Posztapokaliptikus tájképet mindenkinek a falára!

Szerencsére rengeteg képzőművész használja arra a tehetségét, hogy science fiction és fantasy filmekhez, könyvekhez, játékokhoz teremtsen csodálatos vizuális világot. Azonban vannak olyan alkotók is, akik saját ötleteiket viszik vászonra, falra vagy képernyőre, a végeredmény pedig valami olyan elképesztő lesz, hogy minden sf rajongó elámulhatna rajta.

gazdatlanok banner_1.jpg

Alex Ruiz
Alex Ruiz, “a félelmetes biomechanikus szörnyetegek és zombipandák alkotója” – mondja a művész Facebook oldala. Az alkotó Simpson család karakteranimátorból lett sci-fi lények és környezetek megalkotója. Rádöbbent, hogy jobban kedvel képeket készíteni, mint animációkat, ráadásul úgy látszik a stílus sem az volt, ami a hozzá legközelebb áll, víziói ugyanis sötétek és felkavaróak.

alex ruiz bent city.jpg

Boxi
A berlini alkotó nem science fiction művész, de képei hangulata egyértelmű ok ad rá, hogy e listában helyet kapjon. Graffiti-jellegű, urbánus-utópisztikus hangulatú művei nyilvános helyeken fejtik igazán hatásukat – olyanok mintha a való élethez készült hátterek (matte paintingek) lennének. Boxi saját fotóit kézzel sokszorosítja festmények formájában, a stencilezés technikáját felhasználva.

boxi.jpg

Szász Sándor
A magyar festőművésznek hasonlóan nem ismert bármilyen sci-fi kötődése. Műveiben azonban olyan elemi erővel jelenik meg egyfajta posztapokaliptikus világ, amelyet ritkán látni, főleg a magyar képzőművészetben. Nem is beszélve a különös lényekről vagy az időgépekről.

szász sándor Valley_of_the_Kings_Kiralyok_volgye_135x175cm_oil_on_canvas_2013_.JPG

szász sándor Time_machine_Idogep_115x135cm_oil_on_canvas_2013.JPG

szemünk fényei copy.jpg

Ambrits Tamás
Ambrits Tamás, magyar fotóművész, szintén nagyon erőteljes képeket készít. Legjelentősebb eleme műveinek a monumentális ábrázolás, gyakran helyez így teljesen hétköznapi tárgyakat, ismert épületeket egy új perspektívába.

ambrits hiperkocka.jpg

ambrits 14.20.jpg

Olafur Eliasson
Az izlandi művész munkássága maga a megvalósult science fiction. A fizika törvényszerűségeit használja fel különleges installációi megvalósításához. Így készít víz és fény találkozásából “vízfesték horizontot”, égőkből és különböző szögbe állított üveglapokból különleges mintákat, vagy szivárványszínű, 360 fokos körpanorámát egy dán múzeum tetejére.

olafur eliasson rainbow panorama.jpg

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?