Tarolt a Mad Max, nem nyert a Star Wars és A mentőexpedíció

A magyar idő szerint február 29-én hajnalban zajlott 88. Oscar gálán 6 díjat zsebelhetett be a Mad Max, egyet az Ex Machina, viszont szobor nélkül távozott a Star Wars: Az ébredő Erő és A mentőexpedíció stábja.

Az elképesztő látványvilágú Mad Max – A harag útja  összesen tíz jelölést kapott, és ebből hat technikai kategóriában sikerült nyernie: a legjobb vágás, a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés, a legjobb jelmez, legjobb díszletek és legjobb smink. Az Ex Machina két kategóriában indult, és teljesen megérdemelten haza is vitte a legjobb vizuális effektetekért járó szobrot, ugyanakkor a legjobb eredeti forgatókönyvért sajnos nem díjazták.

A jelöltek között két fantasztikus film szerepelt még : a Star Wars: Az ébredő Erő öt, A marsi című regényből készült A mentőexpedíció pedig hét kategóriában is versenyzett, de egyik nevezést sem sikerült díjra váltani.

Számos jelölés és rengeteg internetes poén után A visszatérő című filmért végre Oscart vehetett át legjobb férfi főszereplő kategóriájában Leonardo DiCaprio, aki számos emlékezetes szerepet tett már le az asztalra. Közéjük tartozik Cobb karaktere eddigi egyetlen fantasztikus filmjében, az Eredetben.

Szintén A visszatérőnek köszönhetően lett a legjobb rendező Alejandro González Iñárritu, aki tavaly a Birdmannel nyert díjat, vagyis két egymást követő éveben kapott Oscart. Őt is megelőzte azonban egy új rekorder: Emmanuel Lubezki zsinórban a harmadik Oscarját vehette át: ezúttal A visszatérőért, tavaly a Birdmanért, 2014-ben pedig a Gravitációért.

A dán lányban nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő díját Alicia Vikander kapta, akit legtöbben az Ex Machina androidjaként ismertünk meg.

Magyarország számára pedig a legfontosabb hír, hogy a legjobb külföldi film kategóriájában Oscart nyert Nemes Jeles László filmje, a Saul fia. 1989 óta nem volt magyar egész estés film a jelöltek között, nyerni pedig legutóbb 1981-ben, a Mephistóval sikerült.

 

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?