Spekulatív mestermunkák – 20 kultkönyv az SF világából

Kultikus státuszt sok könyv ért már el a sci-fi és fantasy irodalomban. Ezeknek gyakran készítenek toplistákat a felhasználók, hogy még a kedvenceik közül is kiemeljenek néhányat. Mi is összeválogattunk egy ilyen listát azokból a kultuszkönyvekből, melyeket mi kimagaslónak érzünk.

 

20

Hyperion

 

Az irodalmi SF mérföldkövének számító regény nem ok nélkül került a halhatatlan sci-fik közé. A mai napig az egyik legkidolgozottabb és legegyedibb könyv, amit az olvasó a keze között tarthat. Egy közös cél, sok szereplő szemszögén keresztül bemutatva, más-más stílusban elmesélve. Örökbecsű mű és kötelező olvasmány.

19

Örök háború

A vietnami háborút megjárt Joe Haldeman saját tapasztalatait írta le ebben a könyvben, mely a military science fiction megkerülhetetlen darabkája lett. A naturista stílus és az emberi társadalom jövőjének egyre aktualizálódóbb képe egy olyan regényt hozott létre, melyet minden generációnak érdemes elolvasnia.

18

 

Tigris! Tigris!

Ez az a regény, melyet több helyen is a legjobb sci-fi elbeszélésnek szavaztak meg. Az 1950-es években íródott, de a mai napig frissnek hat. Előre vetítette a mai SF motívumait sodró cselekményével és karaktereivel, világábrázolásával és ötletkavalkádjával pedig a cyberpunk zsáner egyik legismertebb előfutárává vált. Mi nagyon szeretjük.

17

Alekszandra és a teremtés növendékei

A Gyacsenko házaspár dark fantasy regénye nem ok nélkül lett sokak kedvence. Szereplői, cselekménye, mondanivalója és roppant sötét, néhol abszolút idegen atmoszférája miatt a legérdekesebb és egyben legegyedibb fantasy regény, ami Magyarországon megjelent. Nemsokára érkezik tőlünk a folytatás, az Arszen és a játék hatalma.

16

 

Galaxis útikalauz stopposoknak

A világ leghosszabb trilógiája nem oktalanul szerepel a világ legnépszerűbb SF regényei között. Humorával és egyedi stílusával emelkedett ki, és ezzel nem csupán azt sikerült bizonyítania, hogy a science fictionön belül is érdemes humoros írásokat készíteni, de azt is igazolta, hogy minden kérdésünkre létezik egy válasz: negyvenkettő.

15

A gyermekkor vége

A transzhumanista irodalom legismertebb klasszikusa sokunk szívét meg tudta dobogtatni. Az idegenek beavatkozása az emberi életbe a mai napig népszerű téma filmekben, játékokban és minden más, történetmesélő médiumban. Elég szétnézni a nagyvilágban, és rájövünk, hogy mennyire aktuális ez a történet még így, hatvan évvel az első kiadása után is.

14

Vaják

Ríviai Geralt kalandjai a klasszikus fantasy rendszerében íródtak, de az eredmény mégis egy európai bravúr, melyet nem lehet zsáner specifikusra besorolni, annyira összetett és izgalmas. Nagyszerűségét sikeres videojátékok is alá tudják támasztani.

13

 

Tövisek hercege

Az utóbbi évek egyik legkirobbanóbb sikerű fantasy regényét köszönthetjük Mark Lawrence írásában, és egyáltalán nem mondhatjuk azt, hogy túlértékelt alkotásról lenne szó. A könyv egyik legjobb vonása az, hogy a kezdeti fantasy sablonok levetkőzése után kapunk egy poszt-apokaliptikus, majd a későbbiekben poszt-humán történetet.

12

STALKER – Piknik az árokparton

A Sztugackij fivérek soha el nem avuló műve évtizedek óta az orosz science fiction megkerülhetetlen darabjának minősül, melynek népszerűsége a mai napig töretlen, mondanivalója pedig még mindig aktuális. Az ember életében évente legalább egyszer felteszi magának azt a kérdést, hogy „mit tennél, ha lenne egy kívánságod?”, és a választ is megadja rá.

11

 

Az út

Egyedi irodalmi teljesítmény, nagyon jól ábrázolt, apokalipszis utáni világ, a lehető legemberibb szereplők és az apa-fia kapcsolat talán legmeghatóbb ábrázolása. Ott van a helye minden rajongó polcán!

A cikk folytatása a Booker.hun!

Facebook hozzászólások

You may also like...

3 hozzászólás

 1. Vian szerint:

  Nagyon érdekes lista……Csak annyi de annyi hiányzik.

 2. benyo szerint:

  Nagyon érdekes lista! Viszont jó volna tudni, hogy sorrendileg egyben értéksorrend is-é, mert akkor volna egy kis vitatni valóm… 🙂

  • Galaktika szerint:

   Neeeem, persze, hogy nem – értéksorrend felállításába nem is nagyon fognánk bele, mert ízlésről, politikáról és vallásról vitatkozni az interneten a világ legfölöslegesebb három dolga. 😀

Vélemény, hozzászólás?