Űrkorszak a zsebedben: Két évtized technológiai fejlődése

A technológiai fejlődés megállíthatatlan, gyorsasága miatt rohan a mi világunk is. Ha lépést akarunk tartani vele, igyekeznünk kell. Kicsit több, mint fél évszázaddal ezelőtt a szobányi méretű számítógépek mai áron dollármilliókba kerültek, míg ma pár tízezer forintért bárki hozzájuthat egy okos telefonhoz. Ezek az apró készülékek több számítási kapacitással rendelkeznek, mint a holdra szállás idején a NASA összes gépe együtt.

A dicső menetelés az ENIAC megépítésével kezdődött. Az amerikai hadsereg megrendelésére elkészült berendezés volt az első elektronikus, digitális komputer. A computer elnevezés is e gép megszületésével jött létre, mivel a hadsereg számára számításokat végző matematikusokat nevezték korábban így, akiknek a munkáját végezte el, csak sokkal gyorsabban.

Az első igazi számítógép. az ENIAC.

Az ötvenes években aztán megjelentek az első Neumann-elvek szerint megépült gépek is, köztük a Neumann János személyes felügyelete mellett készülő EDVAC is. A manapság legszélesebb körben elterjedt konstrukció első generációja már kettes számrendszerrel működött, és belső memórián tárolta az adatokat. A kilencvenes évekig szépen ment minden a maga medrében, majd az internet térhódításával, a játékrendszerek megjelenésével minden megváltozott. Mindenki, aki megengedhette magának beszerzett egy PC-t, amit a háztartásokban már akkor sem munkára használtak, hanem szórakoztató eszközként.

És egy modern szuperkomputer.

A megnőtt igények kielégítése miatt aztán évente, havonta jelentek meg új gépek, új technológiák. A számítástechnika ugrásszerű fejlődése zajlott le akkoriban, az innováció kora volt ez. A haladás még ma is folyamatos, azonban már közel sem annyira gyors.

Az asztali gépeknél, a telefonok viszont most élik fénykorukat. A csak telefonálásra alkalmas készülékektől másfél évtized alatt eljutottunk a szinte bármilyen feladat ellátására képes mobiltelefonokig. Sorra szorítanak ki más elektronikai eszközöket. Míg tíz évvel ezelőtt kamerát vittünk magunkkal a nyaralásra, a gyerekek walkmant vagy discmant, addig ma mindenki zsebében ott lapul egy készülék, amely ugyanezt tudja, sőt többet.

Videokamerát ma már nem sok turistánál láthatunk…

A mindenkit itt tessék szó szerint venni, tekintettel arra, hogy ma már a kilenc évesek is a szociális médián lógnak szerkentyűik segítségével. De ez hogyan is lehetséges? Az internet elérés ma már alap minden eszköznél. A kamerákat, fényképezőgépeket eddig csak amatőr szinten kiváltó mobil készülékek kezdenek betörni a profi gépek piacára is.

Nem valószínű, hogy a közeljövőben valamelyik nagy tudományos magazin címlapfotóját ezekkel készítenék el, de pár év múlva már ezen sem csodálkoznánk el. Mindazonáltal személyes használatra már tökéletesen megfelelnek. Videókat ma már HD minőségben tudunk készíteni, a beépített kamerákra pedig különböző objektíveket vásárolhatunk, ami segítségével gyönyörű képeket készíthetünk.

…most az okos telefon a menő.

Az előrelépést tökéletesen bemutatja ha összehasonlítunk –nem túl részletesen azért- egy telefont a ezredforduló körül, egyet pedig a mostanában megjelentek közül. Korosodó hősünk legyen az egyik legnagyobb darabszámban forgalmazott készülék, a törhetetlen, hívások bonyolítására, üzenet küldésére és akár játékra is alkalmas Nokia 3310. Ifjú titánunk pedig legyen az Apple iPhone 5s nevű modellje, amely: a fentieken kívül full HD videót készít, valamint játszik le, fényképez, zenét hallgathatunk rajta, és még rengeteg olyan dolgot tud, amit itt most nem fogunk mind felsorolni.

A törhetetlen Nokia 3310

és a modern iPhone 5s.

Egy nagyon fontos dolgot kell megjegyeznünk: a processzora 1,3 GHZ órajelű, amely több ezerszerese az ENIAC 100kHz-es órajelének. Ami egyúttal a számítási sebesség azonos mértékű növekedését jelenti.

Hihetetlen belegondolni, hogy ami pár évtizeddel ezelőtt mai áron hat millió dollárba került, annak sokkal gyorsabb változata ma már pár száz dollárért elérhető. Megmondani is nehéz, milyen előrelépés várható még, de biztos, hogy tíz év múlva visszatekintve jelenünkre rácsodálkozunk majd, milyen primitívek voltak eszközeink.

JB

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?