Kis híján semmi nem lett a Watchmen ikonikus smiley-jából

A Watchmen a DC egyik legkultikusabb képregénysorozata, mely 1986 és 1987 között futott, Alan Moore és Dave Gibbons párosát pedig a mai napig főleg ezen füzetek miatt emlegeti a publikum. A 12 számos képregényt aztán Hollywood fel is dolgozta, ezt a 2009-ben mozikba küldött filmet pedig még Zack Snyder se tudta elrontani, ami azért nagy szó. Az alapanyag nagyon komoly volt, így nem meglepő, hogy az adaptáció nem kevesebb mint 160 perces lett, de megérdemelte a Watchmen a törődést. A képregények rajzolója, Gibbons nemrégiben az EW-nek adott terjengős interjút, melyből többek között az is kiderült, hogy a Watchmen ikonikus smiley-ja kis híján bele se került a füzetekbe.

A grafikus éppen Edward Blake, a Komédiás figuráján dolgozott, amikor azon kezdett gondolkozni, hogy miképp tehetné a karaktert még emlékezetesebbé. A Komédiás személyiségére nem kis hatással van a katonai múltja, így Gibbons ildomosnak érezte, hogy a férfit sötét ruhákba öltöztesse. Így az álarcától kezdve az összes felszerelése fekete lett, amit viszont a művész kissé unalmasnak talált.

wm-smiley2

Az első szkeccsek egyikén, amit a Komédiásról rajzoltam, elhelyeztem viccből egy apró, sárga smiley-t is, hogy a karakter külseje kontrasztos legyen. Ott volt ez a nagy, sötét, marcona férfi, a mellkasán meg egy vigyorgó fej, ennél meglepőbb húzásra talán még én se számítottam magamtól.

A smiley annyira bejött, hogy Moore a képregények nyitójelenetének egyik “kulcsszereplőjévé” tette, és mindenki, aki ismeri a Watchmen világát, először erre a motívumra asszociál a mű kapcsán. Persze ott van még Rorschach, a kéken villódzó Doctor Manhattan, a Batmanre hasonlító Owlman, szóval megannyi jól sikerült eleme van a történetnek, de az apró sárga vigyorgó fej minden bizonnyal az egyik leghumorosabb.

wm-smiley3

Gibbons arról is beszélt, hogy nem csak őket, de a DC-t is meglepte a Watchmen sikere és, hogy az emberek így több mint 30 év elteltével is foglalkoznak a sztorival és a karakterekkel.

Ha a világot külső veszély fenyegeti, akkor a baljós jövő akár össze is kovácsolhatja az emberiséget, hogy egyként lépjenek fel ellene – foglalta össze röviden a rajzoló a Watchmen mantráját, mely szerinte annak ellenére, hogy a 80-as években játszódik, az egyszerű, de nagyszerű üzenete miatt a mai napig aktuális tudott maradni.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?