Ritka, nehéz elemeket találtak 12 milliárd éves csillagokban

Galaxisunk szélén három ősi csillag fényéből kimutatták, hogy minden valószínűség szerint tellúrt tartalmaznak – egy szupravezető elemet, amely a Földön rendkívül ritka.

A felfedezés folyamán további nehéz anyagok nyomait is észleletek a csillagokban, ami megerősíti azt az elméletet, hogy ezek a különleges nehéz elemek ritka típusú szupernóvák robbanásai szórták szét őket a kozmoszban.

Anna Frebel, a Massachusetsi Technológiai Intézet asztrofizikusa, a kutatás egyik résztvevője elmondta:

“Vasat és nikkelt akármelyik ‘normális’ szupernóvában elő tudsz állítani az univerzumban. De ezek a nehéz elemek a jelek szerint speciális szupernóvákban képződnek.”

Az elméletek alapján a nagy tömegű atomok gys szupernóvák szívében jönnek létre, gyors nukleáris fúzió során. Ez az ún. r-folyamat akkor zajlik le, amikor a szupernóva magja összeroskad, amivel atommagokat neutronok tömegével bombázva. Ennek az eredménye vasnál is nehezebb atomok létrejötte, amiket aztán kitaszít a világűrbe, gazdagítva azokat a gázfelhőket, amik aztán újabb csillagokká állnak össze.

Ha ez az elmélet igaz, akkor ezek az atomok olyan csillagok részeiként “végzik”, mint amiket Frebel és csapata vizsgált.

Az analízishez a Hubble Űrteleszkóp spektrográfjait használták, ami a bejövő csillagfényt hullámhosszonkénti spektrumokra osztja szét. Az atomi összetétel utána ezekről már leolvasható.

Az elemzők az Uv tartományban észleltek jeleket, azokon a hullámhosszokon, amely tellúr jelenlétére utal ezekben a 12 milliárd éves csillagokban. Emellett a tellúr aránya szemben más nehéz elemekkel (pl. stroncium és bárium) ugyanakkora volt mindhárom csillagban, Frebel szerint ez alátámasztja, hogy egy ritka fajtájú szupernóva hozta létre ezeket az elemeket.

A februári Galaktikát rendelje meg ide kattintva!

A felfedezés jelentőségét csillagászok és atomfizikusok is átérzik, azt remélik, hogy sikerül többet megtudni a 94 természetben is előforduló anyagtípus kozmikus történelméről.

A tellúr egyébként azért nehezen észlelhető, mert fényelnyelése az UV tartományban történik, az UV jeleket pedig a napfény miatt nem lehet észlelni földi teleszkópokkal.

Az r-folyamat megértése és bizonyítása miatt fontos, hogy ezeket a nehéz elemeket és jelenlétüket minél alaposabban vizsgálhassák a csillagokban.

space.com

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?