Új kínai űrhajó és rakéta

Új, az addig használtnál jelentősen nagyobb űrhajóval hajtott végre sikeres startot a kínai űrügynökség.

A startra a dél-kínai Hajnan szigetén található Vencsang kilövőállomáson történt pekingi idő szerint kedd délután 6 órakor.

Az űrhajót a vadonatúj Hosszú Menetelés-5B (LM-5B) hordozórakéta orrában foglalt helyet Az új rakéta a kínai űrprogram által épített legnagyobb hordozórakéta. Az LM-5B típusú hordozórakéta a Hosszú Menetelés sorozat legnagyobb erejű rakétája, amely 22 tonnányi szállítmányt képes alacsony Föld körüli pályára juttatni.

2010. Második űrodisszeia

Az új árhajó már a 21. század kívánalmainak felel meg. A teszten áteső, emberszállításra alkalmas űrhajó nagyobb, mint a jelenleg használt, háromfős legénység szállítására képes Sencsou, és újrahasználható lesz.

A kilenc méteres űrhajó hatfős legénység befogadására képes. A kísérlet két napig tart, de most nem szállít utasokat.

Kína kiemelten kezeli az űrkutatás fejlesztését az elmúlt években, hogy Oroszországhoz és az Egyesült Államokhoz felzárkózva az űrhatalmak közé kerüljön 2030-ra. Peking tervei között szerepel egy űrállomás kiépítése, valamint egy Mars-misszió is.

2061. Harmadik űrodisszeia

A háromfős legénységgel tervezett űrállomás központi elemét a tervek szerint a jövő évben állítják majd Föld körüli pályára, a most tesztelt űrhajó feladata pedig az asztronauták odajuttatása lesz. A Mars-misszióra tervezett, Tienven-1 nevű, legénység nélküli orbiter és felszíni jármű a tervek szerint idén indulna útnak. Csang Ko-csien, a kínai Nemzeti Űrhivatal vezetője szerint már júliusban felbocsáthatják, ám a Mars felszínét csupán mintegy hét hónappal később fogja elérni.

Facebook hozzászólások

You may also like...