Van még új a nap alatt – Resident Evil 7

A megcsúfolt Resident Evil sorozat levakarhatatlanul is rossz hírnévnek örvend mostanában. A filmsorozat a második rész óta gyakorlatilag elfelejtette bevenni az épelméjűséget megőrző bogyóit, ráadásul idén mutatták be a hatodik részt, továbbra is Milla Jovovichcsal a főszerepben. A film alapjául szolgáló játékokat felsorolni is nehéz lenne, de maradjunk annyiban, hogy az elmúlt pár rész nem sikerült túl jól egyik fronton sem. Azonban most úgy tűnik, megtörik a Resident Evil címen ülő ezeréves átok.

A Resident Evil 7: Biohazard teljesen más megközelítésből folytatja a szériát. Elhagyták a külső nézetet, a rossz irányítást, a követhetetlen sztorit, de helyette kaptunk klasszikus Resident Evil parát, ironikusan nagy bossokat, Gonosz halottat meghazudtoló sötét humort és rengeteg akciót.

A hangulat az első perctől meghatározó, és rengeteg horrorral ellentétben a Resi 7 nem válik kiszámíthatóvá, vagy unalmassá. A félelemfaktor kitart az utolsó pillanatig, ráadásul az akciónak sem megy a rovására.

Nézzük is, milyen lett az év első (és legjobb?) horrorjátéka, a Resident Evil 7.

A cikk a továbbiakban cselekményleírást tartalmazhat!

Resident-Evil-7-Shot-05

A történet csak lazán kapcsolódik a Resident Evil univerzumához. Igazából a játék végéig nem is kapunk rá utalást, hogy a jól ismert Umbrella Corporation munkálkodik a háttérben.

A játék egyszerűen indul: főszereplőnk, Ethan Winters felesége, Mia után nyomoz az undok lousiana-i Dulveyban. A lány három éve tűnt el, minden nyom nélkül. Most azonban egy rejtélyes videó üzenetben életjelet ad magáról, így Ethan azonnal a keresésére indul. Hamar meg is találja egy romos ház pincéjében, de menekülésük közben minden szó szerint horrorrá válik. Mia megszállottként viselkedik, és rátámad Ethanre. A férfi önvédelemből végez a lánnyal (vagy mégsem?), de esélye sincs felocsúdni, mivel vesztére összefut a háziúrral, Jack Bakerrel, s annak cseppet sem kellemes családjával.

resident-evil-7

A rémálom egy pillanatra sem ér véget Ethan számára. A család tagjai különös módon képesek a folyamatos regenerációra, mindennemű csonkítások ellenére is (lásd boss-harc Jack Bakerrel). A menekülésünk során szűk folyosókon haladva próbálunk nem túl nehéz feladványokat megoldani, miközben percenként attól tarthatunk, hogy valami ránk ugrik egy sötét zugból. A cselekménynek helyszínt adó iszonyatos ház elsőre talán kicsinek tűnik, valójában azonban rendesen megpakolták tartalommal a készítők. Minden szobának sajátos atmoszférája van, sosem érezni, hogy „ugyanilyen szobában már jártunk egyszer”. A játék nehezen kiszámítható, és épp ezért annyira jó. Nem veszti el a para-hatást még órákkal később sem, hiszen fogalmunk sincs, hogy éppen mi, vagy ki ugrik elénk, vagy éppen játszi könnyedséggel sétál keresztül a falon, hogy a frászt hozza ránk.

resident-evil-7-valaki-mar-megint-telefonal_1

A rémisztgetésen túl azért akad némi akció is. A házban talált fegyvereket turbózhatjuk erősebb lőszerekkel, melyeket az egyszerű craft-rendszer segítségével tehetünk meg.

A boss-harcok már kifejezetten igazi Resident Evil stílusúak, de ez az, amit szerintem egyáltalán nem bánt meg senki. Az alig hét órás játékélmény véleményem szerint bőven elég egy ilyen kaliberű akció-horror címnek. Noha vitatkozhatnánk, hogy teli áras program révén miért csak ennyi a játékidő, de mentségére legyen szólva, a Resi 7 kiválóan teljesít, és gyönyörűen kivitelezett minden részletében. Nem beszélve arról, hogy a teljesítmény-vadászok újra és újra nekiveselkedhetnek a szörnyű ház horrorjának, hogy minél nagyobb nehézségi szinten, minél gyorsabban teljesítsék a játékot. Ezek után természetesen jutalmat is kap a játékos (erősebb fegyver, achievementek, stb). A Resident Evil 7 első letölthető tartalma már megjelent Bedroom címmel, mellyel nagyjából egy óra alatt végezhetünk is.

RESIDENT EVIL 7 biohazard_20170131130006

Összességében tehát a Resident Evil hetedik része egy részről visszatért gyökereihez, és ismét mesterművel gazdagította a sorozatot. Másrészről saját újításokkal maradandóvá is tette a címet. A hangulata azonnal magába szívja a játékost, és nem engedi egészen a lidércnyomás végéig. A szűk folyosók, és kiváló fény-árnyék hatások miatt a parafaktor sosem laposodik el, sohasem fogjuk előre látni mi lesz a játék következő lépése. A Playstation VR segítségével pedig az egész Resident Evil hangulat hatványozódik. A Sony virtuális valóság headsete rendesen kimaxolja az érzést. A remek térhatásnak, és jó technikai megoldásoknak köszönhetően az első percektől kezdve igazán megizzaszthatja a játékost a Resident Evil 7.

Olybá tűnik, a sorozaton ülő átok nem hogy felengedni látszik, még csavar rajta egyet, és beáll a legjobb horror-játékok sorába. A filmről ugyanezt már nem biztos, hogy elmondhatjuk.

 

Facebook hozzászólások

cjcore

"Az írás egyfajta önhipnózis, amelynek során gyakori a teljes érzelmi újraátélés, és olyan félelmek kelnek életre, amelyekről azt hittük, rég meghaltak." - Stephen King

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?