Trónok harca: a sárkány mint atomfegyver

Miben hasonlítanak egymásra a Trónok harca sárkányai és az atomfegyverek? Nem, nem egy vicc kezdődik így.

A napokban a Bulletin of Atomic Scientists egy tanulmánynak is beillő posztot tett közzé erről a témáról. És nem árt tudni, hogy a Bulletint 1945-ben alapították tudósok, mérnökök és más szakértők, akik a Manhattan Project keretében az atombombán dolgoztak. Úgyhogy ez már tényleg a geek rajongói elemzés felsőfoka. Ám ami ennél is meglepőbb, az az, hogy ha követi az ember a logikájukat, nem is mondanak hülyeséget.

George R. R. Martin sosem zárkózott el tőle, hogy a Trónok harca geopolitikai vonatkozásait összevesse a valós világ történéseivel. (Szemben Tolkiennal, aki nem szerette, ha párhuzamot vonnak A Gyűrűk Ura és a második világháború között.) Az író nemrég a Rolling Stone magazinnak nyilatkozta, hogy szerinte egy drónnal gombnyomásra, távolról ölni sokkal kegyetlenebb dolog, mint azok a változatos kegyetlenségek, amelyeket történetének szereplői szemtől szemben követnek el egymáson. A Vulture-nak adott 2011-es interjújában pedig ő maga is az atomfegyverekhez hasonlította a sárkányokat:

“A sárkányok a nukleáris elrettentésnek felelnek meg, s mivel csak Dany rendelkezik velük, ez bizonyos szempontból a világ leghatalmasabb emberévé teszi őt. De ez vajon tényleg ilyen egyszerű lenne? Az USA jelenlegi atomfegyver arzenálja elegendő arra, hogy elpusztítsa vele az egész világot, de vajon ezzel el tudja érni geopolitikai céljait? A hatalom ennél összetettebb dolog. Lehet, hogy megvan a hatalmad a pusztításra, de attól még nem biztos, hogy hatalmad van valamit megreformálni, javítani, építeni.”

A Bulletin szerzője, a George Washington University kutatója, Timothy Westmyer hasonló párhuzamot állít fel a két halálos, megállíthatatlan erő között. Például így veti össze a vietnámi háborút Aegon a Hódító sikertelen Dorne-i hadjáratával:

“A sárkányokkal folytatott háború korlátai

A nukleáris fegyverek segíthetnek létező fenyegetések kivédésében, de csak limitáltan használhatóak egyéb katonai műveletekre vagy külügyi célok elérése érdekében. Aegon a Hódító még a sárkány triumvirátusa segítségével sem tudott egy ellenálló királyságot térdre kényszeríteni.

A sorozat legtöbb helyszíne célpontban gazdag környezet, jelentős lélekszámú várakkal, és csatákhoz megfelelő nyílt terekkel. Dorne ezzel szemben hegyek szabdalta, sziklás, száraz, sivatagos terület, viszonylag kis városokkal, szétszórt lakossággal, számtalan rejtekhellyel – ami ellenállóvá teszi a sárkányokkal folytatott hadviseléssel szemben.

Ehhez hasonlóan a vietnami háború idején az USA hadserege kénytelen volt egy elhúzódó kampánnyal szembesülni, köszönhetően az amerikai nukleáris arzenálra fittyet hányó gerilláknak. A Jason Group 1967-es jelentése szerint az adott helyzetben a nukleáris fegyverek nem kínáltak döntő katonai előnyt. Vietnám a diffúz ellátási útvonalak és szétszórt csapatok miatt célszegény terepet jelentett.”

Az biztos, hogy a Trónok harca és a katonai stratégiák rajongóinak érdemes elolvasnia a teljes, közel ötoldalas elemzést.

Már csak az a kérdés, mikor érkezik a következő tudományos értékű tanulmány a Godzilla sugárzó anyagokat és atomtölteteket zabáló szörnyeiről…

Tudtátok, hogy hamarosan jön a Dothraki nyelvkönyv?

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?