Ilyen lett olvasói szemmel A Setét Torony első előzetese

Voltak, akik tiniként a Harry Potter regénysorozatot olvasgatva tengették mindennapjaikat, mások A Gyűrűk Ura köteteivel keltek és feküdtek, akadtak azonban olyanok is, akiknek A Setét Torony minden idők egyik legjobb könyvfolyama. Stephen King e történetek köré építette fel nagyjából az egész életművét, hiszen a rózsa, a torony, a teknős és még egy csomó másik motívum feltűnik teljesen más horrorokban, amelyeket az író megalkotott. Azt a trailer alapján már a legelején leszögezhetjük, hogy a film nem lesz egy tipikus adaptáció, mely az első könyv történéseit dolgozza fel, aztán szépen sorban halad a vége felé. A Setét Torony inkább tűnik egy mixnek, melyben több regényt kevertek össze, a fő sztori pedig Jake és Roland találkozásáról szól, valamint harcukról a feketébe öltözött ember ellen.

A Setét Torony első előzetese nem csak azért érdekes, mert merít az első és a harmadik könyvből, de egyes helyszínek és jelenetek arra utalnak, hogy a készítők alapul vették az ötödik és hatodik regényt is. A fentebb látható képsorok nagyon erősen építenek Roland harctudására, ezek a skillek Stephen King történetében nagyon komoly hangsúlyt kaptak és itt is egész jó vizuális megvalósítással találkozhatunk. Mindemellett pedig a toronnyal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az a hat energiasugár, amely talpon tartja az építményt, a regényekben sose jelent meg, itt azonban elég jól láthatóak.

dt-trailerelemzes-2

Érdekesség, hogy habár ez még csak az első film, a regények legfőbb gonoszára, a feketébe öltözött ember főnökére már itt utalást kapunk, az elején, a Bíbor királyra egy graffiti emlékeztet a trailerben. Előzetesen azt lehetett hallani, hogy a készülő blockbuster főleg a harmadik könyvre épít majd, erre utal az is, hogy az előzetes rengeteg időt szentel Jake karakterére, aki New Yorkban tengeti az életét. Látomásai miatt pszichológushoz jár, folyton kísérti a torony képe, az egyik jelenetben látható földrengés pedig arra utal, hogy A Setét Torony napjai meg vannak számlálva. Mindezek mellett Jake sztorija eredetileg a 70-es években játszódott, itt azonban a modern korban éldegél a gyerek, ez a változtatás amiatt történhetett, hogy a nézők így jobban beleélhessék magukat a sztoriba.

Míg A Setét Torony regénysorozatban a világok közötti portálok ajtók voltak, itt sokkal sci-fisebb a megvalósítás, láthatjuk az ódon Dutch Hill Mansionben látható átjárót, melyen keresztül Jake átmegy találkozni Rolanddal. Könnyen észrevehető egyébként, hogy a mi világunkba utazást kék átjáró jelzi, míg aki Mid-Worldbe menne, az piros portálon keresztül közlekedik. Jake először egy csúnya elhalálozása után került át Roland világába, sőt A Setét Torony könyvekben egy csomószor meghalt a karakter, például a második könyvben is, amikor egy hídról esett le, így az olvasók számíthatnak rá, hogy Stephen King műveinek leegyszerűsített, mozis változatában is várható a gyerek halála.

dt-trailerelemzes-4

Láthatjuk még a Dixie Piget is, itt bujkál a feketébe öltözött ember és a csatlósai, és egy konfrontáció arra utal, hogy Roland bizony elmegy hozzájuk a filmben is, hogy a kisujjukra lépjen, de teli talppal. Matthew McConaughey castingolása a feketébe öltözött emberként egyébként jó választás, ahogy Idris Elba is karakteres főszereplőnek tűnik, habár Roland fejéről nagyon hiányzik az a bizonyos cowboy-kalap. Mondjuk a gyilkolásról szóló monológja jól sikerült, igazán nincs miért panaszkodnunk.

Az ötödik könyvet korábban emlegettük és bizony innen jön a Manni népe is, amely egy harcjelenetben feltűnik a filmben, ők olyan különleges szerzetek, akik azt tanulmányozzák, hogyan lehet egyszerűbben mozogni a világok között.

Érdemes megemlíteni, hogy több Stephen King sztori is referenciát kap A Setét Torony trailerében, így feltűnik például Pennywise az It-ből, illetve az Outlook Hotel a Shining című klasszikusból.

dt-trailerelemzes-5

A Setét Toronyban lesznek szörnyek, démonok, egy ördögi főgonosz és nagy a veszély, hogy a világok összekapcsolója is lehullik, ami milliárdok halálához vezethet. A film úgy tűnik, hogy egy elsőre talán furcsa remixe lesz a könyveknek, azonban ha a karakterek és az őket játszó színészek összhangban lesznek, akkor kaphatunk még egy jó adaptációt. Az egyetlen komoly és nagyon fájó hiány, hogy Roland csapatának nagy része hiányzik a feldolgozásból, pedig ők is sokat tettek hozzá a sztorihoz, talán még többet, mint Jake.  A Setét Torony rajongóinak augusztus negyedike piros betűs ünnep lesz. Alább, hogy teljes legyen a kép, mutatunk még két új posztert is a filmhez.

dt-poster-1 dt-poster-2

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?