Stan Lee se menti meg az új X-Men sorozatot

Míg az FX nézői megkapták a Legion című rendkívül minőségi mutánsos szériát, addig a FOX részéről már egy sokkal gyengébb próbálkozásnak lehettünk tanúi. A The Gifted pilotja október 2-án mutatkozott be a tévéképernyőkön, a sorozat azonban egyelőre görcsösen ragaszkodik az X-Men univerzumhoz, ráadásul semmi újat nem mutat. A Hősök annak idején ugyanezt, mármint a különleges képességekkel rendelkező emberek bemutatását megcsinálta, de sokkal jobban és szerethetőbb karakterekkel. A The Gifted legnagyobb hibája, hogy Bryan Singerék az “építsünk univerzumot minden áron!” szabályt akarták követni, de talán nem véletlen, hogy a Marvelnél nagyon ritkán keverednek egymással a tévés és filmes figurák.

Ez a ragaszkodás egyébként olyan komoly lett, hogy még Stan Lee-t, a Marvel képregénygyár és egy csomó kultikus karakter atyját is behozták egy vendégszerepre, de őszintén szólva egy 2 másodperces jelenet miatt nem érdemes további 43 percet erre áldozni. A történet szerint adott egy házaspár, akik közül az anyát a mindig bájos Amy Acker alakítja, az apát pedig Stephen Moyer, akit a True Blood rajongói ismerhetnek jól. A férfit azért fizetik, hogy a mutánsok körmére csapjon jó nagyokat, ha azok valami bűntényt követnek el. Természetesen a gyerekeikről rögtön kiderül, hogy különleges képességekkel bírnak, ami igencsak felbolygatja azokat a szürke hétköznapokat.

gifted-fox-pilot3

A The Gifted tipikus országos csatornára készített újonc, semmi dráma, semmi meglepetés nincsen benne. Már azoknak, akik láttak legalább két ilyen produkciót életükben. Ez nagy gond, hiszen amellett, hogy a szereplőket nem sikerül megkedveltetni és az ember egyszerűen képtelen izgulni értük, még a képességeik is elég gyengék. A mutánsok helyzetéről azt érdemes tudni, hogy a nagy X-Menek eltűntek, akik megmaradtak, azok meg egy különc, underground csapatban nyomják, miközben menekülnek.

Az X-Men univerzum egyik legkülönlegesebb tulajdonsága az, hogy olyan karaktereket mutat be, akik abszolút kívülállók, így könnyű velük és a társadalommal való súrlódásaikkal azonosulni. Sajnos a The Gifted esetében nincs meg ez az érzés, a már említett gyenge megoldások miatt. A végén a főszereplőkre rátörő robotok és az erőltetett cliffhanger is inkább megmosolyogtató, mint izgalmas.

gifted-fox-pilot2

Míg a Legion úgy tudott különlegeset nyújtani, hogy igazából a nézőnek nem is muszáj tudnia, hogy a történet az X-Men világban játszódik, addig a The Gifted a folytonos kapaszkodása miatt vált élvezhetetlenné. Az első rész nézettsége nem lett kiemelkedő, de ha megúsznak egy nagy zuhanást, akkor a FOX még akár be is rendelheti a második évadot. Az biztos, hogy mind a látványt, mind a sztorit tekintve abszolút közepes a széria nyitánya. Mindez pedig főleg azért borzasztó, mert a gyenge pilotokra legalább emlékszik az ember, de ezt tuti mindenki 2 hét múlva el fogja felejteni. Értékelés: 5/10

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?