Tervezz 1300-zal száguldó csővonatot!

Elon Musk nem csak Dragon magánűrhajókat és árammal hajtott Tesla autókat szeretne maga után hagyni az emberiségre, hanem egy repülőgépnél is gyorsabban száguldó csővasutat. A Hyperloop ötletét először 2013-ban szellőztették meg, és a koncepció akkor még egy meghökkentő blöffnek tűnt. Azóta viszont egyre több konkrét lépés történt, ami a megvalósulás irányába mutat. A legújabb mérföldkő egy Hyperloop járműtervező pályázat, amit nemrég jelentett be a SpaceX. A versenyen egyetemi diákok és független mérnök csapatok is indulhatnak majd. A cég a pályázatot illető részletes szabályokat, feltételeket és magával a csővel kapcsolatos technikai kikötéseket augusztusban fogja közzé tenni.

A feladat az lesz, hogy a résztvevők építsenek egy emberi méretekhez szabott járművet, amelyet Kalifornia állam, Hawthorne városának teszt pályáján fognak kipróbálni, a SpaceX központja mellett. A teszt során nem fognak emberek ülni a járművekben.

Elon Musk határozottan állítja, hogy nem akar kiépíteni egy teljes Hyperloop infrastruktúrát, de úgy gondolja, hogy ezzel a kiírással a cége továbbra is részt vehet a technológia fejlesztésében. A verseny útmutatója, azonban azt sugallja, hogy a SpaceX „szemléltetés céljából” valóban meg akarja építeni az egyik járművet.

A csapatoknak szeptember 15-ig kell jelentkezniük a pályázatra, és a végső terveket pedig december 15-ig kell leadniuk. Maga a verseny pedig következő év júniusában kerül megrendezésre a hawthorne-i tesztpályán.

Miután a tervek leadásra kerültek, a SpaceX elviszi a jelentkezőket a Texas A&M University-re, 2016 januárjában, egy „tervezési hétvégére”. Az egyetemen a csapatoknak lehetőségük nyílik majd beszélgetni, illetve visszajelzéseket kapni a SpaceX munkatársaitól, továbbá a hétvégén részt vesznek majd különféle cégek is, akik a jövőben akár szponzorálhatják is a csapatokat. A SpaceX szerint a vállalatok „belátásuk szerint hozhatnak létre pénzügyi alapokat, amelyek egy csapat által megtervezett jármű megépítését finanszírozná.”

A SpaceX a jármű más részeire is vár terveket, mint például az egyéni biztonsági felszereléseket illetően, vagy olyan ötleteket is, amelyek a jármű aerodinamikáját optimalizálnák. Azok a jelentkezők azonban, akik csak kizárólag ezekre a részekre akarnak fókuszálni, nem indulhatnak majd a versenyen.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?