Szén-dioxidból szenet csinálni?

Ígéretes megoldás találtak a légkörben lévő szén-dioxid befogására és tárolására ausztrál kutatók. A világon először sikerült folyékony fém használatával szénné visszaalakítani a szén-dioxidot. A módszer hatékonyan átalakítja a gáznemű szén-dioxodot a szén szilárd részecskéivé. Ez egy olyan technológiai alternatíva lehet, amely biztonságosan és maradandóan kivonja az üvegházhatású gázt a légkörből. A Melbourne-i RMIT Egyetem kutatócsoportja német, kínai és amerikai tudósokkal együttműködve dolgozta ki az új technológiát.

A jelenlegi technológiák, amelyek a szén-dioxid kivonására kínálnak lehetőséget, sajnos korántsem hatékonyak. Ezek az üvegházhatású gáz folyékonnyá alakítására összpontosítanak, továbbá egy alkalmas helyre való szállításra, és a föld alá juttatásra. Megvalósításukat azonban számos mérnöki kihívás, a gazdaságosság kérdése és környezeti aggodalmak akadályozzák.

Eddig szilárd anyaggá alakítani a szén-dioxidot csak nagyon magas hőfokon lehetett, ami ipari felhasználásra teljesen alkalmatlan.  De folyékony fémeket használva katalizátorként a csoport szerint lehetséges a gázt szénné alakítani csupán szobahőmérsékleten. A technológia hatékony és megvalósítható., bár még további kutatásra lesz szükség.

A kutatócsoport szerint a szén-dioxid szénné alakítása egy jóval inkább fenntartható megközelítés. A szén-dioxid visszaalakítása szénné és visszajuttatása a földbe kissé olyan, mintha az emissziós órát tekernénk vissza.

Facebook hozzászólások

You may also like...