Óvakodj Slendermantől – dokufilm a horrormémről

Beware the Slenderman címen mutat be idén az HBO egy dokumentumfilmet, amely feltárja az elmúlt évek legnépszerűbb creepypasta figuráját, Slendermant, és a hozzá tartozó legendákat.

A továbbiakhoz nem árt két dolgot is kicsit elemezgetni. Az egyik maga a creepypasta fogalma, a másik pedig a horror mémek királyává vált Slenderman, mint a modern mumus, minden gyermek rémálma, és jól ismert internet „celeb”.

2009-et írunk, a Something Awful nevű oldal photoshop-versenyt hirdet, melyben egy ijesztő históriával felruházott, lehetőleg minél félelmetesebb lényt kell kitalálni. Ezen a megmérettetésen kelt életre a legenda. Slenderman pillanatok alatt világhírre tett szert, és nagyon sokáig városi legendaként terjedt weboldalról weboldalra. Már-már tényleg valódinak tűnt a rengeteg részletes beszámoló, rajz, fotó után, amelyek szinte önálló életet éltek. A creepypasta Amerikában (talán az egész világon) népszerű szleng, melynek fordítását inkább be sem vállalnánk (ijesztőtészta?). Jelentése nagyjából annyit tesz: félelmetes történetek, amelyek gyakran részletesen kidolgozottak, és igazi, megtörtént eseményeket is alapul vehetnek. Adott egy rejtélyes városi legenda, lezáratlan rendőrségi ügy, színezd ki, keríts köré egy nem evilági lényt, majd gondosan hintsd el az interneten, és lám: kész is a creepypasta! (a tíz legfélelmetesebb creepypastát ezen a linken lehet megnézni.)

slenderman2

Azt tehát már tudjuk, mi maga a jelenség, most beszéljünk egy kicsit magáról Slendermanről. A lény nagyjából három méter magas, fekete öltönyt visel, bőre teljesen fehér, arca pedig hiányzik. Szabad szemmel csak egy-egy villanásra lehet látni, mivel csak a gyerekek képesek észlelni őt, s rájuk jelent fenyegetést. Rengeteg olyan rajz készült, amelyet kisfiúk és kislányok rajzoltak (legalábbis annak tűnnek). Első ránézésre békésnek látszódó firkák ezek házakról, fákról, de rendszerint feltűnik rajtuk egy sokkal magasabb figura, természetesen Slenderman személyében. A felnőttek egy kamera, vagy fényképezőgép segítségével képesek őt lencsevégre kapni. Az egyik legenda szerint a nyurga fickó csak a gyerekekre veszélyes, a másikban bárkire, aki fenyegetheti démoni kilétét. Sokszor felhívják a figyelmet arra a különböző oldalakon, hogy senki se keresse Slendermant, mert ádázul elrabolja a kíváncsiskodó illetőt, utána pedig elő sem kerül többé. Másik teória szerint pedig gondolatok útján terjed a lény. Kicsit hasonlatos a tulpa nevezetű jelenséghez, melyet az emberi elme hív valóságra. Saját tudattal rendelkezik, és szájról szájra terjedve egyre erősebben megmarad földi létezésében, mígnem önálló teremtményként tengeti „életét”, és frászt hoz mindenkire.

Tehát Slenderman az elmúlt hét évben roppant népszerűsége behálózta a különböző horror oldalakat, videojátékok özönét készítették el lelkes független fejlesztők, illetve hatalmas inspirációt gyakorolt a horrorra, mint műfajra. Virágkorát élték a túlélő horror játékok, mint az Amnesia, Outlast, Penumbra, Cry of fear és persze a Slender: The Arrival, s még sokan mások.

A hamarosan induló HBO-s alkotás azonban másik oldalról közelíti meg a jelenséget. Oknyomozó dokumentumfilm keretein belül mutatják be milyen hatással volt egy képzeletbeli, kitalált lény hús-vér emberekre. És milyen befolyásoló erővel bír a fiatalabb korosztályok számára. Illetve ki a felelős érte, ha a kiskorú gyerek ilyesmit talál az interneten, és valójában elhiszi azt, amit lát, olvas, főleg ha ennyire valósághűen ábrázolják és aprólékosan kidolgozzák a történetet.

maxresdefault

A film fő szála egy gyilkossági kísérlet feldolgozása lesz, melyet két tizenkét éves lány követett el barátjuk ellen miután vakon elhitték Slenderman meséjét. Az áldozatot tizenkilencszer szúrták meg, miután becsalogatták őt az erdőbe, hogy találkozzanak a magas mumussal. Emellett foglalkozni fognak mentális betegségekkel, a deep web káros hatásaival, a felügyelet gyakori teljes hiányával. A film igyekszik bemutatni a lányok életét a bűncselekmény előtt, és a lehető legtöbb információt átadni az internetes mém szabad kószálásáról a világháló minden pontján.

A Beware the Slenderman számos olyan kérdéssel foglalkozik, amelyek a mi mindennapjainkban is előfordulhatnak. Az internet egy roppant hatalmas, felfoghatatlan méretű entitás; amellett, hogy rengeteg hasznos információ kerül elénk néhány kattintásnyira, ugyanilyen módon a veszélyes vizekre is viszonylag könnyen elevezhetünk. S nem csupán mi, hanem a fiatalabbak is, akiknél még nem teljesen alakult ki az egyéni döntéshozó képesség, emiatt bármit elhisznek, amit tapasztalnak.

A horrormémek azonban nem fognak eltűnni soha, csak átalakulnak. Mindig lesznek városi legendák, egymást ijesztgető lelkes rajongók, és ártatlanok, akik mindebbe belefutnak. Jobb esetben lesz néhány álmatlan éjszakájuk, rosszabb esetben tettlegességig fajulnak az erre fogékony természetű, mentálisan gyengélkedő személyek.

A filmet a South by Southwest interaktív média és zenei fesztiválon mutatták be, egyelőre konkrét dátum nélkül, de még idén debütál az HBO csatornáján is.

 

 

Facebook hozzászólások

cjcore

"Az írás egyfajta önhipnózis, amelynek során gyakori a teljes érzelmi újraátélés, és olyan félelmek kelnek életre, amelyekről azt hittük, rég meghaltak." - Stephen King

You may also like...

2 hozzászólás

  1. 2016-05-08

    […] akik mernek nagyot álmodni, ahogy a mitológia, a városi legendák vagy éppen az új keletű Creepypasták is izgalmas témáknak […]

  2. 2016-08-31

    […] A széria első felében egy creepy pasta (városi legenda horror megfelelője – bővebben itt) kerül feldolgozásra, a másodikban pedig egy nő otthonában állnak be különös […]

Vélemény, hozzászólás?