy valakinek elrontjuk-e a PlayIT élményt. Az esti PlayIT-en a játékok előtt töltött idő jóval több volt, mint a megszokott, mivel eddig a PlayIT nekünk azt jelentette, hogy körbe-körbe sétálgattunk a pavilonokban és fél órákat várunk egy-egy gépre, hogy elé kerülhessünk. Ha a játékok kipróbálása a cél, és betöltötted a 18-at, mindenképpen inkább az esti eseményre érdemes jegyet váltani, mert a csarnok kvázi kiürül, és végre nem érzed magad kínosan a sok kisgyermek között azért, mert elmentél egy gameshow-ra. Ja, és majdnem kihagytam: az esti PlayIT-en volt csapolt sör is és még extenzív káromkodás is a színpadon, ami nem egy mindennapi látvány Magyarországon.

play it 5

Az egész napos eseményre sikerült összetoborozniuk az internetes szórakoztató személységek, azaz a youtuberek jórészét. Találkozhattunk Szirmai Gergővel, Pamkutyával, Siriusszal és nem utolsó sorban Zsozeatyával. A Trónok Harca két sztárja, Gemma Whelan és Daniel Portman is tiszteletét tették a programon, ők rajongókat is fogadtak, autogramot osztogattak és még közös képet is lehetett velük készíteni. A Trónok Harca még a Vastrón egy másolatát is kiállította az eseményen, amit ráadásul estére is kint hagytak, így képek százai készültek az ülőalkalmatossággal.

Házi e-sport bajnokságot is rendezett a PlayIT, ahol az adott e-sport magyar szakkommentátorait hallgathattuk, miközben a sportolók szimulált birokra mentek a nagyképernyőn. A legtöbb nézőt vonzó ezek közül a Counter Strike és a League of Legends bajnokság volt.

play it 2

Az esemény legérdekesebb része a VR volt. A párezer forintos belépőért cserébe az összes most piacon lévő VR terméket kipróbálhattuk egy pár perce, és mondanom sem kell, ezeknél az eszközöknél álltak a legnagyobb sorok. Nekem például volt szerencsém egy VR tankjátékot kipróbálni, illetve egy horror lövöldét és egy íjász szimulátort is. Most lelepleződtek a Youtube gamerek, mert igen, néhol valóban hátrahőköltem a horror játék közben, de korántsem fetrengtem sírva a földön a rémülettől, mint ezt sok videón láthatjuk. Ráadásul az ember állandóan tisztában van vele, hogy VR-ban van, mert a szemüvegek hiába vannak szorosan a szemünkre erősítve, egy hirtelen mozdulat és már homályosan látunk mindent. Igen, az év nagy felfedezése, hogy ha nincs milliméter pontossággal a szemünk előtt az eszköz, akkor, mintha egy rossz szemüveg lenne rajtunk, behomályosodik a kép, és ez elég rossz hatással van az immerzióra. A VR szemüvegeknél egészen jól ügyeltek a higiéniára, mivel minden felvétel és levétel között fertőtlenítették, kivéve az egyik fickónál, de mi bevállaltuk a szembetegség kockázatát a játékért.

Összességében nagyon szuper volt az idei PlayIT és a PlayIT PLUS, külön tetszettek a sportlehetőségek és a VR. Talán egy kicsit félreeső helyre tették most a helyszínt, de látva hogy milyen sok pavilon volt, talán ez érthető is. Nem hiába volt akkora hype az idei PlayIT körül, és most kifejezetten jó irányba kezdett el alakulni az esemény. Lassan, de biztosan ez egy igazi nemzetközi rendezvény lesz.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?