Száraz tónak nedves partján: a Föld 15 legbizarrabb tava

Földünk felszínének java részét víz borítja, és az igazat megvallva ezek a tengerek, óceánok és tavak gyakran olyanok, mintha egy-egy másik bolygón járna az ember. Íme a 15 legdöbbenetesebb tó a Földön!

1. A medúzák tava

Ez a rendkívül bizarr tó Palauban található. Az óceántól teljesen elkülönül, nincs összeköttetés, és nagyon kevés ragadozó él benne, ezért a benne élő arany medúzák elképesztő ütemben és számban szaporodnak. Több millióan, óriási tömegben úsznak át minden nap a tó egyik végéből a másikba, szemkápráztató látványt nyújtva.

2. Resia-tó

Dél-Tirolban található ez a mesterséges tó, amely 1950-ben keletkezett egy duzzasztógátnak köszönhetően. Több falut kitelepítettek miatta, és az egyetlen dolog belőlük, ami megtöri a vízfelszínt, az egyik település templomának tornya.

Kép forrása: motocycle-usa

3. A Felső-tó

Amikor szóba kerül a szörfözés, általában valamelyik óceán partját képzeljük magunk el – nem egy tóét! Pedig az észak-amerikai Nagy Tavak legnagyobbika, a Felső-tó akkora, hogy lehet rajta ezt a sportot is űzni – sajnos azonban csak télen lehet ezt tenni, amikor a víz hőmérséklete nulla és öt fok közt ingadozik, míg a levegő jóval hidegebb: a szörfösök itt vazelinnel kenik a bőrüket, hogy a fagymarást elkerüljék, a víz pedig hamar ráfagy a ruházatra, a hajra, az arcra – a tó vize nem sós, azaz igen könnyen fagy. Aki itt szörfözésre adja a fejét, az számít igazán merésznek.

4. A Forró Tó (Dominika)

Ebben a tóban viszont még akkor sem akarna senki szörfözni, ha lehetne. A tó vize ugyanis folyamatosan forrásponton van. A közepén egy örvény található – itt szabályosan forr a víz – míg a partok kb 70-90 fokra lehűtik. Természetesen vulkanikus tevékenység okozza ezt az állapotot, így nem csak ez számít különleges látnivalónak a környéken: útközben felfelé kéngejzírek és más vulkáni jelenségek szegélyezik a látogató útját.

Ha pedig mégis szörfözni szeretnél, rajta, vigyél gázálarcot: átható záptojás szag üli meg a tájat a kén miatt.

5. Jal Mahal, India

A Man Sagar Palotát, a Jal Mahalt II. Sawai Jai Singh indiai maharadzsa építtette az 1700-as években. Egy kitartó, súlyos aszály alatt egy gátat építettek a közelben, hogy az értékes vizet egybegyűjtsék – emiatt viszont a palotát elöntötte a víz, és a mai napig egy tóból emelkedik ki, így India egyik legszebb látnivalójává alakult át.

6. A Bajkál-tó, Szibéria

A Bajkál-tóban jelentős mennyiségű metán is található, így amikor a téli fagyok után a tó olvadásnak indul, tökéletes körök jönnek létre a felszínén ennek köszönhetően. A körök minden tavasszal megjelennek, a legnagyobb megfigyelt példány átmérője elérte a 4 km-t is. Olyan nagyok, hogy a földről nézve nem is biztos, hogy felismerik egyik-másik körségét, csak a levegőből, sőt, a világűrből láthatók

Még senki nem állította, hogy UFO-leszállópályákról van szó, de ami késik, az eljön.

Ez a jelenség ihlette meg Jim Denevans művészt, aki a világ legnagyobb műalkotását hozta létre a Bajkál-tó jegén:

Kedves galaktika.hu olvasó! Most egy ajándék e-novellával köszönjük meg, hogy meglátogattad honlapunkat. Ehhez az alábbi linken férsz hozzá:

http://galaktikabolt.hu/termek/szini_gyula_az_uvegkiraly_ket_feje.html

Hogyan tudod megszerezni? Rövid regisztráció után kosárba teszed az e-novellát, majd amikor véglegesíted vásárlásodat, a “KUPON” részbe írd be ezt az exkluzív kódot: olvaso4

Ezután a novella ára levonódik a vásárlásodból, majd a “Személyes átvétel” fizetési opciót választva megrendeled a terméket, s már csak annyi dolgod van, hogy megvárod, amíg kollégánk engedélyezi a letöltést – és máris olvashatod az ajándék novellát!

7. Laguna Colorada – A Vörös Tó

Ha a Bradbury-féle Marsbéli Krónikák olvasása közben ilyen tájakat képzelünk magunk elé, mint az élő Marsot, szerintem jók vagyunk. Ez a Bolíviában található tó flamingók hatalmas tömegeinek ad rendszeres otthont, közepén pedig egy boraxból (ami a tisztítószerek egyik anyaga) levő sziget található, amely teljesen fehér, tovább emelve ezzel a helyszín bizarr küllemét.

8. A szurok tó

A Trinidad szigetén található, La Brea közelében fekvő tó puszta folyékony aszfaltból van, mélysége kis híján 100 méter. A világ legnagyobb természetes aszfalt-lelőhelye, amit 1595-ben Walter Raleigh fedezett fel, azonnal előállva egy jó felhasználási móddal is: hajókhoz való fa kezelésére kezdték használni.

A cikk még nem ért véget! Kattints ide a folytatásért, ahol további hét megdöbbentő tavat láthatsz!

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?