Hawking szavai egy fekete lyuk felé szállnak

Pénteken helyezik örök nyugalomra a londoni Westminsteri apátságban tartott hálaadó istentiszteletet keretében a világhírű fizikus, Stephen Hawking hamvait.  A szertartáson beszédet mond mások mellett Benedict Cumberbatch angol színész, aki Hawkingot alakította a BBC egy televíziós drámájában, valamint Tim Peake brit űrhajós is.

Hamvait Isaac Newton sírja mellett helyezik nyugalomra. Newtont 1727-ben temették el a Westminsteri apátságban, ott nyugszik a közelében 1882 óta Charles Darwin is.

A szertartás után a “béke és a remény üzeneteként” sugározzák az űrbe az “asztrofizika popsztárjaként” is emlegetett tudós szavait. Az üzenethez a kísérőzenét Evangelosz Odüsszeasz Papathanassziu, azaz Vangelis, a legismertebb görög zeneszerző, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének komponistája készítette.

A szerzeményt a Földhöz legközelebbi fekete lyuk, az “1A 0620-00” irányába fogják sugározni az Európai Űrügynökségnek a spanyolországi Cebrerosban lévő állomásáról. Vangelis szerzeményét a pénteki szertartás résztvevői CD-n vihetik majd haza magukkal. Az istentiszteleten a család és a barátok mellett a nagyközönség ezer szerencsés tagja is részt vehet, akiket sorsolással választottak ki.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...