Tények a rejtélyek mögött: misztikus helyek a Földön

Eddig azt hittük, ilyen helyek csak a horrorfilmekben léteznek. Kötelek, csontok, elhagyott játékbabák – minden klisé, amivel e műfaj dolgozik. Úgy tűnik, mégsem az írók és rendezők őrült agyszüleményei ezek a kellékek, hanem a való élet termékei. De hogy alakultak ki valójában ezek a rémisztő helyek?

Aokigahara erdő
Adott egy erdő Japánban, a Fudzsi Hegy lábánál, amely óriási kiterjedésű, különösen csendes és számos eldugott barlang rejtőzik benne. Ez önmagában elég volt ahhoz, hogy különböző legendák kapjanak szárnyra a misztikus erdővel kapcsolatban. Azonban nem ettől vált rémisztővé, hanem az itt öngyilkosságot elkövetők magas száma miatt. A Golden Gate híd után az Aokigahara erdőt választják a legtöbben arra, hogy eltávozzanak az élők világából. Nem csoda, hogy a démonok lakhelyének tartják.

Jatinga falu
Természetesen a Jatingával kapcsolatos jelenségeket is túlmisztifikálják, de attól még nem lehet egy kellemes hely. A legenda úgy tartja, hogy ez az a falu, ahol a madarak a halálba zuhannak. A történet azért terjedt el, mert régen a helyi törzsek levadászták a fényhez vonzódó madarakat. Bár a vadászattal már leálltak, az élőlények továbbra is beleszédülnek a falu fáklyáiba. Ennek valószínűleg az az oka, hogy megszédülnek a nagy sebességű szelektől, amelyek különösen gyakoriak ezen a környéken.

Párizsi katakombák
A párizsi katakombáknak ismerjük a történetét. Régi bányaalagutakból alakították ki ezt a gigantikus temetőt, amikor a felszínieket közegészségügyi okokból fel kellett számolni a 18. században. De vajon miért raktak ki koponyákból szív alakú alakzatokat? Louis-Étienne Héricart de Thury vezetett először szervezett kirándulásokat a katakombákba, valószínűleg ő rendeztette ilyen morbid formába a maradványokat, sőt különböző műalkotásokat is készíttetett csontokból. A holtak ilyen mértékű megbolygatása után nem csoda, hogy sokan félnek a szellemektől a környéken. Mások viszont kifejezetten halott idézés céljából szökdösnek be a járatokba.

Cândido Godói városa
A brazil városban nagyon magas az ikerpárok születésének száma. Félreértés ne essék, az ikerpárok nem ijesztőek. Azonban a teóriák, amik ezzel kapcsolatban születtek, nagyon is azok. A leghíresebb elgondolás, hogy Mengele, a hírhedt náci orvos volt hatással erre a jelenségre. Egyrészt, mert a város lakói is német vagy lengyel leszármazottak (bár korábban érkeztek Dél-Amerikába, szóval ez elég légből kapott érv), másrészt mert Mengele maga is járt a területen a hatvanas években. Ezen kívül más nem tudja igazolni ezt, ezért a szakértők inkább arra voksolnak, hogy a környezet izoláltsága és kevés lakosa miatt belterjesség alakult ki a városban.

Játékbabák szigete
A legenda szerint egy fiatal lány fulladt vízbe Xochimilco csatornáinál, akinek a holttestét a sziget egyetlen lakója találta meg. Nem sokkal ezután pedig a babáját is kisodorta a víz, amit a férfi emlékül kitett. Azonban egyre több és több babát talált, amelyekkel elkezdte kidekorálni az egész szigetet. Valójában persze nem találta ezeket a játékokat, hanem direkt őt vitte oda őket, hogy a kislány lelkét nyugton tartsa. Lehet, hogy kicsit beleőrült ebbe az egész szituációba, mert a végére a sziget úgy nézett ki, mint egy borzalmas horrorfilm, a férfi pedig belefulladt a vízbe, ugyanott, ahol annak idején a lányt megtalálta. Hogy mi igaz ebből, az már örök rejtély marad.

A vudu vallás misztikumáról itt olvashattok.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?