10 fantasztikus regény, amit elsőre visszautasítottak a kiadók

A legnagyobb sci-fi szerzőknek hihetetlen ötleteik és hibátlan mesélőkészségük van – emellett viszont borzasztóan önfejűek is. Ez is lehet az oka annak, hogy számos klasszikus sf vagy fantasy regényt először nem akartak kiadni. Nézzük a 10 leghíresebbet:

1. H. G. Wells – Világok harca
Wells klasszikusára azt írta egy kiadó, hogy egy végtelen rémálom, és hogy azt mondanák rá: “nehogy elolvasd azt a szörnyű könyvet”.

2. George Orwell – Állatfarm
Orwell történeténél inkább az üzenettel voltak gondok. Mindenki úgy tekintett rá, mint a Szovjetunió szigorú kritikájára – csakhogy a Szovjetunió éppen akkor segített a briteknek legyőzni Németországot. A kiadók visszautasították Orwell regényét, és amikor egy el is fogadta, Peter Smollett nyomására vissza kellett dobnia. Smollett a brit hírközlési minisztériumban dolgozott akkor – csak mint később kiderült egy szovjet kém volt.

3. Ray Bradbury – Fahrenheit 451
Állítólag az 50-es években úgy lehetett valami sikeres, ha rögtön sorozatban jelent meg. És ki szerette volna így megjelentetni a Fahrenheit 451-et? Hugh Hefner.

4. Frank Herbert – Dűne
23 kiadó utasította el a Dűne a kéziratát, míg végül egy kicsi magazinkiadó bevállalta, de szinte semmit nem fizetett érte. Azóta a legjobban fogyó sf könyvnek tartják.

5. Joe Haldeman – Örök háború
Joe Haldeman regénye nem csak bestseller – a Nebula és a Hugo-díjat is elnyerte. 18-an küldték vissza az Örök háborút – általában azt mondták róla, hogy jó könyv, de senki nem szeretne elolvasni egy sci-fit Vietnámról. Azonban nem csak könyvkiadók utasították vissza: John W. Campbell azért nem akarta leközölni az Analogban, mert a történetben nők is harcolnak a férfiak mellett.

6. Ursula K. Le Guin – A sötétség balkeze
A sötétség balkeze csak egy híres visszautasítást kapott, de az olyan kegyetlen, hogy megéri elolvasni. A legszebb jelzők között az olvashatatlan vagy a száraz szavak is szerepelnek.

7. Stephen King – Carrie
A Carrie 30 kedves elutasítást kapott, mire a kukában kötött ki – Stephen King feleségének kellett kihalásznia.

8. J. K. Rowling – Harry Potter és a Bölcsek köve
A kiválasztott varázslótanonc sztoriját 12 nagy kiadó dobta vissza. Szegénykék.

9. Jo Walton – Farthing
Amerikában már kiadták, Angliában nem – a könyv egy alternatív világot mutat be, amelyben Britannia békét köt a náci Németországgal…

10. Roger Zelazny – This Immortal
A Zelazny regényét visszautasító szerkesztő később kérte számon a szerzőt, hogy miért nem küldte el neki… Mi? Nagyjából ez volt a reakciója az írónak is.

5 fantasztikus könyv, amit bukásra ítéltek – itt!

Forrás: io9

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. Frank Herbert szerint:

    Valamiért hazánkban elterjedt téves(fordításon alapuló) nézet, hogy a Dűnét alacsony összegért vette meg a kiadó. Ez így nem igaz. Habár a szerződés aláírásakor valóban egyben “csak” 7500 dollárt kapott az író, – amiről megjegyezném ma is boldog lenne bármely magyar író ha ennyit adnának neki egy könyvért – de ez mellett kapott még az eladások után is részesedést, ami megint jelentős összeg volt.
    A Chilton kiadónál pedig nem az volt a lényeg, hogy magazin kiadó volt (bár ez így hangzatos), hanem hogy vaskos autószerelési kézikönyvek kiadásával is foglalkoztak, így megszokott volt náluk hogy vaskos művet adnak ki.

Vélemény, hozzászólás?