Nano-technológia vagy mama-technológia – kié a konyha a jövőben? 2. rész

A cikk első részében számba vettük, hogy milyen módszereket alkalmazunk az élelmiszerek és nyersanyagok tartósítására, és megóvására. Az évszázadok, sőt, talán évezredek óta használatos eljárások csupán az igénybevett technológia tekintetében változtak, az alapelvek azonban nem. Vannak természetesen olyan élelmiszertechnológiai eljárások, melyek a huszadik század vívmányai, ezekkel találkozunk nap, mint nap, és nem egy közülük nagyon sokszor kerül vitatémaként az előtérbe. Mi azonban most nem egy újabb E-adalék csatát, vagy GMO-vitát szeretnénk indítani.

Ha kitekintünk a jövőbe, a sci-fi filmekből már jól ismert nanotechnológia köszönt ránk.

A nanotechnológia azt a tényt aknázza ki, hogy egy nanoméretű anyag tulajdonságai alapvetően és potenciálisan hasznos módon különbözhetnek, ugyanannak az anyagnak nagyobb mérettartományban tapasztalható tulajdonságaitól. Ez az úttörő technológia, ami valójában évtizedek óta jelen van, forradalmasíthatja a mindennapi életet olyan különböző területeken, mint az információs technológiák, hírközlés, az energia, a kozmetika, textil, az egészségügy és az élelmiszerek.
A 2006-os amszterdami Nano- és Mikrotechnológia az Élelmiszer és Egészséges élelmiszer Iparágakban konferencián elhangzottakból válogattunk az alábbiakban.

Jelenleg számos élelmiszergyártó vállalat nanotechnológiai kutatásokba fektet be, azért, hogy biztonságosabb, egészségesebb, táplálóbb és ízletesebb élelmiszerekről gondoskodhassanak számunkra. Az élelmiszer-előállítás költségei a technológiák hatékonyabbá válásával csökkenni fognak, kevesebb energiát, vizet és vegyszert használnak fel, és kevesebb veszteséget termelnek majd.

Habár jelenleg csak maroknyi, élelmiszerrel kapcsolatos, a nanotechnológia felhasználásával készült termék van a piacon, számos izgalmasan új alkalmazás van a fejlesztés különböző fázisaiban. Az élelmiszer csomagolás és védelem, és az interaktív élelmiszerek néhány azon kulcsterületek közül, melyekben ez a kiemelkedő tudomány értékes szerepet fog játszani. Képzeljenek el egy olyan jégkrémet, melynek zsiradék felhasználása nélkül is jégkrém íze és állaga van!

Az új élelmiszerrendszerek erősített funkcionális tulajdonságokkal kerülnek kifejlesztésre. A jövő látomásai közé tartoznak az alacsony nátriumtartalmú, mégis a nyelvvel történő kölcsönhatásoknak köszönhetően sós ízű élelmiszerek, és azok a tápanyagszállító rendszerek, melyek nanokapszulákat használnak a mikrotápanyagok, antioxidánsok, vagy éppen gyógyszerek a test jellegzetes célterterületeihez kijelölt időben való szállításához. Végezetül, olyan nanoérzékelők fejleszthetők ki, melyek érzékelik az egyén személyes profilját, és a megfelelő molekulák felszabadulását váltják ki a termékből. Ily módon  az élelmiszerek a fogyasztó speciális íz- és illatpreferenciáihoz, ezzel együtt egészségi állapotához kapcsolódó szükségleteihez, tápanyaghiányaihoz vagy allergiáihoz igazodhatnak. A lehetséges alkalmazások közé tartoznak azok az élelmiszerek, melyekből megfelelő mennyiségű kalcium szabadul fel a kezdődő oszteoporózisos fogyasztóknál, vagy azok, amelyek ‘okos szűrőikkel’ csapdába ejtik azokat a molekulákat, melyek allergiás reakciót válthatnak ki.

Habár a nanotechnológiát tartják a jövő nagy ígéretének, mint minden új technológiával kapcsolatban, a fogyasztóknak természetes aggodalmai vannak, annak lehetséges egészségügyi és környezeti kockázataival kapcsolatban. Bár az érvényes EU szabályozások elég széles körűnek tekinthetők, hogy lefedjék a létező nanotechnológiákat, folyamatos felülvizsgálatuk folyik. A termékek piacra-kerülés előtti alapos vizsgálata a részecskeméretre és az összetételre egyaránt koncentrálva, az egyik eljárás, amiben a fogyasztók azt akarják, hogy a kormányzatok törvényt hozzanak. Ezen a területen jelenleg az Egyesült Királyság és Németország kutatóintézetei, valamint kormányzati szervezeteik vezetnek.

A cikk első része a hagyományos élelmiszer-technológiai eljárásokról az alábbi linkre kattintva olvasható:

http://www.booker.hu/hirek/Az-elelmiszertechnologia-multja-es-jovoje-1-resz/

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?