Isten kifürkészhetetlensége

Már az ősemberek között is voltak, akik csodálattal tekintettek fel a csillagos égboltra. Közülük valószínűleg a sámánok, a spirituális vezetők el is gondolkoztak rajta, van e ott fent valamilyen erő, esetleg valaki, ami vagy aki életüket irányítja. A bálványok, az ősök szellemeinek imádásából később kialakult a politeizmus, majd a monoteizmus. Bár az istenek változtak, egy örök: tudni akarjuk, van e valamilyen erő, mely életünket irányítja.

A science fiction az emberiséget érintő társadalmi kérdésekkel, problémákkal is aktívan foglalkozik. Az igazán jól megírt művek céljuknak tekintik olvasóik világszemléletének tágítását. Ennek szellemében Robert J. Sawyer érdekes módon közelíti meg a vallási témát. A Galaktika kiadó gondozásában megjelent könyve, a Kifürkészhetetlen története szerint egy pókszerű, idegen lény érkezik a Földre, aki nálunk keres bizonyítékokat Isten létezésére.

Talán Isten teremtette az univerzumot, benne a galaxisokat…

Kutatásait a torontói Royal Ontario Museumban kezdi meg, ahol az ateista Thomas Jerichoval lép kapcsolatba (milyen szellemes névválasztás). A regény a hívők és az ateisták számára is tanulságos olvasmány lehet, legyenek hitükben megingathatatlanok, vagy nyitottak a számukra új szemléletmódokra. Sawyer halad a korral, nem esik nehezére elképzelni egy univerzális istent, aki a világegyetem összes galaxisában, minden rendszerben, minden bolygón kifejti hatását.

a Naprendszert…

Tudományos ismereteink tágulásával ma már nehéz elképzelni egy kedves öregembert a felhők között. Isten ebben a megjelenítésben hasonlít a deizmus híveinek elgondolására, mely szerint egy alkotó teremtette meg a világ alaptörvényeit, aztán magára hagyta azt. Itt azonban teremtményeivel maradt, hasonló módon irányítva egymástól fényévekre élő civilizációk sorsát. Minden lehetőségre nyitottnak kell lennünk. Ahogyan Jericho viselkedik a regényben jó példa a válaszok megtagadására, majd azok későbbi elfogadására.

a Földet…

Lehetséges, hogy nincsen semmilyen felsőbb erő, lehetséges, hogy van. Ameddig nem bizonyítjuk be egyiket, vagy másikat, addig mindenkinek joga van a saját véleményéhez. De ha egyszer véglegesen kiderül a válasz (bár erre valószínűleg csekély az esély) el kell ismerni, ha tévedtünk, a makacsság nem állhat a fejlődés útjába.

ahol Torontó városa él és növekszik..

a Royal Ontario Museumnak helyt adva, mely a Kifürkészhetetlen fontos színhelye.

A Kifürkészhetetlen tökéletes esély egy érdekes megközelítés megismerésére, modern haladó elgondolása képes nyomot hagyni a legelkötelezettebb istentagadóban ugyanúgy, ahogy a katolikus egyház vezetőjében.

JB

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?