Testképzavar, családi dráma és szédületes kalandok a Rick and Morty 3. évadában

Az Adult Swim tévécsatorna április 1-jén tréfa gyanánt mutatta be a Rick and Morty 3. évados premierjét, július végétől azonban szépen heti adagban kaptuk meg a sci-fi animációs sorozat maradék 9 részét. Őrült kalandokból nem volt hiány, volt olyan rész, amikor az elviselhetetlen tudósból uborka lett, de a Mad Max előtt tisztelgő, a mostani szuperhősös filmeket kifigurázó és az amerikai elnökkel kiszúró felvonásokból se volt hiány. Kijelenthető tehát, hogy még most is kreatívak tudnak lenni a készítők, habár a 3. évadra valami változtatás kellett, hogy a random kalandok ellenére is emlékezzünk a szezonra. Így tehát komolyabban foglalkoztak az alkotók a mellékszereplőkkel, melynek köszönhetően igazi családi dráma bontakozott ki a Rick and Morty új évadában.

rick-and-morty-s3-kritika2

Az egész Mortyék szüleinek a válásával kezdődött, és azzal, ahogy a mindig béna Jerry magára marad. Ezzel egész szép ívet kapott az évad, hiszen láthattuk, ahogy a gyerekek igyekeznek megbirkózni azzal, ahogy a szüleik szétmentek, illetve még Rick lánya, Beth is képes volt arra, hogy megkérdőjelezze a helyét a világban. A Rick and Morty esetében sokáig igaz volt, hogy túl vagdalkozó, túl zavaros volt egy-egy etap, így a karakterek fejlődésére egyszerűen nem maradt már erejük az íróknak. Most ebből nem volt hiány, hiszen láthattuk, ahogy Jerry egy fejvadász űrlénycsajjal próbált vigasztalódni, Beth pedig még a mai napig is azon gondolkozik, vajon klónozta-e Rick.

rick-and-morty-s3-kritika3

Mindemellett persze a főszereplők is lépkedtek előre, Rick és Morty kapcsolata sokat erősödött. Habár kérdéses, hogy a srác nagyapja mennyire foglalkozik egyáltalán azzal, hogy mi van a családjával. Egy nihilisztikus szuperzsenit persze nehéz megérteni, az elmúlt 10 részben viszont Morty is helyenként a sarkára állt, amelynek köszönhetően néha teljes értékű tagja tudott lenni ennek a képtelen galaxis-felfedezésnek. Rajtuk kívül Summer is megkapta a maga néhány fontos momentumát, az ő esetében például a testképzavar merült fel, ami sok fiatal lányt kínoz.

Régebben a Rick and Morty egy underground sorozatnak számított, nagyon kevesen ismerték az Adult Swim produkcióját. Mostanra igencsak felkapott lett a sorozat és bevonult a mainstreambe. Ennek köszönhetően olyanokról lehet olvasni, hogy elvakult rajongók a McDonald’sban követelnek Szechuan szószt és a többi. Hosszú távon ez rosszat tehet a szériának, hiszen a Family Guy is iszonyú népszerű lett hirtelen annak idején, a készítők pedig túl sok mindenkinek akartak megfelelni egyszerre. Az egésznek az lett a végeredménye, hogy kiveszett az éle a szitkomnak, így mára közel nézhetetlen lett.

rick-and-morty-s3-kritika4

Szerencsére Rickék esetében itt még nem járunk, továbbra is eszes a Rick and Morty és élvezhető. Ami pedig ennél még fontosabb, hogy helyenként képes arra, hogy elgondolkoztasson és aktualitásokat is boncolgasson. Így a politika, a korrupció, a családok szétesése, a béke fenntarthatatlansága mind felmerülnek a témák között. Mondjuk ezen abszolút nem kell csodálkozni, hisz a sci-fi feladata mindig az volt, hogy egy elképzelt univerzumban, valós problémákról beszéljen. Ha lézerpuskák mögül lehet kritizálni Amerikát és az erőszak kultúráját, akkor onnan. Megértük, hogy a komolyabb témákat egy animációs sorozatban kell keresni – ha az Electric Dreamst és a Black Mirrort nem számítjuk -, panaszkodni persze azért nem fogunk. Értékelés: 9/10

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. LazerRaptor szerint:

    A Family Guy mindig nézhetetlen volt.