2016 a csalódások éve volt a szuperhős és sci-fi filmek rajongóinak

Az elmúlt évet úgy harangozták be, amikor majd végre fellélegezhetünk és kapunk egy csomó normális szuperhősös és sci-fi filmet. Ráadásul a videojátékos adaptációk ideje is eljön végre. Nos, mindebből semmi nem valósult meg, ugyanis elmaradt a várakozásoktól az új Star Trek film, a Batman v Superman, de még a Deadpool is. Nem beszélve a Szellemirtók 2016-os verziójáról, mely olyannyira feminista lett, hogy a Thort alakító Chris Hemsworth-ből egy nőies recepcióst csináltak. Aki azt hinné, hogy ennél lejjebb nem lehet süllyedni, az téved. Ugyanis 2016 tele volt baklövésekkel, az összes már említett fronton.

Ott volt például a Deadpool, melyről azt lehetett sejteni, hogy ez lesz 2016 leglazább szuperhősös filmje, mégis ha a történetet nézzük, egy sima és nagyon unalmas eredetsztori lett. Ezt a filmet a saját marketingje csapta agyon, ugyanis ellőttek minden poént és fordulatot előre a készítők, amit csak lehetett. Itt nem csak a trailerekre kell gondolni, mert azokat ha valaki akarja, simán kihagyhatja. De előzetesen a poszterek és mindenféle stuntok miatt akkora hírverést kapott a Deadpool, hogy mire eljutottunk odáig, hogy megnézhettük a moziban, semmi újdonságot nem kaptunk ettől az X-Men spinofftól. Ha pedig már itt járunk, az Apocalypse is durván elmaradt a várakozásoktól, egy olyan durva és brutális főellenséget kellett volna kapnunk a legújabb X-Men filmben, mint amilyen vélhetően Thanos lesz hamarosan. De még a Magnetót játszó Fassbender is csak szenvedett a szerepében.

2016-fail2

Mindemellett pedig a Batman v Superman is egy katyvasz lett, a bővített verziót még a legrosszabb ellenségének se ajánlaná az ember. Amellett, hogy Superman, Batman és Wonder Woman castingját teljesen jól eltalálták, maga a történet egy nulla volt, a feloldás pedig, hogy Superman és Batman anyját ugyanúgy hívják és azért nem nyírják ki egymást, szimplán nevetséges. A Suicide Squadot is csak Margot Robbie lenge ruházatára tudták felépíteni (lásd feljebb), a Joker önmaga paródiája lett, érthetetlen, hogy a DC miért gondolja úgy, hogy ennek a filmnek muszáj adni egy második részt. Mikor ennél csak értelmesebb dolgokat kezdhetnének magukkal. Mert ennél bármi jobb ötlet. Igaz, a legújabb Tini Nindzsa filmnél még a DC is jobb volt, a rég kiégett Megan Foxszal és néhány elnagyolt és nagyszájúnak feltüntetett csatornalakóval már nem lehet az egy egyszeri néző pulzusát megemelni.

2016-fail6

De ha a klasszikusabb sci-fiket nézzük, 2016 ezen a fronton se hozott túl sok jól. Kapott egy kvázi folytatást a Cloverfield, mely egy igazi, odavágós szörnyeteges film volt. A kézikamerás felvételek, a nagyváros pusztulása, a világvége hangulat mind kedvelhetővé tette a film első felvonását. Aztán jött a Cloverfield Lane 10, mely szinte a paródiája lett az előzménynek. Minimális költségvetéssel kaptunk egy kamaradrámát, melyben 3 karakter próbálta nem hűvösre tenni egymást – nem sikerült -, és nagyon gyenge háttérként volt csak ott a történet mögött az idegenek inváziója. A függetlenség napja 2-nek akkor lett volna értelme, ha Will Smith ikonikus karaktere is visszatér, így azonban nem igazán lehetett senkiért izgulni a filmben. Ráadásul rém bugyuta megoldással írták ki a kvázi főszereplőt, ami miatt csak haragudni lehet a készítőkre.

2016-fail3

Ott volt még a már említett Szellemirtók film is, ezt azzal próbálták eladni, hogy a főszereplők nők lettek. Borzalmas lett a reboot, óriásit bukott, az emberek pedig már csak elvből nem is nézték meg a filmet. A vizuális effektek gyengék voltak, olyan Scooby Doo szinten, igazi meggyalázása ez az eredeti filmeknek. Talán még akkor járunk jól, ha a 2009-es videojátékot vesszük elő ehelyett, ugyanis az méltó folytatása volt legalább a Szellemirtók franchise-nak.

A Star Trek filmeknek is csak egy szerencséje van, hogy mindig olyankor érkeznek, amikor éppen nincsen nagy ellenfelük a mozikban. Így lehet, hogy a Beyondot jó volt nézni, de minden nagyon random módon történt, túl nagy szerepe volt a véletleneknek a történetben. Így követni is nehéz volt a friss Star Trek filmet, illetve elmerülni benne. Hogy miért? Mert a történetet vonalzó mentén húzták, és egy ennyire egyszerű, lineáris sztoriba nagyon nehéz beleélnie magát az embernek. Mindemellett talán ez volt sci-fis fronton az idei egyetlen kellemes meglepetés a Zsivány Egyes mellett, hiszen még a nagyon érdekes felütéssel elkészített Éjféli látomás is egy lezáratlan, konklúziók nélküli, unalmas film lett. Pedig a poszterek és a világító szemű, úszószemüveget viselő kiskölyök és az indie szerepekben lubickoló Michael Shannon miatt ígéretes volt ez a mű is. Sajnos elég erőtlen próbálkozás lett.

2016-fail4

Sokan csalódtak az Assassin’s Creedben és a Warcraft filmben is, pedig a videojáték adaptációk számára új korszakot hozhatott volna ez a két alkotás. Ebben a cikkben le lett írva, hogy végülis miért olyan nehéz egy-egy interaktív sztorit nagyvászonra átültetni.

Mindemellett amit a young adult sci-fi filmektől láttunk 2016-ban, az szinte említésre se méltó. Az 5. hullám még a sokszor zseniális Chloe Grace Moretz és a jórészt elpusztított világ körítése mellett is jókora bukta lett. Ki gondolta volna, hogy visszasírjuk még az Éhezők viadalát? Ha valaki ebben a műfajban szeretne szórakoztatót nézni, az inkább kapcsoljon az RTL Spike-ra, ott épp bekapcsolódhat a The 100 első évadába.

2016-fail5

Hogy ne csak a negativitás legyen mindig, két cím azért nagyot szólt 2016-ban. Az egyik az Érkezés volt, mely nyelvészek szempontjából mutatta be, hogy milyen lenne az, ha idegenek betennék a lábukat a bolygóra. Hiszen nem lehet mindig a katonákra bízni mindent, mert ők előbb lőnek, mint kérdeznének. Emellett a Zsivány Egyes is igencsak komoly meglepetésként úszott be így 2016 végére, hiszen kaptunk egy, a Star Wars univerzumban játszódó kőkemény háborús filmet. Nem számíthattunk rá, hogy ez ilyen jól fog működni, tekintve, hogy George Lucas világát főleg a jedik sorsa uralja. De olyan keményen odavertek, mint anno a Ryan közlegény megmentésében. Jó volt nézni, az biztos. És a Marvel is oda tudott csapni a Doctor Strange-dzsel, bár a varázslókkal nehéz ugye melléfogni. Tudjuk ezt abból, hogy a Legendás állatok és megfigyelésük is elbűvölő lett.

2017-et illetően csak azt lehet remélni, hogy jó évünk lesz. 2016-ot nem lesz nehéz túlszárnyalni, az biztos.

Facebook hozzászólások

You may also like...

2 hozzászólás

  1. solymosgyu szerint:

    Na a star trek-nél tévedtetek. Remek filn. Mert sok volt benne az effekt és a történés. A 2 roszsabb volt.

  2. Komlósi Dániel szerint:

    Ki kell állnom a Cloverfield Lane 10 mellett mivel az nem is akart sci-fi lenni, egy intelligens, izgalmas film lett. Azért kapta ezt a címet, mivel a Cloverfield világában játszódik, és legjobb tudomásom szerint több ilyen, ehhez a világhoz kapcsolódó filmet akarnak készíteni, csak mind más hangulatú és stílusú lesz.

Vélemény, hozzászólás?