Top 5 futurisztikus startup

Mindenki, aki kicsit is közel érzi magához a sci-fi műfajt, gondolkozott már azon, hogy mi valósulhat meg a regényekben olvasott futurisztikus technológiákból. Virtuális valóság, a környezetünk teljes befolyásolhatósága, intelligens gépek… Ezek egy része nincs is már olyan messze. Lássuk hát, milyen csodákat tartogat nekünk a Kickstarter, a legérdekesebb startupok gyűjtőoldala!

5. Oculus Rift – A Palmer Luckey által megálmodott Oculus Riftről manapság egyre többet hallhatnak a játékok és a virtuális valóság után érdeklődők. Bár az ötlet nem új, a kivitelezés és a cég mögé felsorakozó játékfejlesztők hada komoly eredményeket vetít előre, a végterméket pedig nem csak a videojátékok világában lehet majd hasznosítani. Katonai szimulációk, oktató és tervező rendszerek léphetnek újabb dimenzióba – szó szerint. Az Oculus ugyanis egy három dimenziós virtuális valóság szemüveg. Marty McFly már kipróbálta, te is beállsz a sorba?

4. Haptix – Manapság az érintőképernyők már nem számítanak ritkaságnak, de még mindig van hova fejlődni. A Különvélemény levegőben mutogatós, háromujjú kesztyűs megoldása például jól mutatna a munkahelyünkön vagy a szobánkban. A Haptix ugyan még nem a holografikus technológiát hozza el otthonunkba, de azért érdemes egy pillantást vetni rá. A webkamera méretű, csiptetős eszköz bármilyen lapos felületet 3D-s beviteli eszközzé alakít, legyen az asztal, vagy akár a laptop billentyűzete. Modellezni ugyanolyan jól lehet vele, mint játszani, vagy csak egyszerűen böngészni, és gépeléskor automatikusan kikapcsol. Innen már csak egy kis ugrás a kivetített billentyűzet és a semmilyen felülethez nem kötött irányítás.

3. Ubi – A magyarok számára viccesen hangzó nevű kis eszköz tulajdonképpen egy kisebb könyv méretű doboz, amit egy konnektorba bedugva, az internetre vezeték nélkül csatlakoztatva egy otthoni „fedélzeti számítógépet” kapunk. Hangvezérléssel irányítható, LEDekkel és hanggal figyelmeztet bizonyos eseményeknél, de akár a paprikás krumpli receptjét is megkeresi nekünk, majd fel is olvassa. Kinek jutott még eszébe az ominózus mondat? „Komputer, energiát!

2. Nuviz – Nem vagy az az otthon ülő típus? Inkább pattannál motorra? Nos, számodra is tudunk újat mutatni. A Nuviz Ride:HUD egyenesen a bukósisakod vizorjára vetíti ki az utazáshoz fontos információkat, legyen szó térképről, bejövő telefonhívásokról, sebesség adatokról, vagy időjárásjelentésről. Sőt, még egy barátságos versenyre is kihívhatod vele barátaidat, az időmérésről és a körök számolásáról a kis kütyü gondoskodik. Persze a biztonság mindenek felett!

1. Ring – A lista utolsó darabját akár úgy is felvezethetnénk, hogy „egy gyűrű mind fölött”. A Ring egy egyszerű külsejű kis gyűrű, amivel bármilyen okos eszközt irányíthatunk. Egy megfelelően „okosított” otthonban ez az ékszernek kicsit furcsa találmány képes a világítás kapcsolgatásától a zenén keresztül az sms küldésig mindent elvégezni. Gesztusokkal vezérelt világ, amiért csak a kisujjadat kell megmozdítanod. Vagy a mutatót… Jól hangzik, ugye?

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. solymosgyu szerint:

    Én az oculus rift-et kihagyom.

Vélemény, hozzászólás?