Egy 14 éves gyerek bíróságra kerülhet, mert csalt egy videojátékban

Az előző hónapban a Fortnite című SF alapokra épített játék készítője, az Epic Games több ezer játékost tiltott ki a játékból csalás miatt. Mivel viszont a Battle Royale mód ingyenes, az érintettek gyorsan újraregisztráltak, és jobb esetben abbahagyták a trükközést.

Miután jó pár játékos sorozatosan ban-t kapott, az Epic Games úgy vélte, hogy jogilag kell  megközelíteni a dolgot, ugyanis a letiltásoknak nem igazán látták hasznát a visszatérő vétkesek ellen.

A kisfiú, jobban mondva a gyámjai elleni ügy alapja az a bizonyos Általános Szerződési Feltétel, amit minden játékosnak el kell fogadnia, ha regisztrálni szeretne a játékba. Ez a szerződés magában foglalja, hogy a program felhasználóinak a szoftver bármilyen nemű módosítása tilos, és ha ez mégis megtörténik, a vétkes jogilag büntethető.

A 14 éves kisfiú nem pusztán csalt a játékban, de az általa használt hack programot is hirdette a Youtube csatornáján, és internetes élő adásaiban promózta a programot. Egyes források szerint még pénzt is kapott ezért, így számtalan videóbizonyítékot halmozott fel maga, és családja ellen.

Az Epic Games közleményei szerint a cég mindent megpróbált, hogy eltérítse a fiút a káros tevékenységétől. Több mint 15 alkalommal tiltották ki a játékost, és még a Youtube csatornáján lévő videói ellen is beadtak egy letiltási kérelmet, valamint törölték a jogsértő felvételeket. Mindezek ellenére a kissrác talpraesett volt, és fellebbezett a Youtube-nál, a dolog vége pedig az lett, hogy visszatöltötte a letiltott videókat.

A kisgyerek édesanyja egy nyílt levélben fordult a Fortnite készítőihez, amiben leírja, hogy szerinte a kisfiút csak bűnbaknak akarja használni az Epic Games és, hogy inkább pereljék a hack programok készítőit, a használói helyett.

Akárhogy is, ez a szituáció nagyon sok morális kérdést vet fel. Egyesek szerint ez csak egy videojáték, és pixelek miatt nem lenne szabad, hogy egy család jogi ügyekbe kerüljön, mások szerint a szülők felelőssége, hogy ellenőrizzék, hogy mit csinál a gyermek az interneten, ergo jogosan folytatnak a gyámok ellen eljárást.

Szembesülnünk kell azzal, hogy ez egy online videojáték, ami nekünk a szórakozást jelenti, másoknak viszont a munkahelye. A játék adminisztrátorainak jelentős erőfeszítésekbe, és anyagi terhekbe került minden alkalommal megálljt parancsolni a srácnak. Nem beszélve arról, hogy más platformokon is takarítani kellett a fiú káros videóit.

Hogy mi lesz az eljárás kimenetele, ez már csak az ügyvédeken múlik. Annyi tanulságot viszont levonhatunk, hogy ez mind megelőzhető lett volna, ha a szülők egy kicsit jobban odafigyeltek volna a fiú online tevékenységeire.

Facebook hozzászólások

You may also like...