Olimpiai sportág lehet az e-sport

Manapság amikor az olimpiákról beszélünk, leginkább az atlétika, az úszás, meg az érmek jutnak eszünkbe. A gördeszkázás és a szörfözés például kimarad a klasszikus sportágak sorából, de a 2020-as olimpiára valószínűleg ezekkel az extrém sportokkal is találkozhatunk. Az alternatív sportágak bevonása viszont nem fog itt megállni.

Lehetséges, hogy 2024-ben a számítógépes játékok is bekerülhetnek az olimpiai sportágak közé – mondta a Los Angeles-i sportvezető, Casey Wasserman.

Japán, Kína és Korea már régóta pályáznak arra, hogy a nyári olimpiát megrendezhessék, és már az ezredfordulókor szívesen látták volna az elektronikus játékokat az olimpiai sportágak között. De most a League of Legendsnek hála az e-sport, mint tömegesemény megérkezett nem csak Európába, hanem Amerikába is.

 esl-one-cologne-post-event-header

Az e-sport térhódításának és népszerűségének számszerű adataival nehéz vitatkozni. Idén az NBA (Nemzeti Kosárlabda Szövetség) döntőjét például kevesebben nézték, mint a League of Legends világbajnokságának a döntőjét . Óriási profitokat generálnak az elektronikus bajnokságok, és a játékos csapatok is úgy működnek, mint egy fizikai sportcsapat.

Egy e-sport csapatnak is van ugyanúgy menedzsere, kabalája, meze, edzője. A játékosok nagyon szigorú, szinte katonai életvitelt folytatnak. Napi 8-9 órát edzenek, és szigorú előírások vannak, hogy mikor kell testmozgást, gimnasztikát végezniük. Együtt esznek, alszanak és szinte kolostori rendben kell, hogy alakítsák az életüket egy játék köré. Az erőfeszítés kifizetődő, hiszen mint egy focicsapatnál, vannak szponzorok, akik fizetnek nekik a befektetett munkájukért.

Van magyar vonatkoztatása is az e-sportnak, például a LoL-os Vizicsacsi, azaz Kiss Tamás, aki már nem egyszer vett részt az európa bajnokságon. Jó lenne, ha előbb-utóbb nemzeti kincsként emlegetnénk őt, mint talán Hosszú Katinkát, vagy Dzsudzsák Balázst, hiszen a magyaros nevével jó párszor késztette dadogásra az angol kommentátorokat ami pedig ennél is fontosabb, hogy nem egyszer hozta meg a győzelmet csapatának, az Unicorns of Love-nak.

maxresdefault

Sajnos az e-sport világában jellemzően férfiak vesznek részt, és főleg csak klubcsapatok vannak. Egy Magyar Nemzeti Válogatott LOL csapatot el tudnék képzelni a jövőben. A lányoknak meg lehetséges, hogy mint minden más sportágban, egy külön ligát kéne indítani, de ennek nyilvánvaló akadálya például, hogy a női játékosok számszerűen kevesebben vannak, így bajos lenne elég csapat felállítása, és valljuk be, valami oknál fogva a statisztikák alapján őket nem érdekli annyira az e-sport világa.

Az olimpiai elfogadtatást akadályozza továbbá, hogy jelenleg szabadon drogozhatnak az e-sportolók. Például a LoL (League of Legends) világában van egy szerződéses játékos, akit IWillDominate-nek hívnak (a követői IWillDoCrack-nek becézik), és köztudottan szed teljesítményfokozókat, koffein tablettákat, és egyéb pörgető szereket, hogy a meccseken a maximum teljesítményt nyújtsa. Köztudott továbbá, hogy a játékosok jelentős száma szedi az Aderall nevű gyógyszert, hogy egyenlő esélyekkel mehessenek a meccsekre. A játékosokat nem tesztelik soha, szóval a szűrés bevezetése lehetséges, hogy jótékony hatással lenne a játékosok egészségére, és a sportág elfogadtatására.

2841271-lcspoff_dom_20150404

Az olimpiai e-sportok közé nem csak a LoL (bár az a legnépszerűbb) hanem a Dota 2, az Overwatch, és a Starcraft 1,2 is bekerülhet.

Sokan vitatják egyébként, hogy sport-e az e-sport, de ahogy fentebb olvasható, minden megvan, ami egy sporthoz kell, sőt ha, a sakk is olimpiai sportág, akkor nehezen indokolható, hogy például a Starcraft miért ne lehetne az.

notail-dota2

Lássuk be, 2024 még nagyon messze van. Lehet, addig ezek a játékok teljes egészükben eltűnnek és az e-sport mint kifejezés is elfelejtődik. Lehet, hogy addigra már mind feltöltjük magunkat az internetre és ott fogunk élni egy szimulációban, mint a Mátrixban. Akárhogy is, a távoli jövő derűs horizontokat ígér az e-sportolóknak és az e-sport szerelmeseinek.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?