Sárkányok mindig lesznek – a PIM legújabb kiállítását ajánljuk

„Ki sose tértem! Küzdöttem iszonnyal,

viaskodtam szablyával és szigonnyal,

s noha fejét eddig mindig levágtam,

szívét, belátom, el sosem találtam!”

Jékely Zoltán, Szent György-komplexum, részlet

Dragon-01-h

Március 7-én a kiállítást megnyitja: Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta
Közreműködik: Adorjáni Bálint, a Radnóti Színház színművésze, Dragomán György író és Róka Szabolcs énekmondó

A sárkányok évezredek óta foglalkoztatják az emberek fantáziáját. Szerepelnek a különböző mitológiákban, legendákban, a legkorábbi képi és szöveges emlékekben is. A sárkány elleni küzdelem, a harc motívuma azzal szembesít, hogy az élet nehézségeit nem lehet kikerülni, a hősnek küzdenie kell azért, hogy létének magasabb szintjére jusson.

A sárkányok bemutatása többféle megközelítést tesz lehetővé. Arra vállalkoztunk, hogy felvázoljuk a különböző kultúrkörök sárkányértelmezéseit, bemutatjuk a „tudományos” leírásukra tett kísérleteket, érzékeltetjük rendkívül termékeny jelenlétüket a képzőművészetben, de mindenekelőtt az irodalom sárkányait ajánljuk látogatóink figyelmébe.

Rényi Krisztina illusztrációja

Rényi Krisztina illusztrációja

A PIM minden korosztály számára élményszerű találkozást nyújt a sárkányok izgalmas világával. Eredeti műtárgyak mellett kipróbálható másolatok, kreatív játékok is gazdagítják a kiállítási teret. A kultúrtörténetből vett példák kiindulási pontként szolgálnak az irodalmi sárkány-alakváltozatok gazdagságát bemutató válogatáshoz.

Az irodalom legkülönbözőbb műfajaiban válogattak a klasszikus és a kortárs irodalom legjavából, de bemutatják a gyermekirodalom, a népmese és a fantasy-irodalom fontosabb sárkányos műveit is. Számos irodalmi szövegen keresztül kerülünk közel ehhez az izgalmas lényhez. A tárlaton az alábbi szerzőktől olvashatunk: Áprily Lajos, Babits Mihály, Csukás István, Ferencz Győző, Jékely Zoltán, Jókai Mór, Kassák Lajos, Kodolányi János, Kormos István, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Lázár Ervin, Móra Ferenc, Pilinszky János, Szabó Lőrinc, Szép Ernő, Takács Zsuzsa, Tompa Mihály, Vörösmarty Mihály, Weöres Sándor, Zalán Tibor és még sokan mások.

A kiállítás interaktív módon vonja be a látogatókat a sárkányok megismerésébe.

 

A kiállítás megtekinthető: 2016. november 6-ig

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest Károlyi Mihály utca 16.

Belépőjegy: 800 Ft – felnőtt, 400 Ft – gyerek, 1500 Ft – családi jegy (2 felnőtt, 1 gyerek)

Facebook esemény 

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?