Megvan az év játéka – Game Awards 2016

A Game Awards a legnívósabb számítógépes játékos eseménynek számít világszerte. Díjat kapni az évente megrendezett találkozón Amerikában nagy kitüntetés a szoftverkészítő cégeknek, de a győztesek híre Európában is jó iránytűt mutat, hogy milyen programokat érdemes megvenni a karácsony közeledtével.

Az év játéka címre idén a Doom, az Inside, az Overwatch és a Titanfall számíthatott. Idén is a legtöbb bevételt generáló és a legtöbb játékost vonzó cím kapta meg a díjat, ami nem más, mint az Overwatch.

Nem meglepő, hiszen szó szerint még a csapból is ez a játék folyt idén. A legjobb e-sport, legjobb multiplayeres játék és a legjobb rendezés díját is az Overwatch kapta. Új videók, új hősök, új pályák, kinézetek: a Blizzard rengeteg erőforrását lekötötte ez a játék, és még a marketingje is fenomenális volt… talán egy kissé agresszív is. Szerintem egy picit sok volt idén az Overwatch hype-ból, remélem, jövőre egy kicsit szerényebb lesz a játék kampánya.

Hála az égnek maradtak kitüntetések más játékoknak is, mint például a jól ismert Uncharted 4: A Thief’s End kapta a legjobb történetért járó díjat. Minden elismerésem egyébként a készítőknek, mivel egy olyan mozgalmas, magával ragadó, helyenként picit következetlen játékot készítettek, amit nem csak játszani, hanem nézni is élvezetes. Ez a játék az első, amiből egy youtube végigjátszást végig tudtam ülni, és mondanom se kell jobban élveztem, mint néhány blockbuster filmet, ami mostanság jelent meg.

maxresdefault

A Doom sem ment haza trófeák nélkül, hiszen a készítők elhappolták a legjobb fps-ért, és a legjobb zenéért járó díjat is. A játék felülmúlt minden elvárást. Teljesen hozza a régi Doom 1-2 játékminőséget. A gyilkolászós lövölde továbbra is aggodalomat kelt a szülőkben, hogy agresszívak lesznek-e tőle a gyerekek (amúgy egyébként nem) és innen látszik, hogy kiérdemelte a Doom nevet.

doom screenshot

Az idei legjobb szerepjáték címet a Witcher 3: Wild Hunt tudhatja magáénak, ami szintén egy felelős döntésnek tűnik. A programban minden van, ami távol áll az amerikai mézes máztól. A játék részről részre megújítja magát és megmutatja, hogy van még ott, ahonnan ez jött.  A sajátos, sötét középkori európai esztétika kimeríthetetlennek tűnik. Ugyan nekünk, európaiaknak ismerős ez a felfogás és téma, a Hollywood mámorában élő amerikaiaknak és a távol-keletieknek viszont unikum.

witcher

A legjobban várt játék pedig a Legend of Zelda: Breath of the Wild lett, mely jövőre érkezik. Bár ígéretesnek tűnik a program, nem tudni, hogy ezt a díjat mennyire lehet komolyan venni, tekintve, hogy tavaly a No Man’s Sky volt ugyanennek a címnek a nyertese (és mind tudjuk hogy mekkorát bukott, bár még mindig többen játsszák mint az új CoD-ot).

zelda

A legjobb családi és a legjobb mobilos játék a Pokémon Go lett. Az óriási embertömegeket szó szerint megmozgató játék bebizonyította, hogy van jövője az okos telefonos játékoknak. Rendszerint ezek a programok nagyon kezdetlegesek, unalmas játékmenetűek és pénzéhesek, bár a Pokémon Go túlmutatott az előítéleteken és egy minden tekintetben forradalmi játékot hozott az eszközre.

pokemongo

Egy új kategóriát is bejelentettek a díjátadón, mégpedig a legjobb virtuális valóságos játékét, amit nyilvánvalóan a kis hazánkban kevésbé ismert Rez Infinite vihetett el.

Érdemes említeni még olyan díjazott játékokat, mint a Dishonored 2-t, a Street Fighter V-öt és a Civilization VI-ot is. Egyébként a stratégiai játékok jelöltjei között megbújik a Banner Saga 2 is, aminek szerintem vinnie kellett volna a pálmát, de én elfogult vagyok.

Összességében az esemény legnagyobb nyertese a Blizzard volt, ami a kívülállóknak nem, de a játékos táborának meglepő lehet, hiszen náluk jobban senki más nem szidja ezt a céget. De hát a színvonalas játékoknak és a közönségbarát hozzáállásnak nem kell együtt járnia, sőt egy ekkora multi cégnél elengedhetetlen, hogy a nehéz döntésekkor valaki ne maradjon hoppon.

Idén is megérte követni az eseményt, és ha pusztán ajándékötleteket keres a Tisztelt Olvasó valamelyik geek hozzátartozójának, akkor nem vehet rossz játékot, hogyha az említett játékokból választ.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?